Megint kivágtak 400 fát Pesten: a bezárt Orczy-kert megnyitását követelik a civilek

Lokál

Néhány tucat lelkes helybéli meg akarja védeni a VIII. kerület közparkját.

Az Orczy-kertért demonstráltak szombat délelőtt a Nagyvárad téren. A flashmobnak nevezett esemény oka ezúttal nem csak az általános fakivágás és a zöldterületek szisztematikus pusztítása elleni kiállás volt. A parkot ugyanis mindenféle előzetes bejelentés nélkül, egyik napról a másikra – az Orczy-negyed rehabilitációjának részeként, illetve a Ludovika Campus Projekt keretében – csak úgy szevasz, lezárták. A játszótérre igyekvők, futók, kutyasétáltatók meg a többi természetkereső egyszer csak nem jutottak be az Orczy-kertbe – sötét anyaggal takart kordonok állták az emberek útját. A parkot érintő fejlesztések állítólag egy évet vesznek majd igénybe.

false

 

Fotó: Narancs

Sem tájékoztatás, sem előzetes egyeztetés nem történt a parkbezárás előtt. Az elégedetlen civilek ezért akcióztak egy kicsit: néhány tucat ember – pár család kisgyerekkel, egy-két PM-es képviselő, fiatalok és idősek, természetesen jelentős rendőri felügyelet mellett – vett részt az eseményen, melynek részeként kifeszítettek a kordonokra egy-egy lepedőt azzal a felirattal, hogy „Orczy-park 1794-2017”,illetve „A park 526 használója velünk van”. Ez utóbbi a józsefvárosi zöldterület megvédéséért indított petícióra reflektál, aminek az aláírói azóta már többen vannak. Szintén a flashmob részeként egy földre terített zöld textilen demonstrálták, hogy mennyi zöld területet hagyott a kormány meg az emberek számára, amelyen végül is mindenki el tudott helyezkedni pár csoportkép erejéig.

false

 

Fotó: Narancs

A civilek egyikének beszédéből az is kiderült, hogy információik szerint eddig legalább 400 fát vághattak ki. Az Orczy-kertért demonstrálók szerint fából, zöld területből épp olyan hiány van, mint a felmerülő ügyek körüli egyeztetésből és a demokráciából. Elmondásuk szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kommunikációja hamis, ezt egy érdekes hangfelvétellel is tudják bizonyítani. A civilek ellenzik azt a módszert is, ahogy az állampolgárok közös tulajdonával bánik az azt kezelő állami intézmény. A zöldért szolidan harcolók méltányolnák, ha a lakosságot is megkérdeznék a lakókörnyezetüket érintő kérdésekről, mert egyre többen érzik úgy, hogy „elég volt!”. „Követeljük, hogy a parkot nyissák meg, és az azt használókkal egyeztessenek” – hangzott a civilek követelése.

A beton és térkő helyett zöldfelületre vágyók szombat délelőtti kiállása nemes dolog volt, de a mai Magyarországon pár tucat békés civil halk szava kevés lesz.

Figyelmébe ajánljuk