„A homoszexualitás a fiúkat nagyon érdekli” – Szél Dávid pszichológus

Lélek

Március 23-án kerül a mozikba A szépség és a szörnyeteg új, élő szereplős változata, amely már a bemutatása előtt több országban – így például Malajziában és Oroszországban – kiverte a biztosítékot, a Disney filmjének egyik szereplője ugyanis nyíltan meleg. Az Apapara blog szerzőjét arról kérdeztük, mikor és hogyan érdemes beszélni a gyerekeknek a homoszexualitásról.

magyarnarancs.hu: Sok szülő rémálma a szexuális felvilágosítás. Hogyan lehet ezt jól csinálni?

Szél Dávid

Szél Dávid

Fotó: Sióréti Gábor

Szél Dávid: Nagyon nehéz belőni, hogy mikor mennyi információra van szüksége a gyerekeknek a szexualitással kapcsolatban, éppen ezért nagyon oda kell figyelni, mik is a kérdéseik. Van egy videó az interneten, ami szerintem nagyon jól szemlélteti ezt a helyzetet: az anyuka főz a konyhában, miközben a kislánya megkérdezi tőle, hogy mit jelent az, hogy „szűz”. Erre a szülő belekezd egy nagy monológba a szerelemről és a szexről, és mire a végére ér, jön is a következő kérdés arról, hogy mit takar az „extra szűz” kifejezés. A történet tanulsága, hogy próbáljunk meg arra koncentrálni, pontosan mire és miért kíváncsi a gyerek. Nem tanácsos nagy előadásokba belefogni, mert akkor lehet, hogy teljesen más szintre visszük a kérdést. Nincsen megfelelő időpont a felvilágosításra, ráadásul egyre ritkább, hogy a szülőtől értesülnek először az idevágó témákról a gyerekek, hiszen a kortárs felvilágosítást nem igazán lehet megelőzni. A szexualitás viszont már nagyon korán jelen van az életükben, hiszen látják a testvéreiket és saját magukat meztelenül, megismerik a nemi különbségeket. Előbb-utóbb felmerülnek azok a kérdések, amelyek egy ilyen, felvilágosító beszélgetéshez vezetnek, főleg akkor, ha úton van a kistestvér. Nem tanácsos hárítani a témát, érdemes kihasználni az alkalmat, amikor a gyerek kérdez. Sokszor nem tudhatjuk, hogy mekkora munka van egy kérdés feltétele mögött, lehet, hogy hetekig rágta magában a dolgot. Véleményem szerint, nem az a nehéz helyzet, amikor a gyerek kérdez, hanem az, amikor egyáltalán nem teszi ezt, és bezárkózik.

magyarnarancs.hu: A Disney Channelen futó Csillag kontra Gonosz Erők című rajzfilmsorozatban már elcsattant pár diszkrét meleg tini csók. Szükséges a szülőnek megmagyaráznia a látottakat?

SZD: Ha a gyerek magától hozza szóba, akkor tanácsos először azt kideríteni, hogy ő maga mit gondol arról, amit látott, illetve milyen érzéseket keltett benne. Előfordulhat, hogy teljesen természetesnek veszi, hogy fiúk is csókolóznak, de az is lehet, hogy furcsának, esetleg rémisztőnek tartja. Ebben a helyzetben jó, ha a szülő semleges marad, pont úgy, amikor a heteroszexuális csókról esik szó. Ne kérdezzünk tehát olyasmit, hogy furcsa volt-e két fiút együtt látni. Ha a gyerek nem teszi szóvá a látottakat, akkor nem kell külön róla beszélni, lehet, hogy a kérdések csak később jönnek, ha pedig kérdez, akkor nyugodtan el lehet neki mondani, hogy a szerelem érzését mindenki át tudja élni, és előfordul, hogy valaki fiúként fiúba szerelmes, vagy lány létére lánnyal érzi boldognak magát.

magyarnarancs.hu: Örüljünk ezeknek az alkotásoknak?

SZD: Igen, én örülök neki, hogy vannak. Tartok általános iskolásoknak szexuális felvilágosító órákat, és ott azt tapasztaltam, hogy a homoszexualitás a fiúkat nagyon érdekli. Sok kérdésük van ezzel kapcsolatban, például kíváncsiak arra, hogy egy meleg párnak lehet-e gyereke. Látni kell, hogy az ő életükben sokkal jobban jelen van a másság, mint a korábbi generációknál, ahol beszélni sem lehetett róla.

false

magyarnarancs.hu: Mit lehet tanácsolni a homofób szülőknek, akik attól félnek, hogy ha meleg csókot lát a gyerek egy rajzfilmben, akkor később emiatt maga is a saját neméhez fog vonzódni?

SZD: Először is tudni kell, hogy ezek a rajzfilmek nem azért készültek, hogy a másságot „reklámozzák”, a Disney rajzfilmsorozatában például csak annyi történik, hogy egy koncert közben a nézőtéren minden pár elkezd csókolózni, és nagyon sok heteroszexuális fiatal között egy pillanatra lehet látni egy vagy két meleg csókot is. Egy homofób szülőt azzal tudnék megnyugtatni, hogy ezeket az alkotásokat okos emberek csinálják, és ebben az esetben a valóság egy szeletét ábrázolják olyan arányban, ahogyan az a társadalmunkban is jelen van. A gyerek tehát nem csak melegeket fog látni.

magyarnarancs.hu: És mi van akkor, ha a homoszexualitás témája eleve terhelt a gyerek számára, mert úgy jön haza az iskolából, hogy rossz dolgokat társít hozzá, vagy a szülők nincsenek egy véleményen a témával kapcsolatban?

SZD: Nagyon sok szülő vall eltérő nevelési nézeteket, de talán a legfontosabb azt megbeszélni, hogy ki milyen felnőttet szeretne nevelni a gyerekéből. Ha azt a kérdést tesszük fel, hogy boldog gyereket szeretnénk-e, akkor nyilvánvalóan igen a válasz, és ezen már el lehet indulni. Mit jelent boldognak lenni? Jelentheti azt, hogy a gyerekből egy nyitott, saját magát és másokat is elfogadó felnőtt lesz. Abban az esetben pedig, ha ezzel a témával negatív kontextusban találkozik először például azt tanulja meg, hogy a buzi egy nagyon csúnya szó, és tilos használni, akkor otthon nyugodtan el lehet neki magyarázni, hogy maga a kifejezés az, ami rossz és nem az, amit jelent.

Figyelmébe ajánljuk