Zelenszkij: Nem tudtam, hogy Orbán Moszkvába megy

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Külpol

Az ukrán elnök szerint a magyar miniszterelnök nem töltheti be az összekötő szerepét. 

„A történelem emlékszik azokra a politikusokra, akik azt mondták, hogy az igazságos békéért dolgoznak, de ehelyett a megadást szorgalmazták. Az ilyen politikusok pedig szégyenteljesen bevonultak a történelembe. És ezeket a szavakat Orbán miniszterelnöknek ajánlom. Nincs joga semmit sem Ukrajna vagy Európa nevében tenni anélkül, hogy megkérdezné őket” – mondta Donald Tusk lengyel kormányfő a Wyborcza beszámolója szerint, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá. (A cikket a 444.hu szemlézte). 

Tusk hozzátette, senkinek nincs felhatalmazása, hogy „Ukrajna nélkül, Ukrajna nevében döntsön a jövőbeli békéről és ennek formájáról”, ahogy senki sem jogosult arra, hogy „a Moszkvával esetleg folytatott tárgyalásokon Lengyelország és az egész EU nevében lépjen fel Ukrajnával és mindnyájunkkal történt teljes körű megegyezés nélkül.”

Volodimir Zelenszkij kijelentette:

„Amikor Orbán Kijevben volt, nem tudtam, hogy Moszkvába megy.”

Az ukrán elnök szerint a magyar miniszterelnök nem, csak nagy szövetségesek, például az Egyesült Államok, Kínai, vagy az Európai Unió tölthetik be a két háborús fél közti közvetítő szerepét, csak így lehet nyomást gyakorolni Oroszországra.

Orbán Viktor a múlt héten Kijevbe látogatott, ahol Zelenszkijjel találkozott, majd pár napra rá Oroszországban Putyinnal tárgyalt. Hétfőn Pekinbe utazott, a hét további részében pedig Washingtonba látogat. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk