Az UNESCO-nak nagyon nem tetszik, hogy Garancsi 120 méteres toronyházat épít Budapesten

  • narancs.hu
  • 2017.07.24 12:45

Lokál

A szervezet szerint a Lágymányosi-öböl mellé tervezett épület rombolja majd a világörökségi látképet.

Az UNESCO a magyar kormányhoz fordult, hogy ne engedje megépíteni azt a felhőkarcolót, amelyet Orbán Viktor egyik bizalmasa, Garancsi István cége álmodott meg a Kopaszi-gáthoz. A Népszava információi szerint a Világörökségi Bizottság arra kérte Magyarországot, hogy hozzon egy olyan irányadó döntést is, amely alapján a jövőben a kulturális világörökségi szempontok figyelembevétele nélkül nem bólinthatnak rá az ilyen eltúlzott beruházásokra.

false

 

Fotó: budapart.hu

A Lágymányosi-öbölhöz tervezett építkezés miatt a Fővárosi Közgyűlés tavaly decemberben módosította a településszerkezeti tervet, ugyanis Garancsiék 120 méteres tornya majdnem a kétszerese annak, amit korábban engedélyezhettek azon a területen. Az új szabályozás szerint a magassági határba már belefér a toronyház, így építkezhet a kormányközeli vállalkozó érdekeltségébe tartozó Property Market Zrt., annak ellenére, hogy korábban is felmerült: a város látképére nem hatna túl kedvezően a toronyház.

A Népszava beszámolójából kiderült, hogy az UNESCO égisze alatt működő műemlékvédelmi világszervezet (ICOMOS) tanácsadói csapata éppen most vizsgálja az összes tervezett vagy előkészített fővárosi nagyberuházást, várhatóan az év végére fejezik be a munkát. A Lágymányosi-öbölhöz tervezett építkezés miatt a világszervezet azt is javasolja, hogy a magyar fél egy külön, ICOMOS- és világörökségi szakértőkből álló küldöttséget is hívjon meg Magyarországra, akik górcső alá veszik a beruházást.

A lap megkereste a Miniszterelnökséget is, amely szerint a szóban forgó beruházás nem közvetlenül a világörökségi területen fekszik, az elmarasztaló határozatról pedig „értesítik az illetékes építési hatóságot”.

Frissítés:

A Property Market lapunkhoz eljuttatott közleményében egyrészt hivatkozik a már említett önkormányzati módosításra (amely lehetővé teszi 120 méteres magasház építését is), másrészt kifejti, hogy a tervezett „magasépület a főváros világörökségi zónájától több mint egy kilométeres távolságban helyezkedik el, így a javasolt 120 méter magas toronyház nem kerül vizuális konfliktusba a domborzattal, valamint illeszkedik az épületek, épületrészek kialakult dinamikájához. A magasház helyének kijelölését egy összetett (városképi, turisztikai, örökségvédelmi, közlekedési, illetve árnyékhatással kapcsolatos) szempontrendszer alakította, karakteres szimbólumként tovább erősíti az átalakuló városrész egyetemi tudásközpont, technológiai park, magas hozzáadott értéket termelő irodapark, lakó- és egyetemváros jellegét.”

Garancsi megint a tutiban - Az áfacsökkentés és a CSOK nagy nyertese

A miniszterelnökhöz közel álló Garancsi István lehet az egyik legnagyobb nyertese az államilag gerjesztett építőipari fellendülésnek. A Kopaszi-gát melletti beépítetlen területen lakások ezreit húzhatja fel a vállalkozó érdekeltségébe tartozó cég úgy, hogy az áfacsökkentéssel milliárdok maradhatnak az építőnél.

Neked ajánljuk