Tartalom

MaNcs, XI. évf. 04. szám, (1999.01.28.) (1999-01-28)

Egotrip

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Helyi viszonylat)

Többnyire tizenkettő tájban indulok haza, tovább csak a tördelési napokon maradok. Ez se nem jó, se nem rossz, nem bűn, pláne nem erény - ezt csak úgy mondom, közlöm bevezetésképpen, a hiteles tájékoztatás elkötelezettjeként. Az időpontot esetleg korainak találók megnyugtatására pedig gyorsan hozzáteszem, hogy haza én tizenkettő tájban egyáltalán nem pihenni megyek, hanem a nemzet ízlését tisztítani, mert Kazinczy Ferenc 1814-ben világosan megmondta, hogy "a nemzet ízlését semmi sem tisztíthatja inkább, mint a bátor, igazságos recenziók". Ám mielőtt a tisztításba belekezdenék, értelemszerűen meg kell oldanom a hazajutást, ami a regionális adottságok okán komoly állóképességet, összpontosítást, lelki egyensúlyt s mindezek háttereként kiegyensúlyzott nemi életet igénylő komplex, embert próbáló feladat.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (Kati, Kölcsey, Vörösmarty és a Kerek Perec)

Ez az egy számuk volt. Vagy még egy, a bé oldalon. Na, tudjátok. Nem tudtuk. Az volt benne, hogy szép az élet, milyen jó élni, meg a tavaszi nap, a´sziszem, az is benne volt. Szép nyári nap? Tavaszi. Fák, virágok, fény? Imádok élni? Ne hülyéskedjetek, Kati és a Kerek Perec, jó szám volt. Megfejtés elnapolva, dolgunkvégezetlen távoztunk a kocsmából.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Abban azért benne van az egész magyar sors, amikor végigbiciklizem a Kerepesi úton a Keleti pályaudvartól az Örs vezér teréig, sőt igazából a Népszínház utcától a Fehér útig, szóval előbb egy kis zegzugos szoció, aztán egyenesen végig a semmi mentén, hogy végül megint legyen pár kanyar.

Publicisztika

Publicisztika

Seres László: Ingyen, mélyen, méltatlanul

Ha a kedves olvasó lakásába kigyúrt agyú, bomberdzsekis őrző-védők hatolnának be, és kijelentenék, hogy ha ezentúl nyugalomban szeretné tudni magát, védelmi pénzt kéne perkálnia havonta, különben senki sem szavatol a Lady biztonságáért, a Sir boldog öregkoráért, akkor erős a gyanúm, hogy a kedves olvasó az urak távozta után egy percen belül a rendőrséghez fordulna, és joggal. De kihez forduljunk, ha a törvény nemcsak a kólát védi, hanem a legalizált védelmi pénz, az úgynevezett tb-járulék beszedését is, amelyért cserébe az állami monopolista őrző-védő egyfajta biztonságot is ad, és amelyet a könnyű megjegyezhetőség kedvéért felosztó-kirovó rendszernek hívunk? Nincs kihez fordulnunk, abban kell bíznunk, hogy egy nap megszűnik a rémálom, és mi magunk dönthetjük el, kinél és mennyit költünk a saját biztonságunkra. A megoldás neve társadalombiztosítási privatizáció, és mint minden privatizáció az új kormány fél éve alatt, valahol késel az éji homályban.

Publicisztika

Pelikán Pelikánnak a szemét

"Az a fölöttébb káros gyakorlat alakult ki, hogy ha a gyanúsított nem ismeri be a tettét, illetve nincs kétséget kizáró bizonyíték ellene, azaz nincs meg a hamisított bizonylat, akkor nincs bűntett, és fel kell menteni. (...) A fenti ténnyel ugyanis tökéletesen tisztában vannak az elkövetők, ezért idejekorán eltüntetik a számlákat, kimutatásokat" - kesergett a boldogult emlékű Kurírban 1991 tavaszán a gazdasági bűnözés megannyi leleményes formája fölött Pelikán László, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának vezetője, ez a "bűnözői körökben elismert, hogy ne mondjam, rettegett szakember" (a lelkes interjúkészítő kolléga megfogalmazásával élve).

