Belügyminiszter: egy elkövetője volt a bécsi merényletnek

  • MTI/narancs.hu
  • 2020.11.04 17:45

Külpol

A merénylettel összefüggésben viszont 14 embert vett őrizetbe a rendőrség.

A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében. Fejzulait a rendőrök agyonlőtték.

Nehammer belügyminiszter beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves elkövető lőszervásárlási próbálkozásáról. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy "a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban", ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette.

Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, egyesek közülük külföldi állampolgárok.

Az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy Bécsben továbbra is magas fokú biztonsági készültség van érvényben.

Neked ajánljuk