Elhunyt Rolf Hochhuth, aki meghunyászkodónak nevezte XII. Piusz pápát

  • narancs.hu
  • 2020. május 14.

Kultúra

Az egyik legjelentősebb és legmegosztóbb német drámaíró volt.

89 éves korában elhunyt Rolf Hochhuth drámaíró, az egyik legjelentősebb német színpadi szerző, A helytartó című, világméretű botrányt kiváltó dráma írója – írja az MTI. Kiadója, Gert Ueding közlése szerint az író, aki a második világháború utáni időszak legvitatottabb német szerzői közé tartozott, váratlanul halt meg szerdán berlini otthonában.

A Berliner Ensemble színház „szenvedélyes szerzőként” emlékezett meg Hochhuthról. „Rendkívül harcias, politikus elme volt”, ugyanakkor „ízig-vérig drámaíró” – mondta Oliver Reese, az intézmény intendánsa. A németországi Zsidók Központi Tanácsa „bátor tabudöntögetőként” méltatta.
Martin Woelffer, a Theater am Kurfürstendamm színház igazgatója szerint Hochhuth „Berlin örökké kritikus, sohasem hallgató, mindig harcos hangja” volt. Az egykor a Freie Volksbühne nevet viselő színházban tartották 1963-ban a 26 éves Hochhut A helytartó című, egycsapásra világsikert arató drámájának ősbemutatóját.

XII. Piusz történelmi szerepéről szóló cikkünkben is foglalkoztunk vele

Szerzőnk, Vásárhelyi Júlia megírta, hogy XII. Piusz pápasága alatt is mindig az „ad maiora mala vitanda”, a nagyobb rossz elkerülésére hivatkozva zárkózott el attól, hogy nyíltan felszólaljon az elszabaduló náci rezsim rémtettei ellen. Ezt a magyarázatot azonban sokan elfogadhatatlannak tartották. 1963-ban Hochhuth A helytartó című színdarabjának megjelenésekor heves vita lángolt föl a kérdés körül.

false

 

Fotó: Wikipédia

 

Hochhuth lényegében azzal vádolta a pápát, hogy miközben már tudott a zsidók elhurcolásáról és megsemmisítéséről, néma maradt, egyszer sem ítélte el a náci rezsimet, nem nevezte meg áldozatokként a zsidókat, csak általában, legfeljebb áttételesen beszélt népirtásról. Hasonló a mondanivalója Costa Gavras 2002-es Amen című filmjének és egy sor, még keményebb vádat fogalmazott meg több történész is. Szerintük egyértelmű, hogy a Szentszék 1941–1942-től rendszeresen kapott jelentéseket követeitől és más diplomáciai forrásokból a pogromokról, haláltáborokról, gázkamrákról.

A cipőgyáros gyermeke

Hochhuth más műveiben is fontos társadalompolitikai kérdésekben foglalt állást. Németország náci bíráinak szerepéről szóló, Egy szerelem Németországban című drámájához végzett kutatásai 1978-ban hozzájárultak Baden-Württemberg akkori elnöke, az egykori haditengerészeti bíró, Hans Filbinger lemondásához.

Hochhuth 1931. április elsején született Hessenben egy cipőgyáros gyermekeként. Hat évtizeden át tartó alkotómunkája során Hochhuth esszéket és verseket is kiadott, dolgozott könyvkereskedésekben és lektorként is.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.