Külföldi ügynökké nyilvánították Oroszországban a The Insider oknyomozó hírportált

  • narancs.hu
  • 2021. július 23.

Külpol

És újabb öt orosz újságírót is külföldi ügynöknek minősítettek a proekt.media, a Szabad Európa és az Otkritie Media nyolc újságírója mellett.

Külföldi ügynökké nyilvánították Oroszországban a lettországi székhelyű The Insider vállalatot, amely az azonos nevű orosz oknyomozó hírportált üzemelteti – közölte pénteken az orosz igazságügyi minisztérium.

A tárca honlapján megjelent közlemény szerint a lajstromra felkerült újabb öt orosz újságíró is, köztük a július közepén nemzetbiztonsági okokból betiltott proekt.media nevű ellenzéki oknyomozó hírportál néhány munkatársa is.

Az egyik érintett, Ilja Rozsdesztvenszkij, az Otkritie Media tudósítója közölte, hogy bíróságon támadja meg a minisztérium döntését.

A 2013-ban alapított The Insider hírportál tényfeltáró újságírói tevékenységre szakosodott, a szerkesztőség székhelye Rigában van.

Hírügynökségek felidézik, hogy a The Insider orosz hírportál több projektben is együttműködött a nagy-britanniai központú Bellingcat nemzetközi tényfeltáró újságírói hálózattal. Egyebek között ők tárták fel több nyugati médium közreműködésével az orosz államfő egyik legismertebb bírálójaként ismert Alekszej Navalnij ellenzéki politikus 2020-as omszki megmérgezésének, illetve Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök ellen 2018-ban Salisbury-ben elkövetett mérgezéses merényletnek a körülményeit.

A vonatkozó orosz törvény értelmében a külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszközök anyagai csakis ilyen jelöléssel terjeszthetők az országban, fel kell tüntetni a tartalmakon, hogy más államok érdekeit szolgálják. Ezt a szabályozást 2019-ben kiterjesztették magánszemélyekre, köztük bloggerekre is, jogvédők szerint azzal a céllal, hogy elhallgattassák a máskéntgondolkodókat.

Az orosz igazságügyi tárca július 15-én külföldi ügynököknek nyilvánította a proekt.media, a Szabad Európa és az Otkritie Media nyolc újságíróját.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk