Melegportál üzleti alapon (Opovszki Sándor, Steigler Sándor, a pride.hu szerkesztői)

  • Bojtár B. Endre,Makai József
  • 2001. november 22.

Lélek

Magyar Narancs: Miért érte meg portált indítanotok a net üzleti mélyrepülésének időszakában?
Magyar Narancs: Miért érte meg portált indítanotok a net üzleti mélyrepülésének időszakában?a pride.hu kétfős szerkesztőségével, hanem a meleg civil szféra velük szembeni megosztottságáról, és arról, miért nem divat nálunk üzletet látni a melegek életformájában.

Opovszki Sándor: Elsősorban nem a pénzért kezdtünk bele, hanem mert még fél éve sem volt magyar melegportál.

Steigler Sándor: Nem volt egy olyan oldal, ami nem szexcentrikus. Volt persze már a gay.hu, de csak férfiaknak szólt, itt pedig a leszbikusok, sőt a transzneműek is találnak információt. A transzvesztiták, transzszexuálisok fóruma nagyon pörög, és olyan emberek kommunikálnak egymással, akiknek erre máshol nem volt lehetőségük.

MN: Miért nem támogattak benneteket a melegszervezetek, a többi újság vagy honlap, holott közösek a céljaitok?

OS: Volt egy ügyünk, mert bejegyeztettük a labrisz.hu domainnevet. (Labrisz néven létezik egy leszbikus egyesület. - Sz. Sz.) Cirkusz lett, mi voltunk a fekete bárányok a melegek között, és ki akartak rúgni minket a Háttérből, ezért inkább eljöttünk magunktól. Ezért történt, hogy az idei melegfesztivál idején kizártak minket mindenféle internetes dologból, ami a fesztiválhoz kapcsolódott. Meg is lehetett nézni, milyen lett a hivatalos honlap. De most már valamennyire elsimult a dolog, mert eladtuk egy forintért a Labrisznak a domainnevet.

SS: A probléma abban gyökerezik, hogy annak idején csak a Háttér volt mint melegképviselet, és ehhez hozzászoktak az emberek. Nem indulnak el másfelől is folyamatok a melegéletben.

OS: Értek minket olyan támadások is, hogy a pride.hu-ban látjuk a jólétünk alapjait. Hát egyelőre még csak viszi a pénzt, de reméljük, egyszer majd hozza is. Elég profin csináltuk, és úgy is indítottuk el, hogy ha nem lesz jó, akkor nem érdemes belefogni. Valószínűleg az igényesség miatt gondolják, hogy keményen csak a pénz érdekel minket ebben.

MN: Mi a helyzet a hirdetőkkel?

SS: Barter alapon mennek a hirdetéseink. Egy melegnek szóló utazási iroda hirdet nálunk meg egy szauna mint találkozóhely, de ezek is csereügyletek.

OS: A Benetton és a Durex külföldön például köztudottan támogatja a melegdolgokat, de nálunk nem. A magyar leányvállalat egészen másképp gondolkodik, mint az anyacég. Amikor még a Háttér PR-ját csináltuk, többször írtunk ilyen cégeknek külföldre is, de válaszra sem méltatták a leveleket.

MN: Milyen a látogatottságotok, és tudtok-e következtetéseket levonni arra nézve, hogy hány valóban meleg internetfelhasználó van?

OS: A felhasználóink száma havonta egy százassal növekszik, és most több mint ötszáz regisztráltunk van.

SS: A szexshopokon és a bárokon kívül más nincs, ami piacot jelentene Magyarországon. Az intellektuálisabb fogyasztói vonal nem alakult ki, mert sokan nem mernek előlépni még.

OS: Huszonkettes csapdája az egész. Egyedül az segítene, ha előbújnának a melegek, és megmutatnák, hogy ők normális emberek. Precedens értékű lehet például a Terry Black-ügy is, amiről a pride oldalán rengeteget lehet mostanában olvasni és vitatkozni.

MN: Jelenthet-e áttörést az internet az előbújásban?

