Az Operaház 15 énekese afroamerikainak vallja magát

  • narancs.hu
  • 2019. április 9.

Kultúra

Ókovács szerint a per annak lenne rossz, aki a fekete énekesekre vonatkozó kikötést tette.

Az Operaház főigazgatója a George Gershwin Porgy és Bess című operájában szereplő művészeket arra kérte a múlt héten, hogy írásban vallják magukat afroamerikainak. Ókovács Szilveszter azért kérte erre művészeit, mert a jogtulajdonossal vitába keveredett: Ira Gershwin, a zeneszerző öccse és az opera szövegírója végrendeletében egyértelmű utasítást adott, hogy azt kizárólag fekete énekesek adhatják elő.

Az ATV Híradója megtudta: a darab 28 énekesből 15-en eleget tettek Ókovács kérésének, és aláírták, hogy „identitásuk elválaszthatatlan részét képezi az afroamerikai eredet és tudat.”

Az Operaház főigazgatója fura kérését azzal magyarázta a csatornának, hogy mivel

„Magyarországon nincs bőrszín-nyilvántartás, bűnügyben sincs, személyes adat, és nem tudom megmondani tulajdonképpen a szereposztásról, hogy ez megfelel-e, vagy nem felel meg a feltételnek, ezért inkább megkérdezem tőlük.”

A társulat továbbra is játssza a tavaly bemutatott Porgy és Besst, ami miatt vita alakult ki a jogutódokkal. A zeneszerző öccse, és az opera szövegírója ugyanis úgy végrendelkezett, hogy az előadásban csak fekete énekesek léphetnek fel. Ezért Ókovács Szilveszter arra kérte az énekeseket vallják magukat afroamerikainak.

A főigazgató az ATV Híradónak azt mondta, ha pedig később per lesz az ügyből, az szerinte annak rossz, aki a fekete énekesekre vonatkozó kikötést megtette.

Figyelmébe ajánljuk