Tartalom

MaNcs, XI. évf. 01. szám, (1999.01.07.) (1999-01-07)

Publicisztika

Publicisztika

Tamás Gáspár Miklós: Szabadelvű civilizáció

Most itten nem orbánviktorozunk, gömbösözünk, simicskázunk, meciarozunk, pintézerünk, tudjmanozunk, pelikánelvtársazunk, lukasenkózunk, stumpfozunk, nazarbajevezünk: a kép elég világos, és ezt voltaképpen az egytől egyig miniszterelnöki főtanácsadói címet viselő jobboldali és szélsőjobboldali vezérpublicisták (ezek tiszteletdíjért már nem írnak, csak h. államtitkári és generálkurátori illetményért, a köztisztviselői [civil service] éthosz nagyobb dicsőségére; a kormány nem ügynökei és bértollnokai révén [par personnes interposées] uszít a demokrácia demokratikus értelmezése ellen, hanem höchstpersönlich, ami ősbemutató [an absolute first]: a közíró kurál és hörög) sem cáfolják - az államot összekeverik a kormányzattal, a kormányzatot az uralkodó klikkel és ügyfeleivel, megrendelőivel, ismét létrejön, illetve megszilárdul a moralizáló (illetve jelen esetben az e sorok írójától elplagizált republikánus, vö. közjó) frázisokkal fölékített protekciós és patronázsoligarchia, amely ellen már minden szükségeset megírt Mikszáth és Tolnai Lajos, Ady és Fényes László, Szabó Dezső és Móricz Zsigmond.

Publicisztika

Kazahsztán, harmadszor: Kelet ez nekünk

Közép-ázsiai riporterünk két év alatt immáron harmadjára járta meg Almatit, Kazahsztán volt fővárosát. És jó volt neki. Ebben talán zaklatott gyermekkora a ludas, talán az, hogy Kazahsztánban tényleg történnek dolgok. Hogy mik és miért, és miért lehet ez érdekes nekünk, magyaroknak is, arról következik most tudósítónk harmadik elmélkedése.

Publicisztika

Oroszország egy éve: A tántorgó óriás

Ezerkilencszázkilencvennyolc nem Oroszország éve volt, annyi szent. Olyannyira nem, hogy még Budapesten is - pedig itt már régóta nem szokás - sokan kezdtek megint Moszkvára figyelni. Ez pedig csak egyet jelenthet: nagy baj van Oroszországban.

Publicisztika

Költséges haszon (Wim Duisenberg, az Európai Központi Bank elnöke)

Wim Duisenberg barátságos és tekintélyesfigurája a nemzetközi pénzügyi felhőrégióknak, hovatovább az európai nagypolitika pódiumainak. A 63 éves egykori egyetemi oktató, majd a Nemzetközi Valutaalap szakértője, később holland bankok vezére és a jegybank igazgatója, utóbb a bázeli Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) elnöke tavaly nyáron fölért Frankfurtba, az európai topra. Õ lett az új Európai Központi Bank (ECB) elnöke.

Publicisztika

Lesz, ami lehet

Ezt az évet Jugoszlávia grandiózus mutatvánnyal kezdi: nagyobb csődtömegként fut neki 1999-nek, mint futott neki 1998-nak (pedig ez már nemcsak tavaly, de tavalyelőtt is és azelőtt is kivitelezhetetlennek tűnt).

Egotrip

Egotrip

Seres László: Dekóder

Ha kell, megváltoztatják a törvényt, ha kell, megtartják - de akkor ne jöjjenek azzal az ideológiával, hogy akkor is be kell tartani a törvényt, ha rossz. Nyugdíjra például nem akartak olyan sokat költeni, mint amennyit Hornék ígértek, úgyhogy gombnyomásra maradt a reálérték. Rendben van? Rendben. Működik a demokrácia, a törvények megváltoztathatóak. Ha azonban Deutsch Tamás azzal indokolja az általa korábban még rossznak tartott médiatörvény megtartását, hogy "ma már nincs szükség jogi normákat pótló politikai megállapodásokra, mert időközben megszületett a médiatörvény, amelyet csupán értelmezni és alkalmazni kell", akkor azzal nemcsak, khm, valótlant állít (az előző kormány a médiatörvény hatályba lépése után is konszenzusra törekedett az ellenzékkel médiaügyekben), hanem azt is üzeni, hogy akár rossz törvényekkel is megvalósíthatók a polgári kormány érdekei. (Ez utólag akár legitimálhatja is az áldott emlékű 1974-es kormányrendeletet.)

Egotrip

Keresztury Tibor: Keleti kilátások (Az első nap)

Vannak azok a kíméletes reggelek, amikor igen lassan tisztul fel a mindent beborító nyálkás, sűrű ködből az amúgy sem túl fürge agy, lépésről lépésre foszlik semmivé az, ami álomnak vagy pihenésnek utólag a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, hogy ezáltal ha nem is vigasztaló, mégis időbe ágyazott, egy-két percnyi haladékot nyújtó, valamiképp kezelhető tényként, nem pedig bárdként, célzott pörölycsapásként jusson el a tudatig a rémületes felismerés, hogy ez egy új nap, megint. Na, a mai nem ilyen volt: a karakterjegyek alapján némi leegyszerűsítéssel inkább ahhoz a típushoz sorolnám, amit én hétfői verziónak neveztem el, munkanévként, csak hogy mégis kötni lehessen az élményt valamihez, pedig egyáltalán nem csak a napok legszörnyűbbikén kell számolni vele, hanem sajnálatos módon azokon is, amelyek a hétfőt megelőzik, s bizonyos nézőpontból ugye már a kedd is ilyen. Most akkor mindezek alapján elképzelhetik, milyen volt ma hajnalban csatakosan leizzadva arra döbbenni rá sorsszerű, villámfényes tisztaságú, egyetlen irtózatos szívdobbanásba foglalt megvilágosodással, hogy itt most nem ám egy nap, egy nem sok jót ígérő hét, hanem egyenesen egy új év veszi visszavonhatatlanul kezdetét, még ha én a magam részéről arra szavaznék is, hogy ezt semmiképpen ne tegye. Hazudnék, ha azt mondanám, a pillanat váratlan volt, meglepő vagy kalkulálhatatlan, mert elkövetkeztére az elmúlt napokban számos jel utalt, amiknek alapján egy magamfajta, a meglepetést nagyon nem szerető ember helyes következtetéseket levonva, bátor előrelátással, tréningezve készülhetett. Ehhez képest teljességgel váratlan volt, hogy nem kapok levegőt, fekszem csak, mint akit áram üt meg, pedig földelt a vezeték, s az is, hogy tátogás közben fentről, ahol a tetőtér fala szögben megtörik, a számba hull egy faldarab. Kiköptem nagy ívben, s ez biztató volt, mert a nyál mennyisége életre utalt, az élet pedig, mint tudjuk, általában tettre serkent, késztetést szül -az én esetemben most azt, hogy haladéktalanul kipisiljem a tetemes mennyiségben elfogyasztott ásványvizeket.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Amikor először tértem magamhoz, a sezlony előtt térdeltem, és egy kánont vezényeltem, na, mondok, aztán felhangosítottam a világvevőt, és önkezemmel véget vetettem. Rég volt ilyen nyugodalmas szilveszter: Béla mint karmester és felelőtlen alany, valamint a hanyagolt szeretők kórusa, fel lehetne lépni vele valami dél-ausztriai rádióműsorban, ha tudnánk németül, de így kavics keltette gyűrűként omlik el a világidő csendesülő nagy taván.

Belpol

Belpol

"A rendszer formálható"

Varga Mihály (Fidesz - MPP), a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára

Az elmúlt hónapokban ugye általában azt hallhattuk, hogy majd az 1999. évi költségvetés lesz az, amelyen meglátszik az új kormány új értékrendje. Nos, ritkán volt akkora vita a T. Házban büdzséről és értékrendről, mint november közepétől év végéig az ideiről. Az alábbi beszélgetésben természetesen csak a főbb csapásirányokra kérdezhettünk rá, de azért sok minden így is kiderül. És: először ismeri el kormánytag interjúban, hogy lényegében helyes volt a tavaly bevezetett nyugdíjreform.

Belpol

Kulturális hírek

Még 1998Az amerikai mozik bevétele 1998-ban 9 százalékkal nőtt 1997-hez képest, s meghaladta a 6,8 milliárd dollárt. Két stúdió lépte át az 1 milliárd dolláros jegybevételi határt: a Walt Disneyhez tartozó Buena Vista (elsősorban az Armageddon révén) és a Viacomhoz tartozó Paramount (főként a Titanic jóvoltából).

Belpol

Sztrájk a vasútnál: Pálya, fenntartásokkal fenntartásokkal fenntartásokkal

Vasárnap éjfélkor kezdődött és hétfő esti lapzártánk idején még tartott a vasutassztrájk, amit a három legnagyobb vasutas-szakszervezet egyike, a tizenötezres tagságú Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hirdetett meg, nem fogadva el a két másik nagy érdekképviselet, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által a MÁV-val aláírt megállapodást. A VDSZSZ egyedül futott neki, és bár sok helyen sikerült rendesen megbénítaniuk a közlekedést, vonatok szép számmal közlekedtek. A MaNcs riporterei is részt vettek az ezredvégi magyarországi munkásmozgalom e jelentős rendezvényén: a Mende-Sülysáp viszonylattól Rákosrendezőig járták be a vaspályákat.

Belpol

Változások a közmédiában: Kedves Varga Mária!

Új arcok tűnnek fel egyes, régiek bukkannak fel más tévécsatornákon, új műsorok és új műsorrendek szórakoztatják januártól a nézőket. És a néző meg a hallgató e kavalkádban szinte nem is gondol avval, hogy ez a kavar nemcsak úgy magától lett, hanem gondos kezek alakították, s e kezek rendszerint kormánypárti politikusokban végződtek. A dolog talán a parlament utolsó tavalyi munkanapjának utolsó órájában kezdődött, amikor a kormánypártok (+ MIÉP) az ellenzék kivonulása miatt egyhangúan szavazták meg a médiakuratóriumok elnökségének kibővítését. E kibővítést pedig a médiatörvény felkent egzegétái szerint nem joghézag, hanem törvénysértés tette lehetővé. Az offenzíva következményeit látni már látjuk, és semmi kétség, hamarosan hallani is fogjuk.

Belpol

Tartsa meg magának!

Megrendelem meghatározatlan időre, de legfeljebb 1 évre 5000 Ft-ért a MaNcsot.

Belpol

Najmányi László: Javaslat

Hastáncosnőknek, lemezlovasoknak, előadóművészeknek, zenekaroknak állami vizsgát kell tenniük és működési engedélyt kell kiváltaniuk, enélkül nem kerülhetnek közönség elé a század utolsó évében Magyarországon. Ez a gyakorlat - azon kívül, hogy járulékbevételt hoz az államnak, és jövedelemhez juttat bizottságokat - annyit is jelent, hogy még mindig nincs bizalom a nyílt piac természetes kiválasztó képességében. Egy rossz DJ, zenekar, előadóművész, hastáncosnő gyorsan kiszorul a piacról, és egyébként sem okozhat túl nagy kárt. Amíg lemezlovasoknak bizonyítaniuk kell, hogy a lemezeket rakják a lemezjátszóra, és nem fordítva, és zenekaroknak kottát kell olvasniuk (amit például a Beatles vagy a Stones sem tudott), politikusoknak nem kell felkészültségükből, alkalmasságukból a szakmából kikopott zsűrik előtt vizsgázniuk, és nem kell működésükhöz engedélyt kiváltaniuk, noha senki sem tagadhatja, hogy az ország jelenlegi állapotáért és a múlt szavakba sem foglalható szenvedéseiért elsősorban a politikusok egymást váltó generációi a felelősek. Különös, de tény: az összes foglalkozások közül egyedül a politikusi szakma gyakorlását nem kötik hatósági engedélyhez. Sürgősen szükséges lenne éppen ennek a foglalkozási ágnak a professzionalizációja, amennyiben gyakorlását szigorú alkalmassági vizsgálathoz kell kötni, amely periodikusan megismétlődik a politikus pályája alatt, és a kiadott működési engedélyt a kiadó testület bármikor visszavonhatja.

Film
Zene

Zene

Az év könyvtáram: Magyar szókincstárban halászó ember

Ez az év a könyvkiadásban a szótárak éve, megjelentek a klasszikusok: angol-magyar, magyar-angol (az új "Országh"), ugyanez németben (új "Halász"), hamarost itt a francia (új "Eckhardt"). És az igazi szenzáció: a Magyar szókincstár. Az év verseskönyve is tulajdonképpen szó(kincs)tár, Oravecz Imre ötödfélszáz oldalas "töredéke" egy faluregényhez. Az év regénye cím is e könyvé; voltanak persze pompás prózák, ám a szerzők ez évben írták ama nagy regényeket, talán jövőre meg is jelennek. Ha majd Megjött Ézsaiás, Krasznahorkai László már üzent. Tanulmánykötet-kategóriában (nálam) egy további tár az első: Kész a leltár. József Attila élete és pályája 1930-1937, Szabolcsi Miklós tetralógiájának utolsó könyve.

Zene

Könyv : Az interjúalany halála (Amélie Nothomb: A gyilkos higiéniája)

Ne legyenek illúzióink. Az interjúalanyok jó része utálja az újságírókat. Ez még akkor is így van, ha mosolyogva kínálják meg őket kávéval, barátságosan néznek feléjük, és készségesen válaszolnak kérdéseikre. Prétextat Tach, A gyilkos higiéniája című regény író főszereplője az egész emberiséget utálja. Kiváltképp az újságírókat és a nőket. Az újságírónőket meg egyenesen gyűlöli.

Zene

Pinceszínház: Két és fél nővér (Roman Weingarten: Hó)

A színpad - amely remélhetőleg a leendő Éjszakai Színház színpada is egyben, hiszen miért ne lehetne éjszaka szórakozni járni, színpadi romokon táncolni a város közepén - ügyesen elzárja a kijáratot a nézőtértől. Kezdés után nincs menekvés. Ettől minden néző csendben retteg kicsit, kivéve a rutinos kisurranókat, akik a szellőzőnyílásokat szemrevételezik alaposan. Később, az előadás után, amikor már nem akarok menekülni, ez a színpadgát egy otthonos, lélekmelengető kis szemétdombhoz hasonlít, és itt botlom majd bele egy művéres műpostás-maradványba.

Zene

Nyelv, könyv: Angolkeringő

Kenyéradóimnak ezt nem kell tudniuk, de máig, huszonöt év tanulás, illetve nyelvhasználat után sem tudok angolul. Többet tudok annál, mint amit nem - ez lehet optimális eset, de ideális semmi esetre -, írok, olvasok, beszélek, mint Magilla gorilla, de teli vagyok bizonytalansággal. Kiejtésem, hogy úgy mondjam, eklektikus, makacsul őrzi a korai évek nyomát, amikor londoni nyelviskola, amerikai nagybácsi, műholdas tévé, pénz és útlevél híján a Beatles együttes liverpoodlija és a Teenager party innen-onnan szalajtott vegyes angolsága képezte találkozásomat az élő nyelvvel. Máig bajban vagyok a hangutánzó/hangfestő alapra visszavezethető igékkel; nem jutnak eszembe szavak, vagy épp ellenkezőleg, öt-hat is, csak tudnám, hogy adott kontextusban melyik lenne az igazán elegáns, frappáns választás. Kezdők és középhaladók megnyugtatására: a nyelvtan a legkevesebb. Az igeidők az összes egyeztetéssel és kivétellel játszva elsajátíthatók ahhoz képest, hogy miként kell elkérni az asztalnál (és melyik asztalnál) a sót, és mit kell mondani, amikor odaadják; hogyan kell jól elmondani egy viccet (igaz, ez nálam anyanyelven is nehézségekbe ütközik); hogyan flörtöljünk és hogyan szakítsunk. Azt már csak szőrmentén említem, hogyan mondják angolul az angolszalonnát, az angoltapaszt és az angolos távozást (franciásan többnyire).

Könyv

Könyv

Vérnarancs - egy hegedűs házában: Michael Alpert, Brave Old World

December 19-én Klezmer és irodalom címmel zajlott fesztivál a Petőfi Csarnokban. E két dolognak ugyan kevés köze van egymáshoz, de ez nem sok vizet zavart, meg hát különben is, az est fénypontjaként fellépő Brave Old World is régen túllépett már a konvencionális klezmeren.

Tudomány

Tudomány

Matáv-áremelések: Godzilla a piacon

Miközben a liberalizált európai piacokon csökkentek a távközlési tarifák, a tavalyi év első kilenc hónapjában újabb rekordnyereséget könyvelhetett el, és januártól ismét árat emelt a magyar távközlési piacon egyeduralkodó telefonszolgáltató. A "versenypiacra való felkészülés" jegyében, az impulzusról az időalapú számlázásra való áttéréssel párhuzamosan vastag ceruzával írta újra a tarifatáblázatot, míg az "erős érdekérvényesítő képességgel" megáldott, nyugat-európai mintára sztrájkkal fenyegetőző internetezőket a tavaly bevezetett éjszakai kedvezmény kiterjesztésével szerelte le a Financial Times által a közelmúltban globális távközlési díjjal kitüntetett Matáv.

Lokál

Lokál

Mit tegyünk a Nemzeti Gödörrel?

Kedves Olvasóink! Köszönjük, hogy ilyen aktívan és kreatívan vettek részt a Nemzeti Gödör hasznosítására kiírt pályázatunkon. A számtalan kitűnő ötletből csak hatalmas nehézségek árán tudtuk kiválasztani a győztes művet, de végül mégis sikerült: a fődíjat, a MaNcs-előfizetést Gellér B. István pécsi gödörszobrász nyerte Negatív Manhattan fantázianevű pályázatával. Gratulálunk, és most lássunk néhányat a legjobbak közül.

Lokál

Hajdúszoboszló : Recés víz

Ha azt halljuk: fürdőváros, óhatatlanul egy elsüllyedt világra gondolunk, ahol mindig kék az ég, az emberek kimértek, elegánsak és gazdagok, ahol a csúnyák megszépülnek, a szépek meg még szebbek lesznek. Egy ilyen helyen a fehér a terepszín, tökéletes a béke, és még a morfinista fürdőorvos, a tripperes fürdőskurva és a potyaleső playboy is csak a romantika látszatát erősíti. Persze innen nézve inkább a valóság kitalált. A valóság pedig Hajdúszoboszló, egy majdnem huszonötezer lakosú település az Alföldön, ami igazából nyáron életképes, de azért a decemberi fagyban sem szűnik meg teljesen.

Tranzit

Tranzit

Tankcsapda, Debrecen, 1998. december 29.: A taknya, a nyála

Amikor a halandó eltelik már lábtól hajig gyertyafénnyel, csengőszóval, kacsamellel, pilinkéző hóval, bejglivel és angyalkákkal, amikor már valósággal szétfeszíti a szeretet, akkor a Tankcsapda koncertet ad évről évre Debrecenben, hogy az ember ember legyen újra, leszálljon a földre, és taknya-nyála összefolyjon a realitás talaján.