helyrajzi szám

Az Alkotás utcai játékterem

Lokál

Ma már kevesen tudják, hogy az 1970-es, 1980-as években létezett egy X, azaz Iparcikk Kölcsönző és Szolgáltató Vállalat nevű cég.

Az volt a szlogenjük: „Ne sokat költsön, vegyen inkább kölcsön”. A szolgáltatás fókuszában elsősorban a lakásfelújítás és a kempingezés szerepelt; a padlócsiszolótól a gumimatracig mindent ki lehetett kölcsönözni, persze csak akkor, ha más még nem vitte el. „Aki szorult helyzetben van, kölcsönt próbál szerezni. Ám az iparcikkek kölcsönbe vétele más; akár észszerű takarékosságnak is nevezhetnénk” – olvashattuk egy 1979-es PR-cikkben, ám arról kevesebb szó esett, hogy az X nemcsak a lakosság igényeit szolgálta ki. Tőlük bérelték a vendéglátóipari egységek a zenegépeket, flippereket, csocsókat és a különféle lövöldözős játékokat, később a nyerőgépeket is. És ezeket nem csak kölcsönözte a vállalat! 1974-ben, az Alkotás utca 7/A alatt kibérelték a pincét, és berendeztek egy komplett játéktermet. De amíg például a Vidámparkban a játékterem mellett a hullámvasút vagy dodzsem másfajta élményeket is kínált, itt nem volt konkurencia, legfeljebb a szemközti Déli pályaudvart lehetett sasolni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.