Ferenc pápa szerint a kerítés nem megoldás a migrációs problémákra

  • narancs.hu
  • 2019. március 30.

Lélek

A katolikus egyházfő Marokkóba látogatott.

A menekültáradatra "sohasem fog megoldást jelenteni a fizikai akadályok emelése, félelemkeltés másokban vagy a segítség megtagadása azoktól, akik jogosan törekszenek egy jobb életre maguknak és családtagjaiknak" – idézi Ferenc pápa szavait az MTI.

A pápa szerint valódi béke csak a társadalmi igazságosság elérésével valósul meg, s ez elengedhetetlen a politikai békétlenség és a gazdasági egyenlőtlenségek enyhítéséhez. Az egyházfő beszélt a befogadó országokról is, emlékeztetve őket arra, hogy a menekültek a szegénység, illetve a politikai zűrzavar miatt kényszerülnek elhagyni hazájukat.

Ferenc pápa, aki Szent II. János Pál pápa 1985-ös látogatása után a második katolikus egyházfőként látogatott Marokkóba, beszédében hangsúlyozta, hogy útjának egyik célja a vallásközi párbeszéd előmozdítása és "egymás kölcsönös megismerése".

A katolikus egyházfő és VI. Mohamed marokkói uralkodó a királyi palotában tartott találkozójuk után aláírt egy nyilatkozatot, amely szerint Jeruzsálemnek meg kell maradnia az emberiség közös örökségének – különösképpen a "három (ábrahámi) vallás (judaizmus, kereszténység, iszlám) követői számára –, a találkozás és békés együttélés helyeként, ahol érvényesülhet a kölcsönös tisztelet és párbeszéd.

A pápa méltatta a marokkói király szélsőségesség elleni erőfeszítéseit. VI. Mohamed szerint a vallási szélsőségekkel szembeni küzdelem egyetlen módja a tanulás. "A radikalizmus elleni harcban a megoldás se nem katonai, se nem anyagi. A megoldás egyedül az oktatás – adott hangot meggyőződésének. – Ami a terroristákban közös, az nem a vallás, hanem inkább a vallás semmibevétele."

Figyelmébe ajánljuk