444.hu: a kultuszminiszter személyesen akadályozta meg, hogy támogatást kapjon Pintér Béla társulata

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 27.

Kultúra

De nemcsak ők, hanem mintegy 30 független társulat sem kaphatott az NKA pénzéből.

Pintér Béla Társulata sem részesült a Nemzeti Kulturális Alap támogatásában, mivel Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium tárcavezetője személyesen szólt le ellenük – írja a 444.hu.

Az Index pedig két hete arról írt, hogy Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművész és Rihay-Kovács Zita, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) volt ügyvezető titkára is lemondott a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) színházi kollégiumi tagságáról, miután kiderült, hogy a független színházak közül több mint harminc hiába pályázhatott az NKA-hoz támogatásra.

A lapnak Nagy Zoltán, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) ügyvezetője úgy fogalmazott: „Sajnálatos módon az új kulturális miniszter, Hankó Balázs belenyúlt. Tehát visszaküldött 50–60 pályázatot, hogy a kuratóriumok tagjai nézzék át ezeket újra. Ezt követően létrehozott egy listát, és több mint 30 pályázatra azt javasolta, hogy ne legyen támogatva. Sajnos ez mutatja, hogyan működik a rendszer, hogy a kollégium ezt elfogadta, vagyis kisebbségi vélemény nem hangzik el. Ennek a következményeiről is be tudok számolni: úgy tudom, ketten fel is állnak emiatt, mert ezt a fajta döntést nem tudják elfogadni.”

A támogatásuktól megfosztott társulatok között van Pintér Béláékon túl a Káva Kulturális Műhely és a Dollár Papa Gyermekei.

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk