Miért nem hívhatom Pistinek a gyerekemet?

  • narancs.hu
  • 2015. március 23.

Lélek

Miután írtunk Hada Renáta gigászi harcáról az Akadémiával, a Nyelvtudományi Intézet elküldte közleményét „a férfi becenévkérelmek elutasításával kapcsolatban”.

Hada Renáta bulvárhősnő azért nyaggatja az MTA-t, hogy Pistiként anyakönyvezhesse születendő gyermekét. A Borsnak első körben azt nyilatkozta a Nyelvtudományi Intézet munkatársa: „A férfinevek túlzott becéző formáját ritkán engedélyezzük, kivéve, ha az bizonyíthatóan felbukkant az Árpád-korban.”

Ezek után szólamlottunk fel a témában, e kérdésekkel ajkunkon: Mert miért épp az Árpád-kor a kályha? Talán addig voltak érvényben a „fajtatiszta” magyar névadási szokások? Netán az Árpád-ház kihalása után jött divatba a becenév? És miért csak a férfiaknál számít?

A Nyelvtudományi Intézet azóta közleményt adott ki, amelyet hozzánk is eljuttattak. Idézzük az egészet, majd magára hagyjuk kavargó gondolataival az olvasót:

Az utóbbi napokban több online hírportálon megjelent a Pisti névkérelem elutasításával kapcsolatos írás, amelyre szükségesnek tartjuk az alábbiak közlését.

Az utónevek anyakönyvezése jogszabályok által meghatározott módon folyik. Az MTA Nyelvtudományi Intézet feladatai közé tartozik, hogy a hivatalos utónévlistában nem szereplő kérelmezett utónevekről döntsön. Ezt az Intézet munkatársaiból álló Utónévbizottság végzi a meglévő jogszabályok és az Intézet honlapján megtalálható 14 alapelv szerint.

A becenévi bejegyzéseket az alapelvek 9. pontja határozza meg:

„Az utónévlistán szereplő nevek becéző változatai abban az esetben javasolhatók bejegyzésre, ha az általuk képviselt típusnak már vannak hagyományai a névkincsünkben. A nevek túlzott, többszörös becéző formáit a bizottság nem javasolja (pl. Icuska, Katácska, Loncika, Gyuszkó, Misike). A férfinevek becéző formáit csak akkor támogatja a bizottság anyakönyvezésre, ha személynévi használatuk a középkorra nyúlik vissza, és ez hitelesen bizonyítható is (pl. Gergő, Janó).”

A sajtóban anyakönyvezhetőként felsorolt nevek közül több (pl. Nintendó, Csatárka) nem anyakönyvezhető. A hivatalosan anyakönyvezhető nevek listája a Nyelvtudományi Intézet honlapján mindenki számára elérhető.

Neked ajánljuk