Pihenni vágyó krónikus betegeket és szállásadókat hoz össze az IdőHáz

„Gyémánt a sárkupacban”

Lélek

A fejlett világban megszokott, idehaza kivételes az a kezdeményezés, amelyet az Új-Zélandon élő Drávai Tamás indított el idén tavasszal: beteg embereket és családtagjaikat olyan szállásadókkal köt össze, akik ingyen vagy minimális térítésért pár napra felajánlják a vendégházaikat.

„Először el se hittem, hogy ilyen létezik. Ingyenszállás, persze… Azt gondoltam, biztos valami beugratás, csak azt nem értettem, miért pont a daganatos betegek csoportjában szórakozik valaki ilyesmivel” – meséli Eszter. Az ötvenes éveiben járó asszony egy Face­book-csoportban látta meg Drávai Tamás bejegyzését az IdőHázról, s miután áttanulmányozta a kezdeményezés weblapját, úgy döntött, regisztrál. Alig egy hónap múlva, egy kemoterápiás kezelés után a Balatonnál sikerült eltöltenie három szép napot.

Mintegy másfél millió ember szenved ma Magyarországon valamilyen krónikus betegségben. Ezek egy része nehezen gyógyítható vagy gyógyíthatatlan, és limitált időt biztosít a felnőtt vagy gyermek számára. „Az anyagi és lelki terheken túl ezek a betegségek kihatnak a legértékesebb erőforrásunkra is, az időre” – olvasható az Időház.org oldalon, ahol azt is megtudhatjuk, hogy a KSH adatai szerint körülbelül 200 ezer hétvégi ház, nyaraló, vendégház és üdülő van Magyarországon. Az IdőHáz azokat a nagylelkű szállásadókat szeretné összefogni, akik bizonyos időközönként ingyen vagy jelentős kedvezménnyel felajánlják ingatlanjukat néhány napra krónikus betegek és hozzátartozóik számára, „hogy értékes időt töltsenek együtt, közös élményekkel és pillanatokkal gazdagodva, kicsit kiszakadva a hétköznapi mókuskerékből”.

Túl szép, de igaz

A szolnoki születésű Drávai Tamás 2007 óta Új-Zélandon él párjával, ma már kettős állampolgárok. Tamás már egész korán, 1996-tól internetezett, és komoly internetes zenei projekten gondolkozott, némileg megelőzve korát. Mindig ott volt benne, hogy „valami netes dolgot kellene csinálni”.

Tamásék tizenkét éve egy kertvárosi negyedben laknak. A szomszéd családban a feleség egy, az IdőHázhoz hasonló szervezetnél dolgozik, Tamás évekkel ezelőtt tőle hallott először e civil kezdeményezésről. „Az én bajom mindig az volt, hogy tele voltam ötletekkel, projekttervekkel, de ahhoz, hogy bármit csinálj, sok pénz kell. És én nem vagyok gazdag, de nem akarok kuncsorogni sem pénz után. Úgyhogy rájöttem, olyat kell kitalálnom, amihez nem kell pénz” – mondja Tamás.

2023 elején, túl a Covidon, újra felmerült benne az IdőHáz ötlete, amelynek a megvalósításához nem pénz, hanem sokkal inkább szervezőkészség kell. És idő. Utánanézett, van-e hasonló Magyarországon, és úgy találta, hogy nincs. „Léteznek persze táboroztatások, szegény gyerekek támogatása… De ezek valahol mind a pénzről szólnak: van egy alapítvány, amely anyagilag támogatja ezt és ezt.” 2023 áprilisában Tamás édesapja váratlanul meghalt. „Ő is krónikus beteg volt. A szomorúságom és a tehetetlenségem adott egy lökést ahhoz, hogy 2023 májusában elindítsam az IdőHázat.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!