Zátonyra futhat Geert Wilders kormányalakítási terve

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Külpol

A koalíció egyik pártja kibékíthetetlen ellentétekről beszél.

Zátonyra futott a következő holland kormány megalakítása, miután kedd este Pieter Omtzigt, az Új Szociális Szerződés (NSC) párt vezetője kivonult a négypárti egyeztetésről – írja a Politico.

Omtzigt szerint a kormány pénzügyi helyzetének kezelésével és az államháztartás helyzetét érintő nézeteltérésekkel kapcsolatos ellentéteik vezettek kenyértöréshez. Az NSC nyitva tartja ugyan annak lehetőségét, hogy kisebbségi kabinetet vagy más típusú formációt támogasson a képviselőházban, egyelőre azonban kizárja a többségi kabinetről szóló tárgyalások folytatását.

A választásokon győztes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders „hihetetlenül kiábrándítónak” nevezte Pieter Omtzigt döntését.

Ronald Plasterk korábbi belügyminiszter, a koalíciós tárgyalások vezetője szerda estére újra összehívta a tárgyalófeleket, azonban Pieter Omtzigt és pártja visszautasította a meghívást.

Az immár több mint két hónapja tartó kormányalakítási tárgyaláson négy párt, a Szabadságpárt (PVV), a Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) párt, az Új Szociális Szerződés (NSC), valamint Gazdák és Polgárok Mozgalma (BBB) próbál megegyezésre jutni. A holland törvények nem szabnak időhatárt kormányalakításra. A holland kormányt ügyvivőként a korábbi miniszterelnök, Mark Rutte vezeti.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk