Meghalt Bálint gazda

  • narancs.hu
  • 2020. június 21.

Lélek

100 éves volt.

"Bálint gazda ma este csöndben elment", jelent meg vasárnap este Bálint György Facebook-oldalán.

Bálint György kertészmérnök és tévés személyiség 100 éves volt; Bálint gazdaként ismerte mindenki, így szerepelt a köztévé 1981-ben indult Ablak című magazinműsorában. „Magyarország kedvenc kertésze” – ezt a címet már a Reuters adományozta neki, amikor 100. születésnapja előtt néhány nappal videóriportot közölt róla.

Magyar Narancs tavaly nyáron, 100. születésnapja után ívele interjút; a karcsú orsók erényeitől a klímaválságon át a Fideszig sok mindenről beszélgettünk.

false

"Magyar Narancs: Majdnem Iowában lett mezőgazdász.

Bálint György: 1945-ben, a koncentrációs táborból szabadulva egy ausztriai fürdőhely, Bad Schallerbach egyik szanatóriumába kerültem. Közvetlenül a háború után ezeket mind sebesültekkel, a koncentrációs táborok túlélőivel töltötték meg. Így kerültem oda én is. Ideiglenesen egy amerikai katonai egység is állomásozott ott, annak volt egy magyar származású, de már Amerikában született tagja, egy Kovács nevű kapitány. 42 kilós voltam, amikor odavittek, ez a normál testsúlyomnak nagyjából a fele volt, szóval, amikor annyira felépültem, hogy már gondolhattam az indulásra, ez a Kovács nevű, nagyon derék ember azt mondta nekem, ne menjek haza, mert nem fogok senkit sem otthon találni.

MN: Valóban egy nappal azelőtt szökött meg a koncentrációs táborból, hogy azt felszabadították volna?

BGY: Hát, az egy szerencsétlen dolog volt. Először Mauthausenbe kerültem, abba az óriás koncentrációs táborba. Iszonyatos zsúfoltság volt. Nem tudom, milyen kiválasztás alapján, mindenesetre elvittek minket, úgy 4–5 ezer embert az onnan 20–30 kilométerre lévő Gunskirchen határába, egy nagy kőbányába. 1945. május 2-án, 3-án már láttuk, hogy valami készül, az addigi szigorú napirend kezdett felborulni. A rend tulajdonképpen abból állt, hogy reggel is, délután is 2–3 órára kiállítottak bennünket, ez volt az ellenőrzés, az appell. A lényeg, hogy két barátommal elhatároztam, hogy megpróbálunk megszökni. Az ásó volt a szerszámunk, a barakkunk mögötti részen, a kerítés alatt jutottunk ki valahogy. Nem sok értelme volt, mert éppen a csatatérre kerültünk; az amerikai és német csapatok közötti összecsapás közepébe. Feküdtünk az erdőben a bokrok alatt, a fejünk fölött röpködtek a kézigránátok és a lövedékek, de túléltük az éjszakát. És a következő nap felszabadult a tábor. Ezt másnap kora reggel az amerikaiaktól tudtuk meg, tulajdonképpen beleütköztünk a konvojukba, sorban mentek a tankok, teherautók. Az egyik amerikai teherautóról egy fekete katona ránk kiabált: 'You are free, go home.' Szabadok vagytok, menjetek haza! Sosem fogom elfelejteni ezt a pillanatot."

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Lelkes ember voltam

Bálint gazdaként ismeri mindenki, így szerepelt a köztévé 1981-ben induló Ablak című magazinműsorában. „Magyarország kedvenc kertésze" - ezt a címet már a Reuters adományozta neki, amikor 100. születésnapja előtt néhány nappal videóriportot közölt róla. Mi már a 100-at betöltött Bálint gazdával találkoztunk, hogy a karcsú orsók erényeitől a klímaválságon át a Fideszig sok mindenről beszélgessünk.

Figyelmébe ajánljuk