Weber szerint a Pegasus-botrány nem magyar belügy

  • narancs.hu
  • 2021.07.24 17:10

Külpol

A néppárti frakcióvezető független vizsgálatot javasol.

A magyar kormánynak engedélyeznie kellene, hogy független vizsgálat derítse ki, mi történt valójában a Pegasus-ügyben – ezt Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője nyilatkozta a France24-nek. A politikus szerint ami történt, nem magyar belügy, mert európai szinten jelentkező hatásai vannak, és Európában fontos kérdés, tiszteletben tartják-e az uniós elveket.

A megfigyelési botrány kirobbanása óta a magyar kormány nem reagált egyértelműen arra a kérdésre, hogy megvásárolta-e a kémszoftvert, és lehallgatott-e vele közel háromszáz magyar embert, üzletembereket, politikusokat, újságírókat.

A hvg.hu Weber nyilatkozata kapcsán emlékeztet arra, hogy az Európai Unióban egyedül a magyar kormánnyal kapcsolatban került szóba, hogy megvehette az izraeli kémprogramot, de a megfigyeltek között voltak uniós politikusok is, így például Emmanuel Macron francia elnök telefonszáma is szerepelt a listán. 

Az ügy tanulságairól ebben a jegyzetben írtunk:

 

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk