Nagy Zsolt: "Budapesten az emberek úgy döntöttek, nem akarják a Borkai-féle tenyészetet tovább nevelni"

  • narancs.hu
  • 2019. október 30.

Kultúra

Levérszívózta a kormányt a Drakulics elvtárs főszereplője.

Interjút adott a hvg.hu-nak Nagy Zsolt színész, akinek a főszereplésével a héten mutatják be a Drakulics elvtárs című filmet.

Nagy szerint a Kádár-korszakban játszódó filmnek a mai rendszerre vonatkozóan is vannak áthallásai.

"Felvetődik majd a nézőben, hogy egyfajta parafrázisát látja-e akár a mai rendszernek is. Hogy itt van egy vérszívó kormány, amely nagyon okosan ráült az emberek nyakára, és tökéletes rendszert épített fel, jó katonákkal, teljes lefedettséggel. És az emberek, akik hisznek benne, és támogatják ezt a rendszert, még úgy is érzik, hogy nincs is jobb, hogy ez tökéletes. Ugyanezt csinálta a kommunizmus, ugyanezt csinálta a nácizmus. Mindegyiknek láttuk a szörnyű következményeit. Ennek a rendszernek is megvannak az áldozatai."

Nagy Zsoltot arról is kérdezték, miért szólalt fel Karácsony Gergely főpolgármester október 23-i rendezvényén.

"Ez nem a szivárványkoalícióról szól, vagy hogy ők most jobbak lesznek, hanem arról, hogy Budapesten az emberek úgy döntöttek, hogy nem akarják a Borkai Zsolt-féle tenyészetet tovább nevelni. Megpróbálnak valami mást. És persze tiszteletadás azoknak az embereknek, nem a fegyvereseknek, hanem akik ártatlanul kimentek az utcára ‘56-ban, és egy táblát lobogtattak, hogy szabadságot akarunk."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?