Többet és keményebben – Mészáros Piroska addiktológiai konzultáns a női alkoholizmus sajátosságairól

Lélek

A női alkoholisták száma egyre jobban növekszik, a kamaszlányok pedig versenyt isznak a fiúkkal. De mi lehet ennek az oka, és mennyire különbözik egymástól a két nem alkoholizmusa?

magyarnarancs.hu: Mennyi női alkoholista van a becslések szerint ma Magyarországon?

Mészáros Piroska: A statisztikai adatok szerint a női és a férfi alkoholbetegek aránya Magyarországon kb. 1:4, így számuk 200-250 ezerre becsülhető. A kezelésbe kerülő alkoholbeteg nők aránya évről évre növekedést mutat, emögött azonban nem a stigmatizáció csökkenése áll – hiszen a szenvedélybetegek megbélyegzésében változatlanul jók vagyunk –, sokkal inkább az, hogy egyre többen, egyre többet és egyre pusztítóbb módon isznak.

magyarnarancs.hu: Mi lehet ennek az oka?

MP: Azt gondolom, hogy az alkoholprobléma terjedése a nők körében a társadalmi szerepvállalásukból eredő feszültségekkel függhet össze. A mai Magyarországon a házasságok több mint fele válással végződik, így magas azoknak a nőknek a száma, akik egyedül viszik a háztartást, dolgoznak és nevelik a gyerekeiket. Sokan pedig családban élnek ugyan, de magányosan, ahol a férfi vagy fizikailag nincs jelen a rengeteg túlóra miatt, vagy épp a szenvedélybetegsége miatt nem képes „jelen lenni”. Mindenképpen sérül az apai minták – döntéshozatal, saját határok meghúzása, felelősségvállalás – átadhatósága. Ez azért probléma, mert egy nő számára szinte lehetetlen a családfő és a családfenntartó szerepének is megfelelni a saját női/anyai szerepvállalás mellett, úgy, hogy közben őrizni kell a látszatot, miszerint „nálunk mindig minden rendben van”. Úgy gondolom, hogy ennek az egész életvitelnek a feszültsége viszi a nőket az alkoholfüggőség felé. Az alkohol kiváló oldószer, ami kezdetben remekül oldja a feszültséget is, ellazít, szinte könnyebbé válnak a terhek. Jutalom a nap végén. A baj valójában itt kezdődik, amikor valakinek eszébe jut, hogy a mindennapi feszültségét az alkohollal enyhítse. Ezt már problémás használatnak nevezzük, hiszen az alkoholnak fontos funkciója lett, innen pedig nagyon kevés kell ahhoz, hogy rendszeressé és egyre nagyobb mértékűvé váljon az alkoholfogyasztás, majd kialakuljon a függőség. A legjobb az lenne, ha már a problémahasználatnál kapna az illető segítséget.

false

Fotó: L.Kovács

magyarnarancs.hu: A problémahasználat mennyire tudatosul az emberekben? Mennyire gyakori, hogy valaki már ekkor érzi, hogy baj van?

MP: Általában nem érzi, mert ekkor az alkohol vagy bármilyen szer még nagyon sokat ad. A megoldandó problémák ott vannak ugyan, de bódult tudatállapotban nem látszanak jól. És a saját érzésekkel sem kell együtt lenni, esténként ki lehet iratkozni a valóságból. Sajnos valamiért rátanultunk arra is, hogy a problémákat egyedül kell megoldani, nem tudunk egymástól segítséget kérni. Itt újból bejön a traumatizáltságból adódó szégyen, az illető úgy áll hozzá, hogy rajta úgy sem segít senki.

magyarnarancs.hu: Ha már a mindennapos stresszoldásról beszélünk, nem elég erre nyugtatókat és egyéb gyógyszereket szedni?

MP: A gyógyszerekkel az okok helyett a tünetet lehet kezelni, csakúgy, mint az alkohollal. Az orvos felírja, vagy a szomszéd ad abból a szorongásoldóból, nyugtatóból, ami garantáltan hat, hiszen neki bevált. Ez hajmeresztő, de sokszor halljuk. Egy idő után rátanulnak arra, hogy ezeket a gyógyszereket jól lehet kombinálni az alkohollal, jobban üt, tovább tudnak távol lenni a saját életüktől. Olyan forgatókönyv is van, hogy valaki az alkohol miatt nyúl a tablettákhoz, mert az alkohol egy idő után sajnos felerősíti azokat a gondokat, tüneteket, amik ellen az illető küzdött, és akkor megpróbál még ezzel is „segíteni” magán.

magyarnarancs.hu: A segítségkérés szempontjából mi jellemző a nőkre: maguktól kérnek segítséget, vagy rokonok, barátok hozzák el őket?

MP: Nekem az a tapasztalatom, hogy főként hozzák őket. Általában rokon, és sokszor nem a férj. Rendszerszemléletben dolgozom, fontos, hogy a hozzátartozók is elmondják, ők hogyan élik meg a problémát, ami miatt eljöttek. Volt olyan, amikor a legfontosabb hozzátartozókat sikerült elhívnunk, de a férj annak ellenére sem akart jönni, hogy külön megkértük, sőt levelet is írtunk neki, hogy tapasztalataival, meglátásaival segítse a szakmai munkát és felesége felépülését. Később kiderült, hogy ő is ivott, de azt nem érezte problémának, viszont a feleségét elítélte annak rendszeres részegsége miatt. Vélhetően attól félt, hogy a kezelés során majd őt fogja hibáztatni mindenki a felesége állapotáért, és szóba kerül az ő alkoholizmusa is. A feleség viszont – egzisztenciális okokra hivatkozva – nem akart eltávolodni a romboló kapcsolattól. Ebben az esetben sajnos nem sikerült a pozitív változást elősegítenünk. Olyan eset is előfordul, hogy a gyermek kér segítséget valamelyik szülője alkoholizmusa miatt. Évekkel ezelőtt például középiskolákban tartottam drogprevenciós foglalkozásokat, több esetben megtörtént, hogy a kamaszok a szüleik alkoholizmusa miatt kértek segítséget.

magyarnarancs.hu: Mondhatjuk, hogy míg a férfiaknál jellemzően a szociális ivásból növi ki magát az alkoholizmus, addig a nőknél egy eleve magányos aktusból indul el a probléma, mert egyedül, otthon kezdenek el inni egy-egy nehéz nap után?

MP: Ilyen markáns különbséget nem mernék tenni, de az biztos, hogy a zugivás a nőkre jellemző inkább. De vannak úgynevezett nedves szakmák, mint például a vendéglátás vagy a kereskedelem, ahol egy-egy sikeresen megkötött üzlet után leülnek a partnerek iszogatni, vagy a pultos iszik a vendéggel együtt, és innen is könnyű átcsúszni a problémahasználatba, ami tovább vezethet az alkoholizmus felé. A nők titokban ivása a társadalom ambivalens hozzáállásával is magyarázható. Egyfelől reklámozzák az alkoholfogyasztást, másfelől pedig, ha valakinek ebből problémája adódik, azt elítélik és kiközösítik. Ez a stigmatizált helyzet a nőkre még inkább érvényes, ezért nem csoda, hogy otthon is – sőt sokszor saját maguk előtt is – igyekeznek titkolni az ivás tényét, és ismét megjelenik a szégyen.

magyarnarancs.hu: A nőknél általában hány éves kor körül jelentkezik a komoly szerfüggőség?

MP: A nőknél jellemzően kevesebb idő telik el a függőség kialakulásáig, mint a férfiaknál, átlagosan 8-10 év alatt végbemegy a folyamat. A női szervezet ugyanis rosszabbul bontja az alkoholt, és érzékenyebben reagál annak káros hatásaira. Van olyan kliensem, aki már tizenhárom éves kora óta ivott rendszeresen, nála a húszas évei közepére kialakult a függőség.

magyarnarancs.hu: A kamaszlányok italozási szokásairól mit lehet elmondani? Mennyire igyekeznek tartani a tempót a fiúkkal?

