Jövő szerdán Budapest egy perc némasággal emlékezik meg a járvány áldozatairól

  • narancs.hu
  • 2021. március 21.

Lélek

Délben egy perce megáll a közösségi közlekedés is.

„Március 24-én déli 12-kor egy rövid percre megáll a közösségi közlekedés is Budapesten, hogy osztozzunk azok gyászában, akiktől szeretteiket, barátaikat, ismerőseiket vette el a járvány. És ezzel a gesztussal szeretnénk megköszönni mindazok munkáját, akik a frontvonalban küzdenek a járvánnyal, orvosoknak, rezidenseknek, ápolóknak, mentősöknek, és azoknak is, akik munkájukkal a korlátozások idején is működtetik a városainkat és Magyarországot” – áll Karácsony Gergely főpolgármester mai Facebook-bejegyzésében.

Karácsony tisztában van vele, hogy egy perc néma csend nem csökkenti a gyász fájdalmát, de talán alkalmas lehet ez a pillanat arra, hogy emlékeztessük magunkat: nem fásulhatunk bele a naponta közölt drámai adatokba, mert az adatok mögött emberi sorsok vannak.

„Az emlékezés és a hála gesztusai nem az egyre alpáribb hangú politikai viták felhangosítását, hanem éppen azok lehalkítását célozzák” – véli a főpolgármester, hozzátéve: nincsen kormánypárti vagy ellenzéki járvány, éppen ezért most „politikai lózungok” és „hamis sikerpropaganda” helyett emberséges tettekre és szavakra van szükség.

Figyelmébe ajánljuk