Egy év alatt 16 millióval több katolikus lett a világon

  • narancs.hu
  • 2023. október 21.

Lélek

Egyedül Európában stagnál a számuk, bár Magyarországon kifejezetten csökken.

A vatikáni Fides hírügynökség közzétette legfrissebb statisztikáit az október 22-i missziós vasárnap (World Mission Sunday) apropóján – írja a Szemlélek. Bár a tendenciákat 2020. December 31. és 2021. december 31. között vizsgálta, így is érdemes figyelni rá, ugyanis a 2021-es adatok szerint 1,375 milliárd katolikus élt a világon, ez pedig 16,24 millióval több az egy évvel korábbi adatnál. A növekedés minden kontinenst érinti, kivéve Európát.

Az afrikai és az amerikai kontinensen regisztrálták a legnagyobb növekedést, ugyanakkor a katolikusok aránya a világ népességén belül némileg csökkent, a vizsgálat idején 17,67 százalék volt.

A vizsgált időszakban ugyanakkor a papok és a püspökök száma is valamelyest csökkent: 2021 decemberében a világon 5340 püspök és 407 872 pap szolgált az egyház kötelékében. A papok száma egy év alatt 2347-tel lett kevesebb.

Magyarországon a népszámlálás szerint a vállaltan katolikusok száma húsz év alatt 5,6 millió főről majdnem megfeleződve, 2,9 millió főre csökkent. Az adatban természetesen benne van az is, hogy Magyarország népessége is csökken, miközben a világ népessége általában növekszik, de a magyar adatok ezzel együtt is olyan erősek, hogy még Semjén Zsolt is a DK-t látja mögöttük.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!