Egy fiatalember halála Tarnazsadányban

„Eltemettem a 22 éves fiamat is”

Riport

Tavaly szeptemberben meghalt egy 22 éves Heves megyei fiatalember, miután bika fantázianevű dizájner drogot fogyasztott. A család szerint bár vannak bizonyítékok, a terjesztőt máig nem vonták felelősségre. A konkrét tragédia általános és súlyos problémát jelez.

„Tegnap este fél kilenckor a 22 éves gyerekem elhunyt” – így kezdődik az RTL Klub tavaly szeptember végi riportja. Ebben a tarnazsadányi Lólé Gyula beszél arról hogy hogyan halt meg az előző este az egyik fia. Ifjabb Lólé Gyula elterült a földön, az apja és a másik fiú föltették a kanapéra. A fiatalember rettenetesen izzadt, majd remegni kezdett, végül görcsbe rándult. „Utána se kép, se hang. Ennyi volt” – mondja az apja. A mentő megérkezéséig az unokatestvérei próbálták újraéleszteni, majd az orvos is próbálkozott – hiába.

A „bika” okozta

„Gyuszi évek óta drogozott, nem tudtuk róla lebeszélni” – ezt már a fiú édesanyja, Lakatos Magdolna meséli lapunknak annak a tarnazsadányi háznak az udvarán, ahol a haláleset történt. „Rendes gyerek volt, sokat dolgozott, 12 órás műszakban volt a gyöngyösi gumigyárban. Három kisgyereket hagyott árván.” Édesapja szerint „Gyuszit mindenki szerette a településen, mindenkivel jóban volt, a temetésén annyian voltak, mint még sosem”. A szülei szerint 16–17 évesen kezdett drogozni, de tudomásuk szerint csak herbált szívott. A netről rendelte, vagy a helyi, környékbeli dílerektől szerezte be. Tavaly szeptember végén azonban valami más került hozzá: a hivatalosan 4F-MDMB-BICA nevű szintetikus kannabinoid, amelyet egyszerűen csak bikaként emleget a köznyelv (erről bővebben lásd Az új pszichoaktív anyagok című keretes írásunkat).

A szülei biztosak benne, Gyula nem tudta, hogy aznap bikát vett és kapott a dílertől. A szerről hallott korábban a család, tudták, hogy a környező településeken is megjelent, a közeli Besenyőtelken augusztus végén szintén a bikától halt meg egy fiatalember. Ezt egyébként a kiérkező mentősök is említették a családnak; amikor megtudták, hogy mik voltak a tünetek és látták, mi a helyzet, sejtették, hogy a bika lehet a háttérben. „Beszéltünk a bikáról Gyuszival is, mondtuk neki, hogy azt semmiképp se vegyen, és meg is ígérte. Félt tőle. Azt mondta, ha utánadobnák, akkor sem kellene neki” – mondja Magdolna.

Az igazságügyi toxikológiai szakértői vélemény szerint „szűrővizsgálatunk során a vérmintából a szintetikus kannabinoidok csoportjába tartozó 4F-MDMB-BICA-t mutattuk ki.” Más új pszichoaktív anyagot (ÚPA), kábítószert, illetve bomlatlan gyógyszerhatóanyagot viszont nem tudtak kimutatni. A család a szakvéleményt elküldte Zacher Gábornak is, aki elmondta, hogy az irat alapján egyértelmű, a fiuk halálát a bika okozta.

Az édesapa szerint miután kiderült, hogy a fia valószínűleg a bika fogyasztása miatt halt meg, az összecsődült falubeliek nagyon mérgesek lettek a dílerekre. „Nemcsak azért, mert a gyerek meghalt, hanem a bika miatt is. Hogy idehozták Zsadányba” – mondja a férfi. A településen sokan fogyasztanak dizájner drogokat, de erről a szerről gyorsan elterjedt, hogy veszélyes, így próbálták elkerülni. „Azt hallottuk, hogy Gyöngyösön valaki majdnem meghalt tőle, meg a környéken több faluban rosszul lettek tőle, volt, aki kómába esett. Féltünk, hogy megjelenik nálunk is” – teszi hozzá Magdolna. Fia halála után októberben a szintén Heves megyei Bükkszentmártonon egy 27 éves, november elején a mellette lévő Balaton községben egy 26 éves férfi halt meg a bikától.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk