Kulturális hírek

  • 1999. január 28.

Belpol

Művészet, politikaArundhati Roy indiai írónő az "érinthetetlenek" kasztjának javára ajánlotta fel Booker-díjas regénye, az Apró dolgok istene Kerala állam hivatalos nyelvén publikált kiadásának bevételét. A magyarul az Európa gondozásában megjelent mű Keralában játszódik.A Maldív-szigetek cenzori testülete betiltotta az Egyiptom hercege című DreamWorks-rajzfilmet, mert az szerinte - és az ország iszlámügyi tanácsa szerint - Mózes ábrázolásával megsértette az iszlám vallást, mely tiltja a próféták képi megjelenítését.
Az Indiától délre fekvő, 256 ezres lakosságú államban egyébként mindössze két filmszínház és 25-30 videokölcsönző van.

Február végén, 17 évvel a cannes-i Arany Pálma elnyerése után a török mozik vetíteni kezdik Yilmaz Güney kurd rendező Yol (Az út) című filmjét, melynek kópiáit egykor állítólagos marxista és kurd szeparatista tartalmuk miatt elégették. A hazájában több mint húszévi börtönbüntetésre ítélt, majd megszökött rendező Párizsban hunyt el 1984-ben.

Az isztambuli állambiztonsági bíróság ügyésze több mint húszévi börtönbüntetés kiszabását kérte a balos dalokat előadó Grup Yorum és Ozgurluk Turkusu popzenekarok kilenc tagjára, mert azok állítólag a bombatámadásokat és merényleteket elkövető, betiltott Forradalmi Népi Felszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjai voltak.

1996 óta évente rendeztek Amerikában egy-egy koncertet a kínaiak által megszállt Tibet szabadságáért, idén viszont már négy kontinens négy városára terjed ki a Beastie Boys tagjai által indított akció: június 12-13-án Chicago, Tokió, Sydney és Amszterdam adózhat a zenének és a Milarepa Alapnak.

Paul úr Tankred Dorst Paul úr című drámájával tartotta első idei premierjét a budapesti Katona József Színház, a rendező Ascher Tamás. A Münchenben élő szerző darabját - mely 1994-es hamburgi ősbemutatója óta számos európai színházat megjárt - legközelebb január 30-án, február 1-jén és 4-én játsszák. Képünkön a címszereplő Haumann Péter és Pelsőczy Réka.

Díj A Magyar Kultúra Napja alkalmából Márai-díjat kapott Lengyel Péter és Tar Sándor író.

A legjobb versenyműfelvétel díját nyerte Cannes-ban, a MIDEM nemzetközi lemezipari vásáron Szabadi Vilmos hegedűművész két Dohnányi-darabot tartalmazó CD-je, melyet a Hungaroton Classic adott ki.

Steven Spielberg és a Ryan közlegény megmentése nyerte a legjobb rendezés és legjobb mozidráma Golden Globe-díját. Az Oscar-gála előtti hangulatfelmérésnek is tekinthető Los Angeles-i eseményen a Hollywoodban dolgozó külföldi tudósítók szavaztak. A legjobb drámai mozialakítás díját Cate Blanchett (Elizabeth) és Jim Carrey (Truman Show) kapta, a legjobb vígjáték-alakításét Gwyneth Paltrow (Shakespeare in Love; ez lett a legjobb vígjáték) és Michael Caine (Little Voice). A legjobb külföldi filmnek a brazil Walter Salles műve, a Central do Brasil bizonyult, Jack Nicholson életműdíjat kapott.

Gyász 70 éves korában elhunyt Czine Mihály irodalomtörténész, akit elsősorban a népi irodalomról szóló tanulmányai révén ismernek.

Vietnami filmkincs: német terjesztő A berlini Progress Film-Verleih szerződést kötött a Vietnami Filmintézettel; ennek értelmében a német cég világszerte terjesztheti az összes állami tulajdonú vietnami archívum anyagát, északiakét és déliekét egyaránt. Az NDK-ban tanult vietnami filmesek német kapcsolatainak köszönhető megállapodás nyomán hozzáférhetővé válnak korábban soha nem látott felvételek például Ho Si Minh haláláról vagy a franciák és az amerikaiak elleni háború hazai oldaláról (utóbbiban több mint 130 vietnami operatőr forgatott a fronton).

De Gaulle a színpadon Egy óriásplakát-kampánnyal megkezdődött a hírverése a Charles De Gaulle-ról, illetve Franciaország második világháborús éveiről szóló zenés produkciónak, melyet a Nyomorultak című musicalt a 80-as években sikerre vivő Robert Hossein rendezésében mutatnak be októberben, a nemrég felújított, 4000 férőhelyes párizsi kongresszusi palotában.

Rushdie, U2: együtt The Ground Beneath Her Feet címmel regényt írt Salman Rushdie, és ennek alapján, ugyanezzel a címmel dalt írt a U2. Az író - aki 1993-ban a U2 londoni koncertjén megjelent a színpadon - elmondása szerint, amikor elkészült az Orfeusz az alvilágban történetét rock ´n´ roll-környezetbe helyező regénye, elküldte Bonónak, a U2 énekesét pedig megihlette a mű. Még nem dőlt el, mikor és milyen formában jelenne meg a szám, szó van róla, hogy a regénnyel egy időben az interneten.

Cyberia

Sun, Sony, Philips A Sun Microsystems, a Sony és a Philips összefogott, hogy a Sun Jini (ejtsd: dzsini) programozási környezetét a HAVI (Home Audio Visual Interoperability) rendszerrel integrálják: az így létrejövő hálózatban a szórakoztató- és háztartási elektronikai cikkek (tévé, hifitorony, képmagnó, termosztát stb.) az interneten keresztül kommunikálhatnak majd egymással és az emberekkel. Az Edupage ezzel kapcsolatban idézi a New York Timest: a Sun-féle Jini és a Microsoft-féle Universal Plug and Play ugyanazt oldaná meg, de más filozófia rejlik mögöttük, a Microsoft és a PC-gyártók egy személyi számítógép irányította otthont képzelnek el, a Jini-HAVI viszont egy központi egység nélküli, decentralizált rendszer lenne.

Matáv: internetes fejek Az Internetto értesülése szerint Vince Mátyás, a HVG Online egykori főszerkesztője lett az ügyvezető igazgatója a Matáv által néhány hónapja alapított Origo Kft.-nek, mely pénzügyi és szervezeti keretet biztosít az azonos nevű Matáv-portál számára, és a telefontársaság egyéb internetes projektjeit bonyolítja majd. Bevételét webes hirdetések hozzák, később fizetős szolgaltatásokat is kínálnak. Az Origo Kft. programigazgatója Simó György, a site főszerkesztője Nádori Péter, mindketten a MaNcs egykori munkatársai.

Gigászok egyesülése Az @Home kábelszolgáltató 6,7 milliárd dollárnyi részvényért megvásárolja az Excite-ot, ezzel összejön az Excite előfizetői tábora és az @Home nagy sebességű hálózata. Az Excite a Yahoo után a világ második legnagyobb portál site-ja, címlapját havonta 17 millióan látogatják. S mivel az AT&T telefontársaság hamarosan befejezi a legnagyobb amerikai kábeltévé-szolgáltató, a Tele-Communications Inc. felvásárlását, mely az @Home fő részvényese, az AT&T az internet legnagyobb vállalata lehet, nagyobb, mint a Microsoft, a Yahoo vagy akár az America Online és Netscape Communications két hónapja létrejött szövetsége.

Figyelmébe ajánljuk