Az egyik budapesti kórház főnővére havi 170 ezret kért, hogy egy idős nő az osztályon maradhasson

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 23.

Lokál

Nyomozás indult ellene.

Havi 170 ezer forintot kért egy idős nő hozzátartozóitól az egyik budapesti kórház főnővére, hogy a beteg bennmaradhasson a krónikus osztályon – írja a 444. A főnővér még egy részletes listát is átadott az érintetteknek, kinek mennyit kell fizetni: az osztályvezető főorvosnak 50 ezret, a helyettesének 20 ezret, a főnővérnek 25 ezret, a gyógytornásznak 5 ezret és a 10 nővérnek fejenként 7-7 ezer forintot.

Az ápolási osztályokon egyébként szedhetnek napi díjat, de az maximum napi 800 forint lehet. Ebben a kórházban nem volt napidíja az osztályon való ellátásnak, vagyis az ápolásra szoruló nőt tb-alapon, ingyenesen kellett volna ellátni.

 A kórház vezetése belső vizsgálatot indított az eset miatt, ami nem jutott eredményre, ezért megkeresték a Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ), amely nyomozni kezdett az ügyben. Az NVSZ később feljelentést tett a rendőrségen, nyomozás jelenleg is folyik a főnővér ellen.

A rendőrség augusztus elején adott ki közleményt az ügyről, melyben az olvasható, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A rendelkezésre álló adatok szerint egy fővárosi kórház főápolója hozzátartozóktól pénzt vett át egy idős asszony egyhavi – a társadalombiztosítás keretében a beteg számára egyébként ingyenes – kezeléséért. A 45 éves főnővért a budapesti rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, a nő nem tett vallomást.

Fernezelyi Borbála, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője a 444-nek azt mondta, szerinte helyes, hogy a kórház igazgatója vizsgálatot indított, amint tudomást szerzett a korrupciógyanúról. Ugyanakkor nem egyedi esetről van szó, hanem rendszerszintű problémáról. Sok család kényszerül arra, hogy idős, ellátásra szoruló hozzátartozóikat a kórházak ápolási osztályain helyezzék el, mivel a szociális intézményekben hosszú a várólista, az otthon ápolás pedig drága és gyakran megoldhatatlan.

A lap a beteg hozzátartozói beszéltek a főápolóval arról is, hogy tud egy idősotthont, ahol egymmillió forintos kenőpénzért cserébe 4-5 hónap helyett 1-2 hónap alatt bejuthat a beteg. Mivel azonban az idős nő közben elhunyt, az idősotthoni helyre szánt egymillió forint befizetése nem történt meg.

 (444.hu)

A lead-kép illusztráció.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?