Tartalom

MaNcs 35. évf. 51-52. sz. (2023-12-19)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A legszélén

Vajon mi következhet a miniszterelnök brüsszeli vesszőfutásából itthoni politikája tekintetében?

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Kicsit mégis inkább zsarnokság

Mire lesz jó a Szuverenitásvédelmi Hivatal, és mire nem?

A magyar kormány a december közepi uniós csúcson, s az odáig vezető hetekben megpróbált hülyét csinálni a teljes európai politikai elitből. Ízlés kérdése, hogy a történet ukrán vagy magyar vonatkozásait tartjuk szégyenletesebbnek.

Fleischer Ferenc

Publicisztika

Fekete hanuka

Izrael jövőjéről

Izrael nem volt ekkora bajban 1948-as megszületése óta. Totális nemzetközi elszigetelődés, legitimitásának elvesztése, belső politikai megosztottság és válság, gazdasági összeomlás fenyegeti, és mindezek közben egy eleve vesztes, gyakorlatilag megnyerhetetlen háborút vív.

Egotrip
Belpol

Interjú

Belpol

„Pusztító, fergeteges vihar közeleg”

Karagich István pénzügyi tanácsadó a magyar társadalom jövedelmi és vagyoni helyzetéről

Magyarországon nagyon erős a vagyonkoncentráció, és a trendek azt mutatják, ezt nem állítja meg semmi. A lakosság jelentős része megélhetési válságként élte meg az inflációt, miközben a be nem fektetett, számlákon és készpénzben heverő vagyonból ezermilliárdok égtek el Karagich István pénzügyi tanácsadó, a Blochamps Capital alapítója szerint.

Göd és Dunaújváros: eltérített akkumulátoradók

Belpol

Különleges bánásmód

Azzal, hogy a kormány különleges gazdasági övezeteket hozott létre Göd és Dunaújváros térségében, az eredetileg ellenzéki vezetésű önkormányzatok milliárdoktól esnek el, az oda telepített akkumulátorgyárak adóbefizetéseiből elsősorban a környező Fidesz-barát települések és a párthoz köthető különböző szerveződések profitálnak.

Életminőség, mortalitás és képzettség összefüggése

Belpol

Legalább szép helyen halnak meg

Nagy árat kell fizetni azért, ha az ember az ország legcsodálatosabb sarkában, Zemplénben él. A népszámlálási adatok alapján a legfontosabb mutatókban nemhogy csökkent volna a különbség az országos átlaghoz vagy Budapesthez képest, de esetenként romlott is a helyzet. Pedig a megoldás kézenfekvő.

Gigaprojekt a belvárosban

Belpol

Pázmány Campus mindenáron

A lakosság és a szakma jelentős része szerint eltúlzottak a Palotanegyedbe tervezett Pázmány Campus méretei, a kormány, a katolikus egyház és az egyetem vezetése azonban nem tágít a 250 milliárdos projekttől. Kinek jó ez így, és változtathat-e a projekten a helyi ellenállás?

Autista fiatalok hátrányos helyzete a középiskolai továbbtanuláskor

Belpol

Két batyuval a háton

Az autizmus-spektrumzavarral küzdő személyek helyzete sehol nem könnyű, de ez országrészenként, településenként is változhat. Veszprémben például az átlagosnál is nehezebben juthatnak be a képességeiknek megfelelő középiskolába, gimnáziumba.

Külpol

Ursula von der Leyen élete és műve

Külpol

Európa szelleme

Azt, hogy miért az Európai Bizottság elnöke lett a Fidesz EU-ellenes kampányának főgonosza, jól értjük. Ő az, akire a legjobban rá lehet fogni, hogy nem adja oda a pénzt. Ez ugyan hazugság, de a kampány paradox módon mégis igazat állít. Nincs ma az uniós vezetők közt még egy, aki tökéletesebb ellentéte lenne mindannak, amit a magyar kormány képvisel, és amit a kormány vezetője megtestesít.

