A világ legnagyobb romkocsmája

  • narancs.hu
  • 2012. március 22.

Lokál

Már csak a sörcsapok és a mobil vécék hiányoznak, hogy a Nagykörút egy gigantikus alternatív szórakozóhellyé váljon. Másra alig ösztönöznek az elhagyatott, válság sújtotta kirakatok. Czabán György fotói.

Ha fölfelé nézel, omló vakolatot és fakuló zászlókat látsz, ha lefelé, akkor van esélyed, hogy ne lépj kutyaszarba.

A kettő között láthatod, hogy minden eladó, kiadó. Őrült leárazás, sale, akció a köbön. Budapest belvárosának borzasztó ízléstelenséggel turbózott végkiárusítása zajlik, egykedvű parkolóőrök kerülgetik a szemetet, hullik a műmárvány. A kirakatok a hadikommunizmust idézik, primitív graffitik mindenütt, bedeszkázott ajtók, rácsok, lakatok, húgyszag, szomorúság, amerre mész. Havanna lehet ilyen, bár ott még nem jártam. Bezárt a Kátay, a Mozart Café, az Úttörő Áruház, a Hunnia mozi, viszont van sok zálogos, pénzváltó, és a tört aranyat is bárhol el lehet adni. Én szeretem ezt a várost, de nem értem a turistákat, hacsaknem az alternatív szórakozóhelyek vonzzák ide őket.

Mert akkor a díszlet adott, az autókat ki kellene tiltani, a sarkokra sörcsapokat és hordozható vécéket telepíteni, az utcákra padokat, és máris kész lenne a világ legnagyobb romkocsmája. Hungarikum lett az erózió nem túl diszkrét bája.

Czabán György

Figyelmébe ajánljuk