A fideszesek és a momentumosok szerint is a férfi dolga a pénzkeresés, a nőnek a háztartás vezetése

  • narancs.hu
  • 2020. május 29.

Lélek

Egy felmérés szerint a nők nagy része is egyetért ezzel.

A magyarok 39 százaléka egyetért azzal, hogy a férfiak dolga a pénzkeresés, a nők dolga a háztartás vezetése és a gyerekekkel foglalkozás - derül ki a Republikon Intézet elemzéséből, amelyet a hvg.hu ismertet.

Elemzésében az intézet a női választók részvételi szokásait, politikai attitűdjeiket és pártpreferenciájukat vizsgálta meg, azt tanulmányozva, hogy melyek az uralkodó női szerepfelfogások, milyen részvételi hajlandóság jellemzi a nőket, és milyenek a politikai preferenciáik. A tanulmány alapjául szolgáló kutatást a Republikon Intézet megbízásából a Závecz Research készítette 2000 fő személyes megkérdezésével januárban.

Kiderült, politikai attitűdök és a választási részvétel tekintetében nincsen jelentős különbség férfiak és nők között, de minden más politikai részvételi forma tekintetében passzívabbak a nők. Azonban míg a többség a női munkavállalás tekintetében progresszív nézetet vall, addig a gyereknevelés kapcsán inkább a konzervatív szemlélet az uralkodó.

Azzal a kérdéssel, hogy a férfi dolga az, hogy pénzt keressen, a feleségeknek a háztartással és a gyerekekkel kellene foglalkoznia, az összes válaszoló 39 százaléka értett egyet, 29 százalék is-is, 31 százalék pedig nem tudott azonosulni.

Kiderült, hogy a nők többsége is egyetért ezzel (37 százalék), 28 százalék is-is, 34 százalék pedig nem.

Az átlagnál magasabb volt a kijelentéssel egyetértők aránya a Momentum (43 százalék), a Fidesz-KDNP (42 százalék) és a Párbeszéd (42 százalék) szavazói között. Az MSZP-sek és a jobbikosok között ez a szám 38 százalék, a DK-soknál 36, az LMP-szavazók között 31, és csak ez utóbbi két pártnák vannak többségben azok, akik nem értenek egyet az állítással - a DK-sok 37, az LMP-sek 34 százaléka nem ért egyet az állítással.

A kutatásból az is kiderült, hogy a nők jellemzően kevésbé konfliktusos világnézeti kategóriák (hívő ember, zöld, környezetvédő) segítségével jellemezték értékválasztásaikat, míg a férfiak között jóval többen voltak, akik például nemzeti érzésűként jellemezték magukat.

Vizsgálták azt is, hogy az egyes pártok választói között mekkora a nők felülreprezentáltsága: kiderült, hogy a Párbeszéd szavazói között jóval több a nő, mint a társadalomban, de az LMP és az MSZP esetében is felülreprezentáltak, míg a Momentumnak és a DK-nak is több a férfi szavazója, a Jobbik esetében pedig kiugró ez a szám.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.