Tartalom

(2015-04-02)

Snoblesse
Publicisztika

Váradi Balázs

Publicisztika

Mi van a bajusz mögött?

Húszéves a Bokros-csomag

Emlékszünk-e még Bokros Lajosra, a régire, a húsz év előttire, aki bajszára tűzte a békétlen egyetemistákat, maga írta meg programját, és aztán inkább vette kalapját, de meg nem alkudott?

Publicisztika

Kádertévé - A tekintélyelvű állam médiája

Az Orbán–Simicska-viszály elmérgesedése után a „közszolgálati” média viharos gyorsasággal alakult át. Az MTVA „nemzeti hírtele­vízióvá” formálta vezető csatornáját, ám az első adásnapok főként újságírótanoncok által készített műsorát bakik sora tette tönkre.

Publicisztika

Bod Tamás: Így lettem a nép ellensége

Mire számítson az, aki egy vidéki kisvárosban értelmiségiként és politikai szereplőként fellép a Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen? Lapunk volt munkatársának vérlázító tapasztalatai.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Lökd oda őt is!

Volt néhány hátborzongató kép az utóbbi hetek sajtójában, ami minden politikai közleménynél, bűnügyi statisztikánál, a tüntetések bármelyik frappáns jelszavánál pontosabban mutatta meg Orbán Viktor rendszerének igazi arcát.

A szerk.

A tettes a házban van

A kormány jelenleg is minden követ megmozgat, hogy eltávolítsa magától a Quaestor-botrányt. Milyen esélyei lehetnek? A szerk. álláspontja.

Egotrip

Egotrip

Ara-Kovács Attila: Orient expressz

Az illiberális állam

Az „illiberalitás” fogalma nem új keletű, ám Fareed Zakaria 1997-ben, a Foreign Affairsben publikált cikkében, Az illiberális demokrácia felemelkedése c. esszében új, meglepő és bizonyos társadalmi folyamatok magyarázata során könnyen hasznosítható értelmezést adott neki.

Belpol

Belpol

A meglopottak nyomorúsága – A Quaestor-botrány alulnézetből

Kétségbeesés és szomorúság jellemző a Quaestor-károsultakra, akik az interneten és helyben is szervezkednek, mert úgy érzik, ha összefognak, nagyobb eséllyel kaphatják vissza a pénzüket. Sokan egyáltalán nem szerették volna elmesélni a történetüket, saját névvel pedig senki nem vállalta a szereplést. A felelősségről és következményekről ügyvédeket kérdeztünk.

Gazdaság

Gazdaság

Az űr demokratizálása - Richard Branson milliárdos

A Virgin cégbirodalom fejeként 4,9 milliárd dolláros vagyont szedett össze. Hőlégballonnal és egyéb különleges járművekkel elkövetett rekordkísérleteivel a legmerészebb milliárdos a földön. The Virgin Way című könyvében a birodalomirányítás rejtelmeibe vezeti be a laikusokat. A hamarosan nálunk is megjelenő mű apropóján válaszolt e-mailben feltett kérdéseinkre.

Külpol

Nigériai választások

Külpol

Fordulat előtt

Több mint egy hetet csúsztak a nigériai választások a Boko Haram támadásai miatt. A hadsereg nem vállalta ugyanis, hogy az iszlamista felkelőkkel folyó harcok közepette még a szavazás biztonságáért is kezeskedjen.

Színház

Színház

Színház

Hozzám hasonlók

Elveszettek – A hiányzó pillanat

Színházi előadásról lesz szó, amiben részt vehetnek a nézők. Ma két társulat erős ebben igazán, a Kerekasztal és a Káva, az Elveszettek az utóbbi munkája. Továbbolvasva ezt a cikket, talán az lehetne a legérdekesebb kísérlet, ha elengednénk azokat a kötöttségeket, amelyekkel megszabjuk, hogy mi is az a színház. Hátha ez is az.

Színház

Színház

Hozzám hasonlók

Elveszettek – A hiányzó pillanat

Színházi előadásról lesz szó, amiben részt vehetnek a nézők. Ma két társulat erős ebben igazán, a Kerekasztal és a Káva, az Elveszettek az utóbbi munkája. Továbbolvasva ezt a cikket, talán az lehetne a legérdekesebb kísérlet, ha elengednénk azokat a kötöttségeket, amelyekkel megszabjuk, hogy mi is az a színház. Hátha ez is az.