SS: Sokan, ha munkahelyen neteznek, azért nem mernek megnézni egy ilyen oldalt, mert félnek, hogy észreveszik a munkatársaik, ha otthon, akkor attól félnek, hogy lebuknak a szüleik előtt. A pride.hu-n nincsenek pornóképek, és talán segít abban, hogy lássák az emberek, ha valaki meleg, akkor nem feltétlenül kell arra gondolni, hogy az egy pasival bújik ágyba, hanem hogy egy alternatív életformát él.

MN: Ha már itt tartunk, az állandó munkahelyeteken tudják rólatok, hogy csináljátok ezt az oldalt?

OS: Az előző munkahelyünkön tudták. A Sziget kapcsán volt is egy aranyos sztori, mert a munkatársaink, a szerkesztőség drukkoltak nekünk. Voltak, akik kijöttek tüntetni a harmadik kerületi polgármesteri hivatal elé és kitették a rózsaszín háromszöget.

SS: Az új helyen még puhatolózunk.

OS: Ha egy iskolában lennénk tanárok, akkor már nehezebb dolgunk lenne.

MN: Milyen példák inspiráltak benneteket az oldal megindítására?

SS: Ami jó és üzletileg is jól működő portál. A gay.com, vagy a pride.de.

OS: Nem tárgyaltunk még velük, de elképesztő, hogy az oldalukon például pride-os American Express-kártyát lehet kapni. Fényévekkel előttünk járnak.

MN: Az interneten keresztül milyennek látjátok a magyar melegtársadalom jelenlegi állapotát?

SS: Annyira bonyolult ez az egész. Nyugat-Európában például egy melegszervezet vezetője főállásban foglalkozhat a képviselettel, és nem önkéntes, mert ott van támogatás, és az üzleti életben is jelen vannak a melegek. Amíg ez itt nem lesz meg, addig nem tud profi alapon működni a melegüzlet sem, és így a melegtársadalom sem tud továbblépni. Bécs adott egy "melegházat", egy használaton kívüli épületet, "hasznosítsátok úgy, ahogy tudjátok". Így a szervezetek megtermelik a működésükhöz szükséges pénzt. A földszinten van egy bár és étterem, közben az emeleten a civil szervezetek dolgoznak. Összejöveteleket tartanak az idősek, a fiatalok, és nem az aktuális kormánytól függ, hogy lesz-e pénzük a következő évben.

OS: Nálunk meg vannak azok a melegek, akik a buzibárokba járnak, és vannak olyanok, akik mozgalmárok is. Ennyi. Legtöbben bujkálnak, és maguk előtt sem merik tisztázni a dolgokat. Nyáron, amikor a fesztivál sajtótájékoztatója volt, ott volt Bombera Kriszta, és keresett valakit, akit bemutathat a tévében. Lasszóval kellett fognia a melegeket, mert senki nem volt hajlandó megmutatni magát.

MN: A vidékieknek segít valamit a portál?

SS: Sok vidéki van, mert nekik nincs is más kapcsolatuk a világgal. Ott még nehezebb a melegek sorsa.

OS: Volt a Dél-alföldi Meleg Baráti Kör ügye például. Nagyon durva, hogy hirdettek a szegedi egyetem lapjában, illetve csak hírt adtak a létezésükről, és erre megszüntették a lapot.

SS: Nehéz megmondani, mit gondol a közvélemény, mert Terry Black kapcsán például nagyon toleránsnak tűnik, a politika viszont nem az. A hivatalos vélemény érzésem szerint más, mint a polgárok véleménye.

MN: Az AIDS közelgő világnapja kapcsán megkerestek már benneteket a melegszervezetek?

OS: Nem tekintenek minket partnernek. Pedig sok ember olvassa a pride-ot, és pozitív visszajelzéseket kapunk a tartalomról. De vannak nagyon jó dolgok is, például indult egy meleg hirdetési újság Na végre címmel, egy igazán fiatalos dolog, és velük már vannak közös kezdeményezéseink. Úgy érezzük, a régi "melegrezsim" még rossz szemmel nézi az új kezdeményezéseket.

SS: Megvan a helyük, be vannak betonozva, és nem tudom, miért, de féltik a saját pozícióikat. Viszont már van egy furcsa kettősség is, most például a Francia Intézetben volt egy előadás a HIV-ről, és a nagykövetség közvetlenül bennünket keresett meg sajtóügyekben.

- sisso -

Figyelmébe ajánljuk