A teljesítménykényszer miatt terjed az "okosdrogok" használata

  • narancs.hu
  • 2024. február 4.

Lélek

A mentális és fizikai kimerültség elleni szerek nem veszélytelenek – figyelmeztet Zacher Gábor toxikológus.

A „smart drug”-nak, vagy okosdrogoknak nevezett anyagok a központi idegrendszerre gyakorolt hatással növelik a koncentrációt, a memóriát, a terhelhetőséget. Hogy ezek nem csodaszerek és végképp nem veszélytelenek, arról Zacher Gábor toxikológus beszélt az rtl.hu-nak.

A toxikológus szerint azért terjed egyre gyorsabban az okosdrogok használata a világban, mert a felgyorsult világnak köszönhetően fokozott teljesítménykényszerben élnek az emberek – írja összefoglalójában a hvg.hu.

Emiatt bevállalnak olyan feladatokat is, amik éjszakázással, túlórával járnak, de elvonják az időt a családi élettől és a feltöltődéstől. Utóbbi következtében az egyébként is nehéz feladatot fáradtan, stresszesen próbálják megoldani, amitől az még nehezebbé válik. Ezért sokan próbálnak olyan stimulánsokhoz nyúlni – akár legális, akár illegális módon –, amikkel fel tudják „spannolni” magukat.

A különböző hiányosságokra különböző szerekkel állt elő a piac.

Léteznek kifejezetten memória javítók, érzelmiállapot-javítók, mozgásjavítók, de akadnak a stresszel való jobb megküzdést segítő adaptogének, a kognitív funkciókat javító nootropikumok és az éberséget, energiaszintet fokozó stimulánsok.

Az ilyen okosdrogok azonban nem csak gyógyszertári tablettaként beszerezhetőek, hanem számos természetes módon is. A koffein és a nikotin a két legtermészetesebben jelenlévő okosdrog az emberiség történetében. De fontos szerepet játszanak az agy működésében az omega-3 zsírsavak és a B-vitamin is. Illetve számos olyan gyógynövényt ismerünk, aminek pozitív hatása van a memóriára és a kognitív funkciókra.

Az okosdrognak tekinthető ételek és italok piacán az energiaitalok szabályozása váltott ki heves vitákat az elmúlt hónapokban. Ezeket egy törvényjavaslat szerint csak 18 év felettiek vásárolhatnának a jövőben. Zacher azonban úgy gondolja, 

ha nem a tiltással operálnánk, hanem elmagyaráznánk a fiataloknak a miérteket, és megismertetnénk velük a rendszeres fogyasztás rizikóját, előbbre jutnánk”.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.