MP: Napjainkban rendkívül súlyos jelenség a fiatalok körében az úgynevezett rohamszerű nagyivás (binge drinking), ami abból áll, hogy a bulik alkalmával minél gyorsabban – általában tömény itallal – kiütik magukat. Az egyetlen célja ennek a fajta szerhasználatnak, hogy minél előbb elveszítsék a kapcsolatot a valósággal. Ezek a fiatalok úgy mennek el inni csoportosan, hogy annyira részegek legyenek, hogy ne tudjanak magukról, és másnap ne emlékezzenek semmire. Ez a közösség nélküli társas magány. Egyébként ezzel a fajta használattal az is probléma, hogy épp azt a kamaszkorban még fejlődésben lévő agyi területet rongálja, amitől később a döntések meghozatala és a felelősség vállalása függne. Visszatérve a lányokra, egy nemrégiben készült felmérés szerint a tizenhat éves lányok közel annyit isznak, mint fiú társaik, és ez a rohamivás rájuk is jellemző. A fiatalok alkoholfogyasztására egész iparág épül, és a hozzáférés látszólagos korlátozása ellenére is hozzájutnak a jellemzően az ő igényeiket kiszolgáló, édesített tömény italokhoz. A minap láttam például előre bekevert, retro szódásszifonba töltött szénszavas vodkát egy szupermarketben. Ezt pár éve még Fény néven állították elő a kreatívabb kocsmákban.

magyarnarancs.hu: Más országokhoz képest a magyar fiatalok hogyan állnak az iváshoz?

MP: Érdemes átböngészni a 2011-es nemzetközi ESPAD vizsgálat eredményeit – ezt négyévente készítik a 16 éves középiskolások körében –, igen megdöbbentő eredmények születtek. Magyarországon messze az átlag fölötti az alkohol, illetve az alkohol-gyógyszer fogyasztása, valamint a dohányzás, a lányok lerészegedése és nagyivása is növekedést mutat a korábbi évekhez képest. A magyar fiatalok 60 százaléka mondta, hogy volt már részeg életében (az európai átlag 47 százalék), az előző hónapban pedig 23 százalékuk részegedett le (az európai átlag 17 százalék). A nagyivás (legalább öt ital elfogyasztása egymás után a korábbi hónapban legalább egyszer) tekintetében ugrásszerű a növekedés, míg az európai átlag 39, a magyar fiataloknál ez az arány 45 százalék! A lányok lerészegedésének előfordulása is növekedést mutat, és a nagyivás is sokkal nagyobb mértékben terjed a lányoknál, mint a fiúknál. A gyógyszerek és az alkohol együttes fogyasztása pedig az európai átlag kétszerese. Úgy gondolom, hogy a romló eredmények mögött a család és az iskola értékkészletének erodálódásán túl az alkoholstratégia, illetve az objektív tájékoztatás teljes hiánya és a legális drogok reklámozása állhat. Számomra különösen érdekes, hogy míg a nemzeti dohányboltok portáljait eddig „jótékony homály” fedte, addig az alkoholos italok kereskedelmének szabályozásához kötötten ezt a homályt felváltotta az alkoholos italokat ábrázoló poszterkavalkád.

magyarnarancs.hu: Fontos, hogy a női kliensek nőtől kapjanak segítséget?

MP: Nem érzek olyan különbséget a férfiak és a nők alkoholizmusa között, ami ezt indokolná. A társadalmi beágyazottság miatt léteznek persze azok a nőkre jellemző sajátosságok, amiket már említettem, de a férfiakkal kapcsolatban ugyanígy el lehetne mondani jó párat. A felépülés lépéseit nemtől függetlenül mindenki meg tudja tenni, aki szeretne beletalálni a saját életébe, és elég bátor ahhoz, hogy segítséget kérjen. A magánrendelésen most épp a férfi klienseim vannak többen.

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.