Publicisztika

Marad a szégyen és a fájdalom

Be kéne emelni a tudatunkba ezt is, mint az utcai robbantásokat. Még akkor is, ha benne van, már mióta, hogy a buszok kiöregedtek, a sofőrök fáradtak, és mint a szolgáltató szektor névtelen hősei általában, permanens sértődésben emésztik magukat, főnökeik pedig szívesebben tejelnek a műszaki vizsgáztatás közkatonáinak, akik hajlamosabbak az engedékenységre az egyébként is megfoghatatlan és ellentmondásos államhatalomnál. Ebben egyébként, ha most eltekintünk a következményektől, valamennyien bűntársaknak tekinthetjük magunkat. Magyarországon tizenöt-húsz éves buszok szállítják az embereket, kész. Gátlástalan (féktelen) ipari hulladékok merészkednek a világ szerpentinjeire, farukon egy H betűvel. Hogy ők majd megússzák, majd föl se tűnnek, hazasunnyognak ép bőrel.

Belpol

Belpol

"Nincs kárpótlás a cigányok nélkül" (Gerhard Baumgartner osztrák történész)

Miközben Magyarországon harmincezer forintokról, a halál utáni megkülönböztetésről is szól a kárpótlási fáma, addig Ausztriában nemrég arról röppent fel hír, hogy a náci árjásításokért, kisajátításokért és a kényszermunkatáborokért járó kártérítésből talán a roma holocaust-túlélők, illetve az áldozatok lemenői is részesedhetnek. Gerhard Baumgartner annak az osztrák kormány által 1,2 millió schillinggel támogatott kutatásnak a vezetője, amely először tesz kísérletet a burgenlandi romák mai helyzetének reprezentatív feltárására.

Belpol

Kulturális hírek

Művészet, politikaArundhati Roy indiai írónő az "érinthetetlenek" kasztjának javára ajánlotta fel Booker-díjas regénye, az Apró dolgok istene Kerala állam hivatalos nyelvén publikált kiadásának bevételét. A magyarul az Európa gondozásában megjelent mű Keralában játszódik.A Maldív-szigetek cenzori testülete betiltotta az Egyiptom hercege című DreamWorks-rajzfilmet, mert az szerinte - és az ország iszlámügyi tanácsa szerint - Mózes ábrázolásával megsértette az iszlám vallást, mely tiltja a próféták képi megjelenítését.

Belpol

Bányászjárás Romániában: Széncsata

Jó adag kukkolási vágy van abban, aki Székelyudvarhelyről indul a "hegyen túlra" bányászjárást nézni. Ilyenkor ugyanis Amerika lesz Székelyföldből: az általános mozgósítás során minden épkézláb csendőr-rendőr elhúz a barikádokra, ezért a tinédzsernek jó esélye van arra, hogy többszöri igazoltatás és fenéken billentés nélkül jusson haza hajnalok hajnalán a dizsiből. Csak arra kell odafigyelnie, nehogy elgázolják a nagyipari méretekben csempésző kisiparosok, akik ezekben a ritka kegyelmi pillanatokban fuvarozzák tragacsaikkal a zárjegy nélküli, gyárból lopott "szimplakárpácit" és az áfa- és adómentes kínai kötöttárut.

Belpol

A Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat megválasztása: Feltartott kézzel

A magyarországi cigányok nem akarnak más politikai irányzatot - nyilatkozta karácsony előtt egy nappal a Krónikának Farkas Flórián. Az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) szombaton újraválasztott elnöke pontosan jósolt, bár hozzá kell tennünk, hogy kijelentése csak a helyi roma képviselőkre igaz (ők választják az országos önkormányzatot), akiket pedig októberben nagyrészt nem cigányok választottak meg. Ugyanakkor a Farkas által képviselt politika prolongálását nekik is csak kisebbik részük, durván harmaduk szavazta meg. Mindez azonban nem változtat a tényen: újabb négy évig a Farkas Flórián vezette OCKÖ lesz minden magyarországi cigány legfőbb legitim képviselője.

