Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 30. szám, (2001.07.26. (2001-07-26)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Fogmosás megvolt, pisi - látván a vécét a görög-macedón határon - a szabadban; távol hegyek, fú forró szél, kóválygok álmosan a buszhoz; kávé, cigi, előttünk még vagy háromszáz kilométer, előttünk a nyaralás. Az én aktomra vár a tenger. Reggelire anyám sütte fasírt, bontogatom, aztán otthagyom. Mert nevemet hallom, szálljak le, valami gond van az útlevelemmel. Iszt problém.

Publicisztika

Publicisztika

Dobrovits Mihály: Miénk a vár!

Anőinek nevezett lapok egyik állandó rovata a sikeres nőket mutatja be. E cikkműfaj egyik áthághatatlan törvénye, hogy a karrierek többsége nem lehet elérhetetlen. Mintát kell nyújtson, amit - legalább látszólag - bármelyik olvasó követni tud. Az egyik, tavasszal szárnyára bocsátott női lapban olvastam interjút festőművészi pályára szakadt hazánklányával, aki önvallomása szerint a kilencvenes évek elején négyszáz dollárral a zsebében érkezett Amerikába. Ám talpára esett, hamarosan munkát és megélhetést talált. Mint honfitársnőink elé állított példakép, hideg céltudatossággal ecsetelte, hogyan követte el mindazokat a stikliket, amelyekre hivatkozva az amerikai hatóságok olyannyira megszorongatják az Újvilágba igyekvő honfitársaink torkát. ´k ugyanis arra hivatkoznak, hogy az Egyesült Államokba érkező magyarok rendre nem tartják be a szabályokat, visszaélnek a látogatóvízum adta jogokkal, és a megfelelő jogosítványok nélkül igyekeznek munkába állni, netán tanulmányokat folytatni.

Publicisztika

A kormány földközelben

A föld, vélnénk, éppolyan áru, vagy, kissé divatjamúlt terminológiával élve, termelőeszköz, mint a meleghengersor vagy a Tiszamenti Hőerőmű, vagy a motoros fűrész. Nem kétséges, hogy népünk már a rendszerváltás hajnalán ráérzett erre. Azok, akik egy szerencsés földrajzi véletlen révén megtehették, a kárpótlás során visszakapott földjüket áruba bocsátották, legfőképpen azért, mert a megműveléséhez szükséges eszközökkel, gépekkel és modern szaktudással, esetleg szándékkal nem rendelkeztek. A ´90-es évek újdonsült nyugat-magyarországi földtulajdonosai pontosan úgy viselkedtek kicsiben, ahogy az első két szabadon választott kormány nagyban: el- vagy bérbe adták, amilyük volt, olyan áron, amilyenen tudták, és így biztosítottak maguknak megélhetést, a magyar mezőgazdaság egy földrajzilag jól körülhatárolható részének pedig tőkét, befektetést, technológiát. Szar ügy, lehet mondani, ezek az emberek biztos jobban jártak volna, ha drágábban adják el a földjeiket, vagy ha el sem adják, hanem osztrák napszámosokkal műveltetik - de olyan világra azért csak a nagyon hülyék számíthattak annak idején, amiben a bamba osztrák vagy az élelmes svejci Mátészalkára jár majd a útkereszteződésekben szélvédőt mosni, mert jobban kijön a borravalóból, mintha otthon görnyedne a nyomorult bankjában. Amúgy meg édesmindegy, hogy az országhatáron belül elhelyezkedő termőföld vagy az azt műveltető gazdasági társaság tulajdonosa osztrák vagy magyar: a kizsákmányolás - ha ebben a relációban egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről - ugyanis nem ismer nemzeti hovatartozást, a magyar tulajdonos éppolyan tahó vagy nem tahó, mint a nem magyar, valamint a magyar ember - ha nem esett a feje lágyára - éppúgy kereskedik, mint a nem magyar: olcsóbban vesz, mint ahogy elad. És a földet még csak ki sem lehet vinni az országból: jelentés arról, hogy a határőrség osztrák földcsempészt csípett volna fülön Szentgotthárdnál, többszatyornyi, jól láthatóan véráztatta humusszal a csomagtartójában, szerkesztőségünkbe mind ez idáig nem érkezett.

Publicisztika

Pénz, foci

A magyar sportüzleti élet legfrissebb szenzációja, hogy a Fotex Rt. 2,4 milliárd forintért 80 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Ferencváros focicsapatát birtokló kft.-ben. Ezzel - és a 600 milliós első részlettel, ami elsősorban az FTC, tehát az egész klub adósságainak törlesztésére megy - lezárult egy többéves, reménytelenül sötét folyamat, melynek során a leginkább piacképesnek tartott magyar focicsapat tőkés tulajdonost keresett. (Történelme, legendája, népszerűsége révén feltételezett reklámértéke valóban nemzetközi karrierre predesztinálja a Fradit. De erre, legalábbis bizonyos szintig, bármelyik magyar csapatnak van esélye: bajnokságot nyerni nem akkora kunszt, két selejtező abszolválható, s azután a BL-ben nyerhető tetemes összeg értelmes elköltésével már meg lehet ágyazni további terveknek. Jelentős invesztíció persze megúszhatatlan, de a siker csábítja a tőkét.)

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Elhalasztották az UMTS-tendert A kormány elhalasztja a harmadik generációs mobiltelefon-tender (UMTS) kiírását a kedvezőtlen nemzetközi piaci körülmények miatt - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Az idei költségvetés 21 milliárd forintos bevételt irányzott elő a koncessziós díjból.n Az internet nem árt a pártnak A Carnegie nemzetközi békealapítvány júliusban nyilvánosságra hozott tanulmánya a kínai és kubai internetcenzúrát elemezve megállapította, hogy az egypártrendszer nem ingott meg, legitimációs bázisa nem mállott szét, sőt a havannai és pekingi vezetés még a maga javára is tudta fordítani az internet beáramlását.

Külpol

Kulturális hírek

56 éves korában, tüdőrák következtében elhunyt Mimi Farina amerikai énekesnő, Joan Baez húga, aki legnagyobb sikereit férje, az 1966-ban meghalt Richard Farina oldalán készített lemezeivel érte el (Reflections in a Crystaln DREAMTIME E címmel látható az ausztrál őslakosok kortárs festészetét bemutató kiállítás az Essl Gyűjtemény múzeumában, Bécs/Klosterneuburgban szeptember 30-ig. A gyűjtő, Karlheinz Essl tavaly februárban egy hónapos utat tett Ausztráliában, s múzeumokat, galériákat és nemzeti parkokat látogatva szeretett bele az őslakosok képzőművészetébe.

Külpol

Tüntetések Genovában: A McDonald´s Robin Hoodjai

Egy díjnyertes képen négy férfi töri fel Seattle belvárosának egyik Nike-boltját, így tiltakozva a Világbank tanácskozása ellen. Kettejükön Nike-cipő, míg a másik kettő Nike-melegítőt, illetve kapucnis pulóvert visel. Az egész világ rajtuk röhögött. Pedig ezen a napon, 1999. november 30-án megszületett globális világunk első globális tiltakozó akciója. A transzparenseken megfogalmazott célok: humánus kapitalizmus, a multicégek visszaszorítása, a harmadik világ felemelése, a környezet fokozott védelme, az AIDS és éhezés megfékezése.

Belpol

Belpol

Vízkikötések Békés megyében: Addig a kútra jár

Tízezer embert érinthet Békés megye déli részén a helyi vízmű azon döntése, hogy kizárja a szolgáltatásból jelentős vízdíj-tartozással rendelkező ügyfeleit. A vízkikötések előtt nem sokkal a térség néhány polgármesterét skóciai tanulmányútra vitte a vízmű ügyvezetője.

Belpol

Kormányfellépés a zsebszerződések ellen: Birtokirtók

Aföldtörvény 1994-es módosítása értelmében külföldi állampolgárok és gazdasági társaságok nem vásárolhatnak termőterületeket. A kárpótlási liciteken azonban korábban már megjelentek a külföldiek vagy megbízottaik, akik aztán a körülbelül hetven százalékon megvásárolt kárpótlási jegyekkel földtulajdonhoz jutottak. Az egyik, nagy port felvert szombathelyi ügyben még az ügyészség is vizsgálódott, ám a város határában, igen jó helyen lévő területeket megszerző férfi - akinek képviselője gyakorta nyolcvan-kilencven tárcsát emelgetett a földárverésen - ténykedését nem találták törvényellenesnek.

Könyv

Könyv

Rejtő rajzfilmen: Dirty Fred befektetőt keres

Az utóbbi évek Rejtő-reneszánszának betetőzését, sőt akár egy újabb olvasási divathullámot hozhatna a Piszkos Fred, a kapitány egész estés rajzfilmváltozata Varsányi Ferenc rendezésében, aki a Magyar Rajzfilm Produkciós Iroda (Ma-Ra) vezetőjeként befektetőt keres régi álma megvalósításához.

Könyv

Kirovski (Common Grounds - Nordic Doll; Royal Academy): Az alábbi kis regény egy Akárki Íróról szól,

Fordítok éppen Kafkát, azt írja: "Sokan vannak, várakozók. Áttekinthetetlen tömeg, belevész a sötétbe. Mit akar? Nyilvánvaló, követeléseket támaszt. Meg fogom hallgatni e követeléseket, s lesz válaszom is. Az erkélyre kimenni azonban nem fogok; ha akarnék, akkor se lennék én képes arra. Télire az erkély ajtaját bezárják" (lásd Karinthy: a kaput kiemelték, nincs kapu, apa, nem lehet az iskolába bemenni ügyemben a tanító úrhoz), "és a kulcs nincs kéznél..." (Mit mondjak: mint a rossz viccekben, elhajítják a kulcsot.) "...De az ablakhoz se lépek majd. Senkit sem akarok látni, nem akarom, hogy bármi látvány megzavarhasson itt, az íróasztalnál, ez az én helyem, fejem a két kezem közt, ez a tartásom."

Zene

Zene

Cirkusz: Fel-feldobott nő (A Les Arts Sauts a Felvonulási téren)

is elemelkedett a földtől. Tizenegy trapézművész, egy opera-énekesnő és néhány zenész szárnyai nőttek ki a szemünk láttára a Felvonulási téren felállított óriás igluban. A francia légierő, vagyis a Les Arts Sauts társulat előadásai után nyugodtan elmondhatjuk, hogy ekkora cirkusz és ilyen magnéziumeső itt még nem volt.

Zene

Könyv: Kivétel vagy norma? (Pelle János: A gyűlölet vetése)

Az utóbbi hónapokban több könyv is jelent meg a magyar zsidóság, illetve a magyar holokauszt történetéről. Pelle János A zsidótörvények és a magyar közvélemény 1938-1944 alcímmel jelentette meg tanulmányát, és ezzel egy eddig elhanyagolt kérdést dolgozott fel. A magyar sajtóban tükröződő antiszemita korszellem feltárására még senki sem vállalkozott, holott ebből viszonylagos pontossággal eldönthető, hogy mennyiben volt népszerű az az antiszemita politika és törvénykezés, amelyet a történetírás

Zene

Film: Heti kretén (A leskelődő)

Az lenne csak csuda móka, ha visszasírnánk a gyilkost. Mondjuk, aki csak egyszer ölt. Előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, például egy dúsabb örökség reményében úgy intézte a dolgokat, hogy minden szereplő, uram bocsá´ a néző is azt higgye, hogy merő véletlenségből dőlt rá a közfal a nagybácsira, majd miután mesterkedései végére járt, újra fölvette a munkát, fapofát öltött, mintha nem is ő csinálta volna a bajt, bújt biztos alibi oltalmában.

Könyv

Zene

Vér és arany

Kádár Gábor–Vági Zoltán: Aranyvonat

A magyar holokauszt egyik igen fontos, ám korábban kevés figyelemre méltatott epizódja az áldozatok módszeres kifosztása s a vagyon kézen-közön történő eltüntetése – ennek fontos állomásait mutatja be ez a munka. 

Zene

Közös jövő: Folkestra

Az talán túl szép volna, ha a Szigetre kijönne a lemeze, de azért melegen ajánlott majd érdeklődni, van rá egy kis esély. Bármiként is, nincs mese, kint kell lenni, hiszen soha jobbat, mint egy új zenekarba belehabarodni. Márpedig a Folkestra egy új zenekar, ugyan volt már neki három koncertje, épp befejezte a Mamikám felvételét, és ha számít, én nettó odáig lettem. Ugyanis végre arról van szó, amiről a legritkábban: üdítően, frissen, változatosan és vérprofin lett megérintve a magyar népzenei hagyomány. Semmi lihegés és mélyenszántás, hanem olyan szívderítés, amely mögött rengeteg tudás halmozódott fel.

Zene

Blood, Sweat & Tears

Hallatlan előnyökkel jár, amikor megöregszik az ember; például kiveheti a részét a nosztalgiabulikból. És ha történetesen a Blood, Sweat & Tearsszel kedveskedik neki a Sziget, képes odáig ragadtatni magát, hogy azt gondolja, a nagyszínpad legjelentősebb koncertje előtt áll.

Zene

Tangó Piazzollától Jerevánig: Yengibarjan trió

David Yengibarjan tizenkilenc éves volt, amikor 1995-ben lelépett Jerevánból. Szobrászművész bátyja már két éve Budapesten dekkolt, az ő műtermében húzta meg magát. Kottákat kerített, bejárt a dzsessz tanszakra, hangszerelést és zeneszerzést tanult. Főképp dzsesszzenészekkel került kapcsolatba, egyelőre még nem volt szó tangóról.

Zene

New York Party Aréna: Tánczenei koktél

Ritchie Hawtin, az első nap sztárja Kanadában született, azután - cseberből vederbe - Detroitba költözött, hogy büntesse a helybelieket, akik tudvalevően a techno pionírjai és máig legnagyobb innovátorai. Ritchie - kartársai szokásához híven - számos álnév alatt készítette lemezeit (például Fuse vagy a legismertebb: Plastikman), melyek közül Muzik, a Sheet One és a Consumed a műfaj kétségtelen klasszikusa, vagy legalábbis annak hívja őket az irigy utókor: egyébként meg mindegy is, mit csinál, hisz bármihez nyúl, az úgy zseniális, ahogy van. Hawtin saját produkciói mellett kedvtelve dolgozik mások kész anyagára: már eddig is megszámlálhatalan remixet készített, és a történetnek koránt sincs vége. Nálunk lemezlovasként szerepel majd: akinek a minimál a maximum, ne maradjon otthon.

Tudomány