Színház

Vonnák Diána

Színház

Lehet nevetni?

Ukrán művészek és a háborús humor

„Rengeteget nevettünk abban az első pár iszonyú hónapban, miután Oroszország lerohanta Ukrajnát. Azóta eltelt másfél év, és amikor néhány barátom átjött nemrég vacsorázni, megpróbáltuk felidézni, hogy mi volt olyan vicces. Kiderült, hogy alig emlékszünk a viccekre. Mind abszurd volt. Fekete humor. Minél abszurdabb, annál jobb” – emlékezett vissza Osztap Szlivinszkij költő, amikor október elején a háborúról és a nevetésről beszélgettünk.

Interjú

Színház

„A többség átállt”

Kerékgyártó István író

Az egykori üzletemberből előbb regény-, majd drámaíró lett. Legújabb darabja, a Skorpió a Belvárosi Színházban, Máté Gábor rendezésében került színpadra.

Zene

Közép-Európa legnagyobb rockzenekara

Zene

Öröm, zene

„Több mint zene: zenekar. Több mint zenekar: közösség. Nem számít, ki vagy, honnan jössz. Sőt még az sem, merre folytatod utad. Nem számít az éveid száma. Nem számít, hogy a hangszered mennyit ér” – írja magáról a szegedi központú CityRocks. Évente 500–600 zenésszel hoznak tető alá produkciókat.

Interjú

Zene

„Nehéz jó lemezeket találni”

Fülöp Péter diszkográfus

Egyedülálló komolyzenei website-ot és LP-boltot működtet a feleségével. Övé a világ legnagyobb Mahler-gyűjteménye, amelyet a Budapest Music Center fogadott be. A lemezek iránti kereslet beszűkülését nem látja drámainak, örül a fiatalok érdeklődésének is, és azt is elmagyarázza, mi az a diszkográfia.

Interjú

Zene

„A csavarás jól hangzott”

Fenyő Miklós előadóművész

Amerikában élt a rock and roll születése idején, Hungária néven alapított zenekart Magyarországon. Harmincöt éve lép fel szólóban, számait azok is ismerik, akik soha nem jártak a koncertjén, soha nem hallották a lemezeit. Fenyő Miklóssal a siker titkáról, amerikai élményeiről, és a Hungária születéséről beszélgettünk.

Interjú

Zene

„A jazz csak egy csatorna”

Szabó Dániel zongorista

Dolgos éve volt a 48 éves magyar jazz-zenésznek. Novemberben mutatta be Intersections című lemezét, amelyen amerikai kvintettje játssza a számait. De a korábbiaktól eltérően a lemezen nem játszik sem Peter Erskine, sem Chris Potter, sem Kurt Rosenwinkel.

Interjú

Zene

„Egy felkérés, egy megbízás”

Darvas Kristóf zenész

Játszott a Krétakörben és a Specko Jednóban, fellép az apjával és Ujj Zsuzsival; zongorista, tangóharmonikás és egyre többet énekel is. Legalább negyven éve zenél, pedig még csak negyvenhárom éves.

Könyv

Interjú

Könyv

„Nem támaszthatom fel”

Milbacher Róbert író

Kudarc-e a könyv, ha az író azt érzi, bár a műve másoknak tetszik, ő maga mégsem érte el vele a célját? A szerzőt új regénye, a Keserű víz kapcsán kérdeztük emlékezésről, irodalomról, a hatalom dinamikájáról és a központi szereplőjéről: a nagymamájáról.

Kritika

Könyv

Kritika

Városvarázs

Budapest Nagyregény

A főváros egyesítésének 150. évfordulójára időzített, 23 kortárs szerző bevonásával készült komplex közösségi alkotás kísérlet a város elmúlt másfél évszázadának elbeszélésére.

Könyv

Kritika

Szemérmes szemérmetlenség  

Bérczes László: Kötőszavak

Bérczes László nem valósította meg az álmát. Nem, ő inkább a vállára kanyarította hímzett tarisznyáját, arcára a szakállát, belebújt kétszeresen is alföldi papucsába, s a maga kicsit csodálkozó természetességével egyszerűen belesétált. Az álmába.

Bábszínház

Kritika

Az elalvás előtti pillanat

Nem félünk a sötétben

Podlovics Laura eredeti hangú rendezése az apró kizökkenések ellenére nagy erővel jeleníti meg és teszi láthatóvá és átérezhetővé a kamaszkort – különösen annak mélységeit, sötét pillanatait.

 

Színház

Kritika

„Vagány díva”

MILF

Provokatív címmel, és nem kevésbé provokatív plakáttal reklámozzák a Jurányi Staféta pályázatának köszönhetően született előadást: rózsaszín Barbie-ruhás nőt látunk, a szája körül tejbajusszal.

Kiállítás

Kritika

Félelmetes árnyékunk

Superluminal

Kattogás, bizarr űrhangok, üresen kongó, sötét folyosók fogadnak: mintha egy sci-fibe tévedtünk volna.

Film

Kritika

Zabhegyező terroristáknak

Sam Esmail: Távol a világtól

Valaki szűri azokat a sci-fi és apokalipszis filmekből érkező ötleteket, amelyek a szórakoztatás érdekében kreatívabbnál kreatívabb megoldásokkal inspirálják a hatalomra vágyókat, vagy nem tanultunk semmit a Terminátor katonai drónjaiból?

Film

Kritika

A számla előtt

Craig Gillespie: Pénzeső

A 2020-as évekről és világunk jelenlegi állapotáról kevés dolog árulkodik jobban, mint a GameStop short squeeze, mely jelenséget nevezhetnénk Reddit vs. Wall Street csatának, vagy egy, a magyar sajtóban megjelent cikk után Jackass-kapitalizmusnak is.

Lemez

Kritika

Nem a régi nóta

Pionír megjelenések az idei lemezpiacon

A klasszikus zeneipar már kitermelte magából azokat az albumokat, amelyeket azóta is etalonként emelnek a magasba, és viszonyítási pontként használnak a későbbi generációk előtt.

Lemez

Kritika

Kétszeres keverés

Peter Gabriel: i/o

Kevés gyümölcsözőbb szakítás volt a könnyűzene történetében, mint amikor 1975-ben Peter Gabriel kiszállt a Genesisből.

Lemez

Kritika

Maradjatok együtt!

The Beatles: Now and Then

Hivatalosan 1970 áprilisában oszlott fel a Beatles, de valószínű, hogy a négy tag 1969 őszét követően már soha többet nem tartózkodott egy légtérben.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Kifalazni Kőmíves Kelemennét”

Koltay Dorottya Szonja képzőművész

Festő szakon végzett az egyetemen, a képi világa harsány és eleven, sőt hangos. Videóanimációval, díszlettervezéssel, írással és színház-pedagógiával is foglalkozik. Az alteregóiról, a médiumok közötti átjárásról, zarándoklatról, vendégmunkáról és duguláselhárításról is beszélgettünk.

 

Film

Roger Corman munkássága

Film

A varázserejű csótány

Több élete és több életműve is van: rendező, író, producer, iskolaalapító, felfedező és afféle alternatív minisztérium. Alább a 20. század e nagy hatású, szerfelett sikeres, ám sokfelől megvetett filmkészítőjének pályáját járjuk be. Egy-két év, és úgyis százéves lesz.

 

Interjú

Film

„Nélkülünk megy tovább”

Paolo Genovese filmrendező

Komor, nyomasztó képi világú, élet és halál értelmén rugózó új filmjét a megjelenésünk idején mutatják be a magyarországi mozik. Depresszióról és mentőangyalokról beszélgettünk vele, s a Golden Gate és a víz közötti hét másodpercről.

