Megfigyelési botrány: nyomozást rendelt el az ügyészség

  • narancs.hu
  • 2021. július 22.

Belpol

Több feljelentés is érkezett az ügyészséghez, jogosulatlan titkos információgyűjtés miatt nyomoznak. 

"Jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntettének gyanúja miatt" nyomozást rendelt el a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség - közölte az ügyészség a honlapján csütörtök délután.

A rövid közlemény szerint a nyomozás "több feljelentés nyomán" indult el "az ún. Pegasus ügyben".

"A nyomozás feladata a tényállás, és annak megállapítása, hogy történt-e, és ha igen, milyen bűncselekmény"

- tették hozzá. 

Egy nemzetközi újságírócsapat munkája nyomán vasárnap derült ki, hogy magyar újságírókat, üzletembereket, kormánykritikus közéleti szereplőket figyelhettek meg az izraeli Pegasus kémprogrammal, amelyet a gyártó NSO cég kizárólag kormányoknak ad el.

Az NSO alapítója állítja, újságírók ellen nem használták ügyfeleik a programot, és a kiszivárgott, újságírók által megszerzett 50 ezer tételes célpontlista nem hozzájuk tartozik, több érintett telefonján ugyanakkor megtalálták a kémprogram nyomait. 

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos eddig azért nem indított vizsgálatot az ügyben, mert szabadságon van, ezért csak hetekkel később kíván az egész üggyel foglalkozni

A magyar kormány pedig egyelőre tagadja, hogy bármilyen módon érintett lenne az ügyben. Szijjártó Péter külügyminiszter felszólította az általa felügyelt Információs Hivatalt, hogy nézze át, milyen külföldi titkosszolgálati érdekek állhatnak a botrány mögött

Pintér Sándor belügyminiszter szerint a magyar titkosszolgálatok nem folytatnak illegális megfigyelést, de egy képviselői kérdésre azt írta, hogy egy "eddig ismeretlen szervezet" gerjeszti a botrányt. A miniszter ugyanakkor hajlandó lenne a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén felelni a vonatkozó kérdésekre, ami azért külön vicces, mert a Fidesz-frakció már előre közölte, hogy nem tartja ezt indokoltnak, és nem kíván rajta részt venni, magyarul az ülés határozatképtelen lenne.  

A titkos megfigyelésekre hivatalosan az igazságügyi miniszter adhat engedélyt, Varga Judit szerint azonban mindezért nem is ő, hanem az államtitkára felel

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk