Apor-bál: Fokozottan védett fajták

  • Tisza Virág Katalin
  • 1999. január 28.

Tudomány

Itt a szezon, készülődöm a jószolgálati Apor-bálba. Vitéz altorjai primor báró Apor Ferenc és hitvese, Anna-Diána lovagdáma meghívása a Szt. Gellért Szállóba szól, történelmi családok részvételével. Nagyanyám nagynénjének a Törley pezsgőgyáros által varratott báli szoknyáját próbálgatom. Legalább nyolc méter fekete selyembársony van benne, és kézzel varrták. A nemes eszme is megérint: a táncmulatság célja a hátrányos helyzetű nagycsaládok gyermekeinek támogatása.
Itt a szezon, készülődöm a jószolgálati Apor-bálba. Vitéz altorjai primor báró Apor Ferenc és hitvese, Anna-Diána lovagdáma meghívása a Szt. Gellért Szállóba szól, történelmi családok részvételével. Nagyanyám nagynénjének a Törley pezsgőgyáros által varratott báli szoknyáját próbálgatom. Legalább nyolc méter fekete selyembársony van benne, és kézzel varrták. A nemes eszme is megérint: a táncmulatság célja a hátrányos helyzetű nagycsaládok gyermekeinek támogatása.

A legolcsóbb jegy 8000 forint, de ezért az alagsori személyzeti étkezdében jár vacsora. A szupé délről maradt gombaleves, majd disznótoros és egy süti. A szlovákiai síutak hangulatát idéző, halványsárga vacsorajegyet a lovagdáma személyesen nyújtja át, a rózsaszínnel a báli teremben lehet herendiből enni a májas hurkát. Az italfogyasztás nincs benne az árban. Kísérőm háborog, kijelenti, hogy ezt józanul nem lehet elviselni, és felveti, hogy ő addig átugrana a Libellába. Erre én háborgok, ez mégsem járja, kísérő nélkül az első bálomon. Amúgy is izgulok, hogy nem fogok-e petrezselymet árulni, mivel a Zepter kozmetikai cég által felajánlott táncrendembe senki sem iratkozott fel. A frissítőül mellékelt parfümöt felajánlom kísérőmnek, 80 százalékos etil-alkohol-tartalommal bír. Nem nyugszik meg teljesen, áfás számlát próbál kicsikarni a jegyekért a lovagdámától. Be kell érnünk egy alapítványi támogatást igazoló papírral.

Hiába győzködnek, nem hiszem el a tavalyi Apor-bálról szóló mendemondákat, miszerint az akkori műsorvezető, Rapcsányi László már a bál elején annyira berúgott, hogy elveszítette a protézisét, és így nehézségei támadtak a konferálásban. Az idén az ép fogazatú Liebmann Katalin a műsorvezető. A hoppmesteri bejelentésekkel kezdetét vette a bál. Dr. Dávid Ibolya báli díszelnök nem jelent meg, de ott volt dr. Pusztai Erzsébet államtitkár, áttört aranycsipkével díszített, türkizzöld nagyestélyiben, és persze Harrach Péter miniszter, a nagycsaládosok megmentője. A többiek ruházata is pazar. A férfiak különféle zsinóros mentékben vannak. Képzetlen vagyok e téren, csak a MIÉP-frakció által a parlamentben meghonosított bocskait ismerem fel biztosan. Továbbá biológusként a fokozottan védett nagy kócsag (Egretta alba) tollát a süvegeken.

A nemesasszonyok gyöngyös pártában és magyaros hangulatú csipkekötényes ruhakölteményekben pompáznak. De micsoda arcok! A karácsonyi tévénézések Sisije ugrik be, amikor Ferenc József 1856. november 25-én körútra indult, hogy olasz tartományait megnyugtassa, és nem elég, hogy Vittorio Emanuele senkit sem küldött a császár üdvözlésére, még az olasz arisztokrácia is azzal protestált, hogy estélyibe öltöztetett lakájaikat, komornáikat küldték el maguk helyett az operába.

Az első bálosok bemutatását Vas Mária píárszakértő, az Apor Hölgyegylet Népszerűsítő Helytartója végezte, majd a nyitó keringő következett. Sajnos az első bálos fiúk nem igazán tudták vezetni partnerüket, a lányok önmaguktól forogtak.

A történelmi ruhák bemutatóját a vacsora után tekinthettük meg. Magyar báli viseletek a rokokótól napjainkig. Jó volt. A tombolajegyeket árusító asztalon felfedeztem egy kerámiaipari rabszolga-koromból ismerős, fröccsöntött, terrakotta színű szobrocskát, Tóth Vali munkája: Lány a kövön. A jegyeket árusító öreg báró is érdeklődéssel forgatta a szobrot: vajon miért üreges? Kiderült, hogy ő is szakértő, kohász volt a dunaújvárosi vasműben, remekül elbeszélgettünk az öntvényekről. Kísérőm alkoholelvonási tüneteinek enyhítésére 780 forintért fél deci vodkát vett a Gobelinterem bárjában. Nem fogja bírni anyagilag, fél 12-kor már nyafogott, hogy menni akar. Egy utolsó pillantás a segítők kalocsai, szerémségi, árvai, beregi, háromszéki és nógrádi ünneplőire. Felveszem a ruhatárban leadott kínai műmobil telefonomat. A 2-es gomb benyomására egy rövid dallam után kedves gépi hang szólal meg: Information I love you. Vissza a jövőbe. Még elérjük az utolsó 49-es villamost. A bál együttműködő résztvevője a CKM magazin volt.

Tisza Virág Katalin

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?