A régió legjobb rövidfilmjei a Blue Danube filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 27.

Mikrofilm

63 film 30 országból: animáció, magyar alkotás és a Sundance-en bemutatott kisfilm is nézhető majd a 7. Blue Danube Nemzetközi Filmfesztiválon.

Október 1. és 5. között immár hetedik alkalommal rendezik meg a Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivált, amelyen a Duna-régió válogatott rövidfilmtermésével várják a nézőket három országban: Magyarországon, Ausztriában és Szlovákiában. A fesztivál minden programja ingyenes.

A seregszemle október 1-jén a bécsi Collegium Hungaricumban kezdődik kiállításmegnyitóval összekötve: A dicsőség ösvényei című tárlat a magyar filmesek bécsi alkotásaira koncentrál. A nyitófilm a Bécsben élő ukrán Alekszandra Dzsinganszkaja animációja, az Under The Endless Sky (A végtelen ég alatt). Ebben az alkotó személyes történetben mesél gyermekkori emlékeiről, melyek különös súllyal bírnak számára most, amikor hazája immár évek óta a létéért küzd.

Először láthatjuk majd Jasmin Baumgartner Sundance-en bemutatott Bye Bye Bowser (Viszlát, Bowser) című rövidfilmjét, amely egy fiatal punkénekesről szól: elege lesz a saját kis őrült világából és szerenádot ír egy építkezésen kiszemelt munkásnak, s ez némi káoszhoz vezet. Ez az alkotás a Szépirodalom régió szekcióban szerepel, csakúgy, mint Varga Gábor Cicaharca, mely két magányos falusi nő harcát mutatja be – egy macskáért. A Szépirodalom szekció egy másik válogatása messzebbi tájakról is hoz filmeket: a kínai Nyárvégi vers főszereplője például a nyári szünet vége előtt minden megtakarítását arra költi, hogy a városba utazzon új frizuráért – ám meglepő élményben lesz része. Az argentin Egy furcsa fordulat pedig egy múzeumi biztonsági őr kálváriáját mutatja be.

Az animációs filmek szintén régiós és nemzetközi válogatásban nézhetőek majd. Előbbi egyik legizgalmasabb darabjának ígérkezik Kühnel Szabó Anita és Jenny Jokela Apád című alkotása, melyben egy szorongó hegedűművész édesapjával kénytelen végigcaplatni a purgatóriumon, hogy eljusson Istenhez. Utóbbi szintén tele van izgalmas animációkkal: ott van például a Kis marslakók: Kedves Ember, Múzsám egyenesen Brazíliából, melyben egy idegen lény bocsánatot akar kérni az emberiségtől.

A nemzetközi dokumentumfilmes válogatásában akad szíriai film egy egymástól elszakadt apa-lánya párosról (3350 km), amerikai alkotás egy alabamai influenszer tinipárosról (Karácsony, minden nap) és belga kisfilm is, ennek kétnemzetiségű alkotója saját identitását boncolgatja (Villa Madjo). A régiós dokumentumfilmek között nézhető a magyar Hogyan kerültem oda?; rendezője, Márton Dorottya igyekszik újra kapcsolatba lépni nagymamájával és szomszédjával, akik 6 éves koráig nevelték őt, míg a The Claw (A Karmos) egy falusi bábkészítőről szól, aki kelet-ukrajnai menekülteket fogad be.

A kísérleti szekcióban nézhető majd minimalista finn musical (Szöcske) és elefántcsontparti audiovizuális költemény is (Déjá Nu), a régiós válogatásban pedig Krúdy Gyula Álmoskönyve által ihletett kisfilm (Betegség) és 35 mm-es anyag manipulációjával született kollázs is (Manituláció). A Szuper rövid szekcióba került szerb animáció egy manóról (Lucky’s Plan(e)t) és magyar alkotás is egy teremőrről, akinek egy kép megváltoztatja az életét (A2).

Pozsonyban a Pivnica, Klubová scéna pre Devín (Kremeľská 36) helyszínen október 2-án és 3-án 19 órától látható erős válogatás a fesztiválprogramból. Esztergom október 3-án csatlakozik, a Kaleidoszkóp Házban (Pázmány Péter u.7.) látható 17 órától a kísérleti filmek válogatása. A budapesti fesztiválközpont a Három Hollóban lesz (Piarista köz 1), ahol október 3. és 5. közt mutatkozik be a teljes fesztiválprogram beszélgetésekkel és workshoppal.

További részletek a fesztivál hivatalos oldalán, ide kattintva olvashatók.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk