Tanulni márpedig menő! – Slam poetryvel az iskolaelhagyás ellen

Kultúra

„Kihúzhatnád a gödörből az egész nemzedéket, / csak légy okosabb azoknál, akik lenéznek téged.” Roma fiatalok váratlan őszinteséggel slamben üzennek gyerekeknek és felnőtteknek a tanulás fontosságáról.

Tegnap, kora délután a IX. kerületi Telepy Károly Testnevelési Általános Iskola és Gimnázium alagsorában élő műsor és klippremier várta az érdeklődőket, s az iskola szinte valamennyi korosztálya képviseltette magát – mint egy jól sikerült hivatalos iskolai rendezvényen, amin kivételesen a gyerekeknek is van kedvük megjelenni.

Az üzenet ezúttal slam formájában emelkedett a megfelelő magasságokba, hangsúlyozva a kisebbségi érdekérvényesítés elengedhetetlen eszközét, a tudást.

A tudatlanságod mindenkinek kényelmesebb. / Aki egy sort se tud olvasni, hogyan olvasna a sorok között? / Aki hülye, az is marad, / önmagát tartja a létminimum alatt. / Éhezéssel tartanak butaságban téged, / akkor lesz ember belőled, amikor ezt megérted, / ha most választanod kell, hogy olvasás vagy evés, / válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés.”

false

Fotó: Sióréti Gábor

Az iskolába érkezve egészen pici – elsős vagy másodikos – gyerekek kísérték a vendégeket a helyszínre. A teremben  hatalmas nyüzsgés fogadott – amíg a technikai beállás megtörtént és némi „bemelegítésen” is túl voltak már a fellépők –, kerestünk is gyorsan egy falatnyi helyet az egyik tornapadon az iskolások között.

Az eseményen a Roma Oktatási Alap részéről Oláh Nikoletta beszélt arról, hogy A tudás 6alom című kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet a korai iskolaelhagyásra. Az akciónak a része az a videoklip is, amelyet Császi Ádám rendező és Rév Marcell operatőr segítségével készített Horváth Kristóf, alias Színész Bob és a fiatalok. (A klipen kívül később lesz egy slamverseny is, amelyre február 27-től várják 20 év alatti fiatalok jelentkezését. A versenyre A tudás hatalom témájú slamprodukcióval lehet pályázni, a döntő április 30-án lesz.)

Horváth Kristóf nemcsak a szöveg létrehozásában segédkezett, szerepel is az elkészült videóban, de a bemutatón mint egy tanár bácsi segítette is a kamaszokat. „Kénytelen vagyok még egy kicsit produkálni magam” – mondta, miután ő maga is előállt egy vadiúj szöveggel, amelyben többek között visszakérte a magyar zászlót meg a kokárdát, mert magyarként – mármint a szöveg szerint ősmagyarként – ahhoz neki is pont annyi joga van, mint bárki másnak, mert „Egy hazám van, annak égboltja fekete”. Színész Bob mellett a kétszeres országos slambajn.ok Süveg Márk Saiid is hozott egy szöveget, az Ezek csak szavakat

Ezután a gyerekeké lett a főszerep, akik az egyszerű gyakorlásnak tűnő verselésre egyszer csak fel-felálltak a helyükről, és máris kezdetét vette a slammelés, amit a „küzdjé' magadé' / küzdjé' magadé' / küzdjé' magadé, ne fossá' // küzdjé' magadé, / védd meg az igazadat” sorok vezettek fel.

false

 

Fotó: Sióréti


Az élő bemutatkozás után sor került a klip bemutatására is, amelynek két különböző beharangozó előzetese már bejárta az internetet. (Itt és itt ezek is megtekinthetők.) A videóban szereplő diákok közül néhányan az élő szereplés után kis csoportokban a bemutatóra összegyűlt kisebb-nagyobb társaikat tanították egy-egy sorra, vagy épp a szájdobtechnikára.

A huszonnégy éves Horváth Gyula arról mesélt, hogyan maradt ki tizennyolc évesen a gimnáziumból, családi okok miatt nem érettségizett, mert el kellett kezdenie dolgozni ahhoz, hogy besegítsen a család eltartásába. Egy autóalkatrész-gyárban kezdett dolgozni, ahol ma már a cég egyik csoportvezetője, közben befejezte az iskolát, leérettségizett, és több éve színészként tagja a Karaván Művészeti Alapítványnak, ahonnan a közös slammelés is indult. Itt találkoztak ugyanis a srácok közül többen Horváth Kristóffal. És hogy mire jó a slam? „A slam nagyon jó eszköz, könnyű vele üzenni, és jól lehet használni önkifejezésre és véleménynyilvánításra is. Ezzel talán nemcsak a gyerekek figyelmét lehet felhívni, hanem a felnőttekét is, hogy kicsit jobban oda kellene figyelni… Bár tudom, manapság mindenkinek nagyon nehéz” – mondta Horváth Gyula.

Azt mondják a fiatalok, hogy Stréberek vagyunk, lehet, de nem halunk éhen – a tudás mindig hatalom, sohase szégyen!”, meg azt, hogy „Étel helyett válaszd a könyvet, és éljen Babits!”. A szokatlanul őszinte slam poetry ezúttal egészen különleges társadalomkritikát fogalmaz meg önmagukról, környezetükről és társaikról is. A példaértékű akció hatásához egyelőre csak szép remények fűződnek, de mi drukkolunk nagyon.

Figyelmébe ajánljuk