A Vidnyánszkytól jobbra álló körök alakítanák át a színházi világot

Kultúra

Az új miniszter érkezésével kitapintható lett a feszültség a színházi világban is. Kásler Miklós kitárhatja a kapukat a kultúrharc lovagjai előtt.

„A kultúrkampfos sajtópolémiák ellenére hiszem, hogy együtt szolgáljuk a magyar kultúrát, új célokat találunk, melyeket közösen fogunk megvalósítani” – igyekezett megnyugtatni az összegyűlteket Fekete Péter kulturális államtitkár a tatabányai Jászai Mari Színházban szeptember 7-én tartott országos évadnyitó beszédében.

Ám hiába a békülékeny hangütés, a beindult változások között máris akad pár sokkoló elem. A miniszter, Kásler Miklós körül például egy olyan színházi, szakmai tanácsadó testület van kialakulóban, amelynek összetétele meglepte a szakmabelieket.

Andrási Attila

Andrási Attila

Fotó: mkuk.hu

 

A Magyar Narancs legfrissebb számában annak járt utána, hogy kik és milyen alapon kerültek ebbe a testületbe, hogyan szereztek nagyobb befolyást a Vidnyánszky Attila-féle Teátrumi Társaságtól is jobbra álló körök. Egyben bemutatjuk a tanácsadó testületbe bekerült Andrási Attilát – az Udvari Kamaraszínház művészeti vezetőjét –, akiről eddig viszonylag kevés információ volt fellelhető, a szakma legfeljebb annyit tudott róla, hogy korábban a Szabadkai Népszínház társulatvezetőjeként megbukott.

Részletek a friss Magyar Narancsban. A lap kapható a standokon vagy megrendelhető itt:

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szüksége lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következő platformokon érhetők el online és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elő egy évre, fél évre, negyedévre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!