Színházi és táncsátor 2001

  • - hermann -
  • 2001. augusztus 2.

Lokál

A színházi és táncsátor idén mintha elsősorban a táncprodukciókat favorizálná, de a prózai színház kedvelői sem maradnak katarzis nélkül.A
A színházi és táncsátor idén mintha elsősorban a táncprodukciókat favorizálná, de a prózai színház kedvelői sem maradnak katarzis nélkül.Augusztus 2-án 22 órától a Közép-Európa Táncszínház vendégeskedik a színházi és táncsátorban. Az együttes Tűzugrás című produkciójával lép színpadra, melynek koreográfus-rendezője Horváth Csaba, az együttes vezető művésze. Az egykori Népszínház Táncegyüttes fiatal alkotói a folklór és a modern tánc elemeit ötvözik a Tűzugrásban. A népies elemeket feldolgozó modern tánc a mai ember és a természet viszonyát érzékelteti, kiemelve a hagyományok megőrzésének fontosságát. Az előadás 1999-ben elnyerte az Alternatív Színházi Szemle fődíját.

Augusztus 2-án, 23 órai kezdettel a prágai Divadlo Continuo színház sajátságos előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A csehek cirkuszi elemekkel gazdagított, félig-meddig vásári komédiát adnak elő egy cigányszekéren, ami az előadás alatt körbejárja a Szigetet. (Az előadás a külső színpadon "kezdődik".)

A Picaro Társulat A sehova kapuja című előadásával szintén augusztus 2-án, csütörtökön lép a Sziget közönsége elé, éjjel 12 órakor. Pintér Béla darabja ma divatos vallási kérdést feszeget: mi történik velünk, ha valamely vallási gyülekezet vagy szekta bűvkörébe kerülünk. Az előadás nem nélkülözi a Pintértől már megszokott néptánc-motívumok és életünk modern jelképeinek keveredését, és a humort sem. Az eredetileg a Szkénében bemutatott, és a szakmai sajtó elismerését is kivívó produkciót az Arvisura Színház egykori vezető tagjai és a befogadó színház művészei adják elő az író-rendező-főszereplő vezényletével. Az 1992-ben alakult Picaro Művészeti Produkciós Műhely a 2000/2001-es évadban elnyerte a legjobb alternatív együttes díját.

A Bozsik Yvette Társulat augusztus 5-én, vasárnap lép fel a színházi sátor külső színpadán. Az Egy faun délutánja alapja egy mindössze tizenegy perces Nizsinszkij-balett, ami Bozsik Yvette koreográfiájában betétként szerepel, hasonlóan az opera-előadások balettbetétjeihez. A faun története így egy furcsa, groteszk opera keretében jelenik meg. A táncos-koreográfus szabadon továbbgondolja az eredeti történetet, egy férfi és egy nő ezredvégi, soha be nem teljesülő szerelmét állítva a középpontba. Bozsik Yvette merészen keveri Debussy zenéjét arab dobzenével, a klasszikus táncon iskolázott mozdulatokat süketnéma jelbeszéddel, antik kartáncosnők és transzvesztiták feltűnnek az előadásban.

Volt kritikus, aki a Kecskeméti Katona József Színház III. Radován című előadását Emir Kusturica filmjeihez hasonlította. A szerző Dusan Kovacevic, a szerb fekete groteszk legjobb hagyományainak folytatója, olyan - Magyarországon kevéssé ismert, ám ettől még - alapművek írója, mint A maratonfutók tiszteletkört futnak vagy A balkáni kém. E darabját augusztus 6-án, hétfőn este fél 9-kor láthatják a Sziget-lakók. A történet főszereplője, Radován "tipikus büszke paraszt", akit már harmincéves korában nyugdíjaztak, mert munkájával nem segítette elő országának előbbre jutását. Életét egy bérházban tengeti családjával együtt, ahol a belső viszonyrendszer fenntartása, valamint az ellenséges családdal való viaskodás szinte minden erejét felőrli. Az előadás helyenként operettbe hajlik, néhol musicalbetétek tarkítják, műfaji megjelölése: balkano-kelet-közép-európai abszurd akció-vígjáték. A rendezést, a díszlet- és jelmeztervezést, valamint az egyik főszerepet a Família Kft.-ben ismertté vált Ádám Tamás vállalta magára.

- hermann -

Figyelmébe ajánljuk