Belpol

Halálesetek az egri kórházban: Nyomeltakarítás

Színtelen, szagtalan. Sterilizál, máskor terjed megállíthatatlanul, át a cső falán, egészen az emberi sejt belsejéig. Néha kromoszómaaberrációt okoz, máskor halált. Így jellemeztük korábban az etilén-oxidot, a sterilizáló gázt, amellyel szikéket, csipeszeket, fecskendőket fertőtlenítettek szerte a világon. Egerben is. Bár ott annyiban eltért az etilén-oxid térnyerése a máshol megszokottól, hogy a gázsterilizáló kezelői közül nyolcan, egytől egyig nők, daganatos megbetegedésben meghaltak. Félő, hogy mire kiderül a tragédia oka, néhányszor még felhúzzák a fekete lobogót a Markhot Ferenc Kórház bejárata fölé.

Külpol

Bányászok a nagypolitikában

Külpol

Elnapolt összecsapás

A román társadalom kettőssége ismét drámai formában juttatta eszünkbe a délkeleti szomszédunkra leselkedő veszélyeket. A bányászjárás ismét rávilágított a térség biztonságpolitikai állapotának törékenységére is.

Külpol

Kosovo a racaki vérengzés után: Fenevadak

Az épp aktuális balkáni válságok során 1990 óta már megszokhattuk, hogy a nyugati politikusok csak a menetrendszerűen bekövetkező tömeggyilkosságok valamelyikének hatására hajlandók valamit "tenni". Így volt ez 1991 telén, amikor Horvátország nemzetközi elismerését Vukovar elestének és a városban rekedtek egy részének lemészárlása kellett hogy megelőzze, így volt 1994 februárjában, amikor a szarajevói Markale piacon hatvannégyen haltak meg, hogy a NATO a szerb nehéztüzérséget visszavonassa a várost övező ormokról, és a daytoni egyezmény aláírásához vezető úton is Srebrenica lakóinak kivégzése volt az első állomás.

Külpol

Kolumbia: Andok-kapok

Ami két hónapja még csak remény és terv volt, január 7. óta valóság: a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (Farc) és a kormány képviselői megkezdték a béketárgyalásokat. A megbeszélések aligha lesznek elsietettek, hiszen egyelőre még csak arról van szó, miről is legyen szó. Biztató fejlemény viszont, hogy ezúttal az Egyesült Államok is egyetért a közeledéssel.

Zene

Zene

Színház: Azért jó, mert rémes (Bozsik Yvette Kabaréja a Kamrában)

Azok után, hogy Harangozó Teri a tavalyi Szigeten a vérbe alázta Patti Smitht és a Therapy?-t, az USA kongresszusa egész évben spermafoltokat szaglászott Monica Lewinsky kiskosztümjén, Varnus Xavérnak meg sikerült felküzdenie magát Friderikusz múzsai magaslataira, itt az ezredvégi camp legújabb, jól fejlett példánya: szilveszter éjszaka Bozsik Yvette Kabaré címmel ismét súlyosan terhelt bemutatót celebrált a Kamrában. Alcíméül olyat bírt kitalálni, hogy "elvágyódás két részben".

Zene

Film: Mindent bele! (A közellenség)

Az idő száll, mint a veszett fejsze vasfoga, minek köszönhetően a világról alkotott képünk idestova kis híján teljesnek mondható. Hol van az már, amikor a vasfüggöny lyukán sasoltunk a veszedelmes viszonyok felé. Például mára pontosan tudjuk, ki is a Nagy Mogul, az igazi hollywoodi filmes cápa. Ahogy a nóta mondja: "lám a cápa szája tátva, mindenki látja fogsorát...". És, természetesen hollywoodi, fogsorában ott a ménkű nagy szivar, Castro egy ekkoráért még egyszer átúszná a Disznó-öblöt. Csak a láma hogy kerül ide? Az egy Moguliában honos patás lehet, vagy ahogy a régi vicc mondja: Hogy hívják a tibeti futárpostást? Hajtás-patás, noha ez mellékszál.

Könyv

Könyv

T´DOOR: Van-e a telefonkönyvben Fosch?

