Wisconsinban és Michiganben átvette a vezetést Biden, egyre jobbak az esélyei

  • narancs.hu
  • 2020.11.04 17:00

Külpol

Jó pár függőben lévő államban viszont nem lesz ma eredmény.

Magyar idő szerint délután fél 5-ös állásnál a CNN kalkulációja szerint 224-213-ra vezet az elektori szavazatokban Joe Biden demokrata elnökjelölt Donald Trump előtt. Kilnec államban a szoros állás vagy az alacsony feldolgozottság miatt még nem lehet biztosat mondani, de Biden két olyan csatatérállamban is átvette a vezetést, ahol a szerda reggeli eredmények szerint még Donald Trump állt jobban.

Wisconsinban a szavazatok 97 százalékos feldolgozottságánál valamivel több mint 20 ezer szavazattal vezet a demokrata jelölt. Ez százalékos arányban jelen állás szerint 49,4:48,8 Biden javára. Michiganben 90 százalékos feldolgozottság mellett 0,2 százalékponttal, 10 ezer szavazattal áll most jobban Joe Biden Donald Trumpnál. Itt 49,3:49,1 az állás. Hozzá kell azonban tenni, hogy az államban sokan választották a levélszavazást, ráadásul az így voksolók többsége inkább demokrata érzelmű. E mellett az is számít, hogy Michigannak épp az a megyéje és legnagyobb városa (Detroit) van hátra a szavazatszámlálás szempontjából, ahonnan - elvileg - Biden reménykedhet több voksban, tekintve, hogy a nagyváros és környéke általában a demokratákhoz húz. Persze ebben az esetben sem lehet azt állítani, hogy lefutott lenne a meccs.

Wisconsinnak 10, Michigannek 16 elektori szavazata van, ha Biden mindkettőt behúzza, 250 elektornál tartana.

A demokrata jelölt esélyei Arizonában még jobbak, 86 százalékos feldolgozottságnál több mint 90 ezer szavazattal vezet. Arizona után 11 elektor jár.

Biden kevéssel vezet Nevadában (6 elektor), meggyőzően Maine-ben (4 elektor). Ha ezeket mind megnyeri, meglesz a szükséges többsége (legalább 270 elektori szavazat).

A még nyitott államok közül Trump vezet Pennsylvaniában, Észak Karolinában, Georgiában és Alaszkában, de a Wisconsin-Michigan-Arizona-Nevada négyesből is vinnie kellene legalább egyet, hogy esélye legyen nyerni. Georgiában magyar idő szerint szerdán lehet még eredmény.

Pennsylvaniában, Nevadában és Észak-Karolinában azonban valószínűleg nem lesz, az ugyancsak csatatér államnak számító Pennsylvania csak péntekre ígéri a szavazatok összesítését. Így biztos végeredmény sem várható, bár kommentárok szerint a később megszámolt levélszavazatokban inkább Biden jobb szereplése várható.

Neked ajánljuk