Sok bírálat éri Tucker Carlsont, akinek lehetőséget adtak interjút készíteni Putyinnal

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Külpol

Volt, aki felhívta rá a figyelmet, hogy Putyin a BBC-nek sem ad interjút, a valódi újságírók pedig elmenekülnek Oroszországból.

Miután az amerikai szélsőjobboldal kedvenc megmondóembere bejelentette, hogy interjút fog készíteni Putyinnal Moszkvában, számos bírálat érte Oroszország-szakértőktől és újságíróktól.

Anne Applebaum történész szerint nem igaz, hogy Putyin nem mondhatta el eddig, miért támadta meg Ukrajnát: „Sok újságíró készített interjút Putyinnal, aki egyébként gyakran tart beszédeket széles körben.”

Carlsont azt is állította, hogy Putyint nem kérdezi a nyugati sajtó. „Tucker tényleg azt hiszi, hogy mi, újságírók, nem próbáltunk minden nap interjút Putyin elnökkel Ukrajna teljes inváziója óta?” – tette fel a kérdést Christiane Amanpour, a CNN vezető újságírója. „Ez abszurd! Továbbra is interjút fogunk kérni, ahogy az elmúlt években tették.” Mások arra utaltak, hogy Tucker Carlson azért készíthet interjút az orosz elnökkel, mert nem újságíró, hanem propagandista, aki keleti despoták bizalmába férkőzik. A BBC Oroszország-specialistája, Steve Rosenberg például arról írt, hogy a brit közszolgálati médiának nem adott interjút Putyin az elmúlt 18 hónapban.

A Kreml szóvívője, Dmitrij Peszkov azonban védelmébe vette Tucker Carlsont, amikor azt közölte: „Nem oroszbarát, nem ukránbarát, hanem Amerika-barát. Ez éles ellentétben áll a hagyományos angolszász média álláspontjával.”

Jevgenyija Albats, a hazájából száműzött orosz újságíró keserűen azt is megjegyezte: „Hihetetlen! Magam egy vagyok a több száz orosz újságíróból, akiknek száműzetésbe kellett vonulniuk, hogy hitelesen tudósíthassanak a Kreml Ukrajna elleni háborújáról. Az alternatíva a börtön lett volna. És most ez a gazember akar megtanítani a jó újságírásra az 1000 dolláros moszkvai Ritz lakosztályából.”

Tucker Carlsonnak korábban volt lehetősége interjút készíteni Orbán Viktorral is. Korábban a FOXNews azért bocsátotta el a műsorvezetőt, mert túlságosan közel került a hozzá hasonló politikai vezetőkhöz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk