Politikai hírek

publikálva
1999/4. (01. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Lewinskyt ismét meghallgatták

A Bill Clinton amerikai elnök elleni szenátusi tárgyalás végkifejlete előtt a vád nevében eljáró republikánus képviselőházi megbízottak egy washingtoni hotelban találkoztak Monica Lewinsky volt fehér házi gyakornoknővel, aki eddig nem tett eleget kérésüknek, hogy mint lehetséges tanút előzetesen meghallgathassák. Ken Starr, a független ügyész közbenjárását kérve a vádlók - akik maguk nem kényszeríthették volna az augusztus óta ismét Kaliforniában élő lányt - elérték, hogy az illetékes szövetségi bíró mondja ki: Lewinsky a független ügyésszel kötött mentesítési megállapodás szerint köteles együttműködni. A volt gyakornoklány ügyvédje azonban a megbeszélés után kijelentette: Monica semmi újat nem mondott ahhoz képest, amit eddigi vallomásai rögzítenek, így szükségtelen őt tanúként beidézni. Miközben szinte biztosra vehető, hogy a vád nem kapja meg az elnök leváltásához szükséges 67 szavazatot, a republikánus vádlók igyekszenek legalább azt elérni, hogy tanúk meghallgatásával folytatódjék a Clinton elleni eljárás.

Simicska hamisított? Eörsi Mátyás szabaddemokrata országgyűlési képviselő azzal vádolja Simicska Lajos APEH-elnököt, hogy a Centrum Kft. (amelynek Simicska társtulajdonosa volt) hamisított fedezetigazolásokkal bonyolított le vásárlásokat 1991 és 1992 folyamán a Magyar Hitel Bankon (MHB) keresztül. Eörsi az okirat-hamisítást az SZDSZ által felkért írásszakértői véleménnyel igazolta. A hamis fedezetigazolásokon Tóth Marianna aláírása szerepelt, aki akkor az MHB ügyintézője volt; ma a Fidesz egykori cégének, a Ficónak az ügyvezetője. A SZDSZ vizsgálatot sürget. Simicska Lajos az MTV híradójának azt nyilatkozta: megdöbbentő, hogy "szemlátomást banktitkot sértő anyagok foroghatnak közkézen", és "részinformációkat napvilágra hozva, teljesen hamis és rágalmazó beállításba lehet állítani" őt.

Ausztriai buszbaleset: 18 halott Súlyos balesetet szenvedett vasárnap délután az ausztriai Stájerországban, Deutschlandsberg közelében egy magyar autóbusz. A sítúrán részt vevő kőszegi diákokat szállító busz utasai közül tizennyolcan meghaltak, huszonheten súlyosan megsérültek. Ez volt az eddigi legsúlyosabb buszbaleset a nyolcvanas évek eleje óta. Az osztrák hatóságok műszaki hibára gyanakodnak, bár a magyar hatóságok illetékesei szerint a húszéves jármű megfelelő állapotban volt.

Pintér: nem bűnös A Fővárosi Bíróság jogerős határozatában bűncselekmény hiányában felmentette a közokirat-hamisítás vádja alól Pintér Sándor belügyminisztert. Az ügyészség azzal vádolta Pintért, hogy 1996 nyarán még országos rendőrfőkapitányként engedélyezte - a csalás miatt nemzetközileg körözött egykori úszómenedzser, a bíróság döntése előtti napon elhunyt - Zemplényi György hamis útlevéllel történő hazahozatalát. Az ügyész elismerte, hogy a nyomozás megindításához fontos közérdek fűződött, ezért megrovás kimondása mellett megszüntette az eljárást. A Külügyminisztérium tisztviselői elfogadták az ügyész intézkedését, Pintér azonban nem, így került sor a bírósági eljárásra.

Szájer: az ellenzék "szellemi polgárháborút folytat" "A múlt erői az új kormány hivatalba lépésének első napjától kétségbeesett szellemi polgárháborút folytatnak a demokratikusan megválasztott polgári kormány ellen" - jelentette ki Szájer József, a Fidesz alelnöke a párt országos választmányának szombati ülése után. Véleménye szerint a mai ellenzék már nem a kormány, hanem a polgárok ellenzéke, amely arról beszél, hogy "az ország fél, retteg, pedig csak ők félnek, hogy megszűnik a klienseik törvények felettisége". A szocialista párt választmányának elnöke Szájer szavaira reagálva kijelentette: Szájer mondatai jelzik, hogy a Fidesz politikusai idegesek és -Földes György szerint - a koalíciót már csak a közös ellenségkép tartja össze.

Média: összevonások? A Magyar Televíziót (MTV) és a Magyar Rádiót (MR) érdemes volna összevonni, a felügyeletet pedig a jelenlegi kuratóriumok helyett az Országgyűlés kulturális bizottságára bízni - nyilatkozta Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az MTV reggeli hírműsorában. Az összevonás megvalósításához a médiatörvény módosítása szükséges. Az elképzelést teljesen "értelmetlennek" minősítette Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezető-helyettese, aki szerint ez a megoldás nélkülözné a gazdasági célszerűséget is. Stumpf a közrádió és -televízió összevonása mellett a Magyar Nemzet és a Napi Magyarország című napilapok lehetséges fúziójáról is beszélt.

Torgyán köztársaságielnök-jelölt Torgyán József földművelésügyi miniszter, a Független Kisgazdapárt elnöke pártja köztársaságielnök-jelöltje - jelentette ki Gyimóthy Géza, a kisgazdapárt alelnöke, egyben az Országgyűlés alelnöke. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Kovács László, a szocialisták elnöke felvetette: létrejöhet olyan helyzet, amelyben az államfőjelölt kiválasztása és megválasztása pártpolitikai szempontok és alkuk eredménye lesz; Kovács ezért elképzelhetőnek tartja, hogy az MSZP alkotmánymódosítást kezdeményez a köztársasági elnök közvetlen választása érdekében. A javaslatot az FKGP és a MIÉP támogatná, a Fidesz, valamint az SZDSZ elutasítaná.

Morze

Elfogta a német rendőrség a Globex vezetőit, Vellai Györgyit és Vajda Lászlót (lásd még: MaNcs, 1999. január 21.). A Globex vezetői a vallomást megtagadták. Vajda és Vellai úgynevezett ideiglenes őrizete a EU-normák értelmében legföljebb 40 napig tarthat Németországban.

Pelikán László marad az APEH bűnügyi igazgatója, ameddig jogerős bíróság nem ítéli el -jelentette ki Simicska Lajos APEH-elnök, miután kiderült: Pelikán csempészett arany ékszert vásárolt a rendőrség székházában. Az APEH bűnügyi igazgatója elismerte: nem ismeri azt a kormányrendeletet, amely megtiltja a nemesfém, illetve az abból készült ékszerek házaló kereskedelem útján történő értékesítését.

Tiltakozik a Duna Kör amiatt, hogy a kormány - az Esztergom térségében tervezett autópályahíd rovására -az Esztergom-Párkány közötti Mária Valéria híd felépítését helyezte előtérbe. A környezetvédők azt kifogásolják, hogy a kis forgalomra alkalmas hidat nemzetközi forgalom átvezetésére kívánják újjáépíteni.

Amerikai harci repülőgépek több támadást intéztek az Irak északi részén, a repülési tilalmi övezetben lévő légvédelmi rakétaegységek ellen a hét végén. Irak kivonult az Arab Liga csúcsértekezletéről, mert a csúcs résztvevői nem engedtek az iraki követelésnek, hogy ítéljék el az amerikai támadásokat, és nyilvánítsák érvénytelennek az ENSZ-szankciókat.

Kettészakadt a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front: a Le Pen pártvezér ellen fellázadt szárny önálló párttá alakult. Az új formáció elnökéül a korábban Le Pen utódjának tekintett Bruno Mégret-t választották.

publikálva
1999/4. (01. 28.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra