Baba a bankban - Dá-dá, didi!

  • Varró Szilvia
  • 2008. szeptember 11.

Lokál

Sírt a másfél hetes kisbabája, ezért megszoptatta a bankban. A szabályzat szerint itt tilos szoptatni - tolta le az ügyintéző. A bank most a Narancson keresztül kér bocsánatot. Varró Szilvia
Sírt a másfél hetes kisbabája, ezért megszoptatta a bankban. A szabályzat szerint itt tilos szoptatni - tolta le az ügyintéző. A bank most a Narancson keresztül kér bocsánatot.

Fazakas Pálma és élettársa, Vozár János múlt pénteken körülbelül fél órája várakozott a CIB Bank Teréz körúti fiókjában. Kétéves kisfiuk és másfél hetes kislányuk elvolt egy darabig. Az ügyintézőnél eltöltöttek vagy húsz percet, aki rá is szólt a kétévesre, hogy ne pakolja ki a gumimacikat a pultra. Hamarosan a másfél hete született Vilma is megelégelte a várakozást, sírni kezdett. Anyja diszkréten megszoptatta.

"Már öt perce befejeztem a szoptatást, amikor odajött egy ügyintéző hölgy, és minősíthetetlen hangon, a többi ügyfél számára jól hallhatóan közölte, hogy képzelem, ez egy nyilvános hely, ezt tiltja a bank szabályzata, azonnal fejezzem be. Itt férfiak is vannak, a szoptatás zavarja az ügyintézőt, a biztonsági őrt és a többi ügyfelet" - Fazakas Pálma elmondása szerint az ügyfelek nem láthatták a szoptatást, mert háttal ült nekik, balról egy fal takarta, jobbról a párja. A szoptatást egyedül a férfi ügyintéző láthatta, de Pálma még a székkel is hátrébb húzódott; a kisbaba pedig hordozókendőben volt, ami eleve takarja a mellet. Az ügyintéző nő azonban tovább oktatta a családot, mondván: a biztonsági őrök látták a kamerán a szoptatást, ők szóltak neki. "Próbáltam mondani, hogy ha sehol nincs baba-mama szoba, nincs más választásom. Menjek tán ki az Oktogonra? Vagy tudnak egy másik helyet, ahol szoptathatok? A nő azt ismételgette ellenségesen, hogy erre itt nincs lehetőség. De egy másfél hetes csecsemővel nem tudom megértetni, hogy hiába szomjas vagy éhes, várjon a sorára, mert elhúzódik a banki ügyintézés. Ha kéri, bárhol vagyok, odaadom a mellemet. Olyan diszkréten és elbújva, ahogy csak lehet. A bankban azzal se könnyítették meg a helyzetünket, hogy előrevettek volna a két gyerekkel."

Vozár János a fiókvezetőt kérte. A kiérkező hölgy nem olyan udvariatlan hangnemben, de továbbra is barátságtalanul erősítette meg kollégája szavait. Hozzáfűzte azonban: ha az anyuka szól, bevezették volna egy tárgyalóterembe. "A hosszú várakozás és az, hogy az ügyintéző türelmetlenül rászólt a gyerekre a gumimacik miatt, nem keltettek olyan gyerekbarát légkört, hogy eszünkbe jutott volna: lennének olyan kedvesek, és adnának egy külön termet a szoptatáshoz. Amikor pedig a minket durván letoló nőtől megkérdeztük, ő maga mondta, hogy erre nincs lehetőség" - mondja Vozár János.

Fazakas Pálmát az sérti leginkább, hogy még neki kellett szégyellnie magát. "Úgy beszélt velem az első nő, mint egy bűnözővel, miközben épp egy sokmilliós átutalást akartam rájuk bízni. Miért nézi a biztonsági őr a kamerában, ha nem tetszik neki? Anyaként, nőként mélyen megalázva éreztem magam."

A szülők azt sem értik, miért nem tudták kulturált hangnemben megkérni az édesanyát, hogy szóljon, és keresnek egy üres szobát. Igaz, amikor a balhé után az édesapa megkérdezte, tudna-e pisilni valahol a kétéves kisfiú, elutasító választ kapott. Pálma összetépette az ügyintézővel az átutalási megbízást, a banknál vezetett számlájukat megszüntetik. A kisfiú pedig pisilt az utcán.

Sződy Judit pszichológus szerint a gyereknek törvény biztosította joga van a szoptatáshoz, féléves korig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a hazai gyermekorvosok szerint ajánlatos és elegendő, ha kizárólag anyatejet kap. "Az első hat hét az anya és a baba számára is a legérzékenyebb és legsérülékenyebb időszak: bármiféle stresszhatás megzavarhatja a kialakuló szoptatás folyamatát. Ekkor áll be a tejtermelés, a kicsi most tanulja a szopást, az édesanya fizikailag és pszichésen ki van fáradva az állandó megterheléstől. Akár csak egyszer kap cumisüvegből a baba, és nem hajlandó többet a ciciből szopni."

Sződy Judit sajnálatosnak tartja, hogy a magyar társadalomban még gyakran ellenszenvet kelt e természetes folyamat. "Egy felnőtt háttérbe tudja tolni a szükségleteit, de egy kisbabától, aki másfél hete még az anyukája hasában volt, érthetetlen elvárni ugyanezt."

Sződy szerint a hatvanas években még úgy gondolták, hogy az újszülöttet nevelni kell, ezért csak bizonyos időközönként szabad mellre tenni őket. Évtizedek óta azonban világszerte a hoszszú és igény szerinti szoptatást ajánlják a gyerekorvosok: a szoptatott babák kevésbé kapják el a fertőző betegségeket, jobb az immunrendszerük, kevésbé szenvednek allergiás megbetegedésekben, kevésbé hajlamosak az elhízásra. A szoptatás az édesanyák egészségét is védi, a hosszú szoptatás például a legbiztosabb mell- és petefészekrák-megelőzés. A szoptatás erősíti a baba és édesanyja közti pszichés kötődést. Sződy szerint a szituációt azért is élhette meg különösen bántónak és nehéznek az édesanya, mert az első hat hétben a nő - ha hagyják - kizárólag a kisbabájára tud koncentrálni, érdeklődése annak igényeire szűkül be. - Nehezen elvárható persze, hogy egy bank vezetése tisztában legyen a szoptatási kérdésekkel.

A Kismama Magazin tavaly év végi számában egy anyuka számolt be egy ennél is drasztikusabb esetről: a Nyugati téri Alexandra könyvesház biztonsági őrei kivezették a szoptató anyukát, miután az nem volt hajlandó a vécén szoptatni gyermekét. Az áruház vezetője válaszlevelében arra hivatkozott: a nő nem volt együttműködő, és agresszívan lépett fel a biztonsági őrökkel szemben. Azt elismerte azonban, hogy egyelőre nincs még elfogadott kultúrája a nyilvános szoptatásnak.

A CIB sajnálja

"Függetlenül attól, hogy az adott esetben mi vezetett odáig, hogy az ügyfél panaszt tegyen, illetve hogy a valóságban mi történt, mélységesen sajnáljuk, ha az ügyfelünk úgy érzi, hogy egy kollégánk az emberi méltóságában megsértette, és minden további magyarázat helyett az elnézését kérjük!" - reagált lapunk megkeresésére a CIB Bank. A bank elismerte, hogy nincs olyan szabályzata, ami tiltaná vagy korlátozná a szoptatást. "Az eset kapcsán megtesszük azokat a lépéseket, hogy ügyfélkapcsolati munkatársaink képzésekor az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kapjon a felkészülés olyan helyzetekre, amikor kisgyermekes ügyfeleket szolgálnak ki. Mindazonáltal általános gyakorlatunknak mondható, hogy lehetőség szerint a kisgyermekes édesanyákat, terhes nőket igyekszünk soron kívüli kiszolgálásban részesíteni, vagy legalábbis a sorszámosztó szerinti sorrendnél előbb szólítani/kiszolgálni."

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?