A nagy magyar fagylalt-átverés

  • narancs.hu
  • 2017. július 20.

Lokál

Friss lapszámunkban tapasztalt cukrászmesterek segítségével járjuk be a hazai gagyifagyi-gyártás sötét bugyrait. Ízelítő Péter Anna cikkéből:

„Aki jó állagú, kenhető fagylaltot szeretne előállítani, bizonyos sarokszámokhoz kell tartania magát. Ezek a következők: 18–23 százalék cukor, 8–13 százalék zsír és 35–43 százalék szárazanyag-tartalom. Az olcsóságra törekvők – ne feledjük, szabályozás nem köti őket! – a szárazanyag-tartalmat biztosító 3,5 százalékos friss tejet kiváltják a könnyebben tárolható és kezelhető UHT (ultrapasztőrözött) tejjel, vagy – ha ennél is mélyebbre megyünk – a zsíros tejporral. A zsírtartalmat én tejszínnel vagy vajjal állítom be, de akkor számoljunk: 1 kg vaj 1800–2000 forint, 1 kg kókusz- vagy pálmazsír ellenben csak 400 forint. A tej édeskésségét pedig a tejipari melléktermékként keletkező, olcsó tejsavóporral adják vissza” – ábrándít ki száraz matekkal Damniczki Balázs cukrászmester.

Egy ifjú fagylaltszakértő

 

Fotó: Sióréti Gábor

A sok megkötött levegő íztelen és színtelen, a pálmazsír ízesítés szempontjából sem nevezhető hozzáadott értéknek, így a tejsavópor mellé kell még valami markáns íz, ami alapján a keveréket el lehet nevezni. A gyümölcs drága, így kerülnek a rossz minőségű fagylaltokba filléres és törvényesen is használható mesterséges aromák és színezékek. A végeredmény így hiába olcsó, összetételében közelebb áll az autók ablakait keretező gumikéderhez, mint bármilyen ehető élelmiszerhez. Aki nem hiszi, hogy olcsó fagylalt helyett főleg ízesített levegőt vásárol, végezzen el egy kísérletet. Vegye meg a legolcsóbb, kétliteres jégkrémet, hagyja elolvadni, és nézze meg, mi marad a doboz alján, a levegő alatt. A kísérlet végeztével az olcsó jégkrém összetevőit is érdemes elolvasni.

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.