Hát nincs, elárulom. Átnéztem. Kerestem egy nevet, így jöttem bele a dologba. Mint Karin hy: hej, pedig de számolnék. (Ám már megint nem tudom kibogozni a cipőfűzőmet.)

Tudomány

Tudomány

Apor-bál: Fokozottan védett fajták

Itt a szezon, készülődöm a jószolgálati Apor-bálba. Vitéz altorjai primor báró Apor Ferenc és hitvese, Anna-Diána lovagdáma meghívása a Szt. Gellért Szállóba szól, történelmi családok részvételével. Nagyanyám nagynénjének a Törley pezsgőgyáros által varratott báli szoknyáját próbálgatom. Legalább nyolc méter fekete selyembársony van benne, és kézzel varrták. A nemes eszme is megérint: a táncmulatság célja a hátrányos helyzetű nagycsaládok gyermekeinek támogatása.

Tudomány

Testkulturális esték New Yorkban: Pokoltűz és agyarak

"Hús az egész világ", állította egy esszéjében Maurice Merleau-Ponty. A filozófus megközelítésében az emberi hús és test szolgál az identitás kialakításának egyik legfontosabb materiális és intellektuális mozgatóerejeként. A hús jelzi az emberi test kontúrjait, valamint azt a határvonalat, amely elválasztja az egyént a külvilágtól és az őt körülvevő testektől. Ugyanakkor a hús a "kint" és a "bent" egyesülésének színtere is, hiszen testünk és húsunk által jelzéseket és elvárásokat, bizonyos helyzetekben szexuális tartalmú üzeneteket bocsátunk ki: "megjelenésünkkor" számítunk a többiek testünket nyugtázó tekintetére, elismerésére, megbotránkozására, csodálatára - mikor milyen módon kívánjuk magunkat "társadalmilag" megjeleníteni. Ezekből következik, hogy az emberi test és hús, összefüggésben az identitás és a magunkról alkotott kép változásaival (részletekre szakadásával), más és más üzenetet képes közvetíteni az egyénről eltérő helyzetekben; a test és a hús megváltoztatása az identitás alkotóelemeinek (így pl. a szexualitásnak) egy újabb darabkáját mutatja meg. Az identitás alakítása, kisebb-nagyobb részekre osztása a test és a hús formálása által - valami ilyesmi folyik abban a két New York-i klubban, ahová ez a rövid beszámoló kalauzol.

Tudomány

Múzeum: Nemzeti Szénház (Kalandok a salgótarjáni bányamúzeumban)

Miközben a Zsil-völgyi bányászok hagyományos termelőeszközökre kapva, megint egyszer Bukarest felé vették az irányt, én az egyik újabb keletű perverziómnak áldozva, alászálltam a József lejtaknába. Passziómmá lett ugyanis mindenféle helyi múzeumok, gyűjtemények és emlékszobák felkeresése, így a Salgótarján környéki hegyekben járva, nem hagyhattam ki a Pothornik József (1903-1981) nevét viselő bányamúzeumot. Második (titkos) tervem volt a Nógrádi Sándor Felszabadulási és Partizánmúzeum felkeresése, ám a partizánokat sajnos elsodorták az új szelek, a gyűjtemény számára lefoglalt egykori vadászház a kies Karancsberényben ma ismét magánkézen van, helyi források szerint ismeretlen aranyifjak járnak oda dolcsevitázni. Bár Tarján máig erős MSZMP-jelenléttel büszkélkedhet,

Lélek

Lélek

A fénygépész (Kovács László operatőr)

Az 1998-as Camerimage fesztivál díszvendége és életműdíjasa. Életútja s műve úgyszólván közismert, 1956-ban hagyta el Magyarországot, hogy Hollywood héroszai közé emelkedjék. Filmográfiája mondjuk a Szelíd motorosoktól az Álljon meg a nászmenet! című gyöngyszemig terjed. A toruni fesztiválrendezők szép kis munkarendet akasztottak a nyakába, nap mint nap szemináriumok és workshopok, ahol a diákokat és a fesztivál operatőr vendégeit egyaránt taníthatta. Mindamellett még az interjú is belefért a napirendjébe, noha feltett szándéka szerint a várost mutogatta volna kislányának.