 

Interjú

Film

„Pénz volt dögivel”

Albert Pintó rendező

Letarolta a világot a Sehol című netflixes túlélődráma, amelyben a terhes főhősnő egy háború tépázta országból igyekszik elmenekülni, de a konténer, ahol elbújt, a szállítóhajóról az óceánba zuhan. A film spanyol rendezője beszélt a menekültválságról, a Számkivetett című Tom Hanks-opusról, de a spanyol filmek és sorozatok sikere mögötti titkot sem hagyta ki.

Visszhang

Visszhang: lemez

Visszhang

Bujdosó János: Sorry, but yes

Húsz év után jelentkezett újra szólólemezzel Bujdosó János gitáros, de ez az album is a filmzenéit gondolja, építi tovább.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Elkövetők

A nagy pénzrablás látható nyomot hagyott a sorozatgyártáson (lásd még Kaleidoszkóp, Lupin).

Visszhang: lemez

Visszhang

Madness

Theatre of the Absurd Presents C’est la Vie

A Madness lassacskán öt évtizedes pályafutása nem volt hullámvölgyektől és szünetektől mentes, de még mindig szinte változatlan felállásban léteznek.

Visszhang: lemez

Visszhang

Drop Nineteens: Hard Light

Bármennyire furcsa, de Bostonból is indult shoegaze zenekar, ami majdnem annyira különösen hangzik, mint a mexikói krautrock vagy a jamaicai death metal.

Visszhang: film

Visszhang

Blue Jean

A hírek arról szólnak, hogy hamarosan elfogadnak egy melegellenes törvényt, mely megtiltaná a homoszexualitás hirdetését, jelentsen ez bármit is.

Interaktív
Lélek

Pihenni vágyó krónikus betegeket és szállásadókat hoz össze az IdőHáz

Lélek

„Gyémánt a sárkupacban”

A fejlett világban megszokott, idehaza kivételes az a kezdeményezés, amelyet az Új-Zélandon élő Drávai Tamás indított el idén tavasszal: beteg embereket és családtagjaikat olyan szállásadókkal köt össze, akik ingyen vagy minimális térítésért pár napra felajánlják a vendégházaikat.

Tudomány

Átverés a mindent gyógyító biorezonanciás kütyü

Tudomány

Bizsergetés százezrekért

Luxustermékként tekint a tehetősebb és hiszékeny magyarok egy része egy telefonos applikációval működő biorezonanciás szerkezetre. A szinte mindenre gyógymódot ígérő Healy körül konteós áltudósok éppúgy vannak, mint a spiritualitást hirdető mentorok. Ami közös: nagyon sok pénzt kérnek a semmiért.

Pálmafák a Balaton partján

Tudomány

Lesz magyar narancs!

Sőt, már most is van. A balatoni klíma banánt is érlel, még­pedig nem akármilyet: kék meg piros színűt.

Lokál

Hogyan talált méltó nyughelyre Kelemen László?

Lokál

Az örökké optimista Pista

Katona József Bánk bánjánál említi a tananyag az első magyar színházigazgatót, Kelemen Lászlót. Sírját a hálás utódok megkeresték, majd megint elfelejtették, benőtte a természet. Aztán jött a csanádpalotai tüzépes.

 

helyrajzi szám

Lokál

Batthyány tér 4.

A 17. század végi Budán, a mai Batthyány tér területén alakult ki kereskedelmi és közlekedési központ, amelyet Oberer Marktnak, felső piacnak neveztek.

Gasztro

Konyhai kémia LXIX. – a tejföl

Gasztro

Mindenbe azért ne

Az ünnepi, de a hétköznapi menü is sokak számára szinte elképzelhetetlen nélküle – mások inkább a pokolba kívánnák, mert úgy gondolják, csak tönkreteszi az ételt. Akárhogy is: a tejföl stratégiai fontosságú konyhai alapanyag – és van, aki magában szereti.