A magyar püspökök bocsánatot kérnek a pedofil papok tetteiért

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 5.

Lélek

Továbbá átfogó rendszert alakítanak ki a beérkező panaszok kivizsgálására.

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kijelenti, hogy mindenütt, különösen pedig az Egyházban elfogadhatatlannak tartja és minden lehetséges eszközzel fellép a kiskorúak bántalmazása és a sérelmükre elkövetett szexuális visszaélések ellen. Sajnálattal és együttérzéssel vagyunk mindazok iránt, akik gyermekként sérelmet szenvedtek el. Imádkozunk az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, és az elkövetők helyett bocsánatot kérünk.” – áll a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében.

A bocsánatkérést azzal indokolják, hogy tapasztalatuk szerint a közvélemény egyre inkább fontosnak tartja a gyermekvédelem témáját az élet minden területén. Mint írják, az a pap, akiről bebizonyosodik, hogy szexuális zaklatást követett el kiskorú ellen, annak nincsen helye a papság körében.

Az MKPK továbbá egy vizsgálóbizottság felállításáról határozott, amely fogadni és kezelni fogja a különböző egyházmegyék területéről érkező, papok által kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaélésekről szóló panaszokat.

(via 444)

Neked ajánljuk