Zene

Opera

Zene

Csilivili

Händel: Nagy Sándor ünnepe

Egy ódát operaként előadni, és ezt az operaelőadást divatbemutató gyanánt felmutatni – mindjárt két olyan döntés, amely tiszteletre méltóan merész vállalkozásnak mutatja Händel 1738-as művének Müpa-beli szcenírozását, pontosabban a tavaly litván–magyar együttműködésben létrejött produkció Budapestre igazított változatát. Az előbbi döntésre persze számos példát ismerünk, hiszen nagy és kis rendezők egész sora rugaszkodott már neki oratorikus remekművek színházi élménnyé formálásának, s Peter Sellars a Máté-passióval vagy Claus Guth a Messiással egészen pazar eredményt ért el Berlinben, illetve Bécsben.

Interaktív
Könyv

Könyv

Könyv

És bánat az ég alatt

W. G. Sebald: Légi háború és irodalom. A rombolás természetrajza

Aligha kérdéses, hogy az ezredforduló körüli években megújulni vagy legalábbis új hangokkal kiegészülve felfrissülni látszó európai regényirodalom egyik meghatározó szerzője az Angliában élő német Winfried Georg Sebald volt (a másik nagy hatású alaknak az ugyanebben az időben Spanyolországban élő chilei Roberto Bolaño tűnik).

Interjú

Könyv

„Tudtam, hogy egy város szét fog égni” – Dragomán György író

Ősszel megjelent regénye, a Máglya az eladási listák élén virított, és a Narancs irodalmi sikerlistájának kritikus szavazóinál is felért a második helyre. A második regény, A fehér király nemzetközi siker, hamarosan film készül belőle. Most pedig új kiadásban itt az első könyve, az eddig csak szűk közönséghez eljutott A pusztítás könyve.

Folyóirat

Könyv

Írók medveháton

Galaktika 300

A posztmodernben mindinkább elhalványul a határ populáris és elitkultúra között, hangzik a kultúraelmélet egyik agyonidézett közhelye, és alig huszonöt évvel Fredric Jameson klasszikusának megjelenése után a magyar folyóirat-kultúrában is mozgolódás kezdődött.

Film

A holnap magyar filmje – Egyetemi munkák

Film

Nem viccelnek

Az utóbbi napokban két összeállítást is láthatott a nagyközönség a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak műveiből. Bemutatkozott a főként Janisch Attila és Szász János nevével fémjelezhető alapszakasz, s a Gothár Péterhez és Máthé Tiborhoz köthető mesterképzés állománya is. Megnéztük, hogy mit hoz a jövő.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Énekóra áramütéssel

//////////fur////: No pain no game

A furcsa (egész pontosan 10+4 ferde vonalból és a közé ékelt szóból álló) művészi képződmény (márkajegy vagy művésznév) úgy jött létre, hogy 2001-ben, Kölnben összeköltözött egy űrelektronikus slágerproducer és egy interfésztervező informatikus.

Gasztro
Lokál

A Ludovika Akadémia felújítása

Lokál

Haptákban

Orbán Viktor tavaly márciusban adta át a felújított Ludovika Akadémiát a két évvel korábban alapított Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, idén ősszel a hallgatók már a szomszédban elkészült új kollégiumba is beköltözhetnek. A 38 milliárdos Ludovika Campus projekt komoly ütemet diktál.

Tudomány

Hülyít-e a marihuána?

Tudomány

Zöld pokol

Izgalmas felfedezésről adott hírt a nemzetközi hírű magyar agykutatócsoport – a hozzá fűzött kommentárjaiknak viszont nem fog mindenki örülni.

Lélek

Melléklet - Nemzetközi Roma Nap

Lélek

Jelen vannak!

Április 8., a nemzetközi roma nap

1971. április 8-án ült össze az első Roma Világ­kongresszus. Ez volt az első szervezett és átgondolt kísérlet arra, hogy a roma lakosság érdekei és jogai nemzetközi szinten is megfogalmazódjanak. Ezen a napon Londonban több mint tíz ország 23 delegáltja – köztük a kor neves színésze, Yul Brynner, és Magyarországról Farkas Menyhért író – döntött a roma nép zászlójáról, himnuszáról, önelnevezéséről. Emellett több bizottságot hoztak létre az oktatás, a kultúra, a háborús bűnök és kárpótlás, illetve a szociális és nyelvi témájú problémák kezelésére. A negyedik világkongresszuson, 1990-ben a Varsó melletti Serockban született döntés arról, hogy április 8-át, az első világkongresszus kezdetének időpontját roma ünnepként ismerjék el. Az ENSZ ezt a napot a roma kultúra világnapjává nyilvánította, az Európai Parlament pedig 2005. április 28-án határozatban rendelkezett, hogy április 8. „a romák napja” legyen.