Tartalom

Narancs XX. évf. 37. szám (2008-09-11)

Egotrip

K. történetei

Egotrip

Éhségsztrájk

A rendszerváltás időpontját politikai ízlése szerint ki-ki máskorra teszi. K. számára a rendszerváltás napja 1988. július 21. volt. Kőszeg Ferenc

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

A pszichológia tudománya

Amikor az 1980-as években megalakult az ELTE-n tanszékünk, a kísérleti pszichológia tanszék, a patinás kísérleti fizika tanszék munkatársai meghívtak minket egy bemutatkozó előadásra. Érezhető volt, hogy e barátságos meghívás mögött jó adag kétely is lapul: miféle társulat lehet a névrokonuk, lehet-e egyáltalán a pszichológiában értelmes kísérleteket végezni? Kollégáim engem kértek meg az előadás megtartására mint matematikust, aki talán inkább beszélem a nyelvüket.

Publicisztika

Unger Anna

Publicisztika

Rád gondolunk, amikor az orgona virágzik...

A szakértői kormányról és az előre hozott választásról

A magyar politikában időről időre felbukkannak olyan nyelvi lelemények, amelyekre a politikatudomány - lássuk be, igencsak méltánytalanul - eleddig nem fordított kellő figyelmet. A szavakkal való kreatív játszadozás így csinál egy egyszerű népszavazásból "alkotmányos népítéletet", a kisebbségi kabinetből "felhatalmazás nélküli bábkormányt", és egy átlagos, fél évvel a csúnyán elbukott parlamenti választás után tartott önkormányzati választásból "harmadik fordulót", "a kormányfőről szóló népszavazást".

Publicisztika

Felhígított tudomány

Magyar Narancs, 2008. szeptember 4. Tisztelt Hraskó Úr! Az egyik alapelvem, hogy nem harcolok, hanem teszek, és nem valami ellen, hanem valamiért.

Publicisztika

Az utolsó forradalmárok

Az egri "kórházvédők" a végsőkig kitartanak, jelenleg éppen afféle váltósztrájkokkal védik szeretett munkahelyüket az azt köztudomásúlag lerombolni igyekvő Hospinvesttel szemben. Három orvos és egy nővér már megkezdte az éhségsztrájkot, és nem csak munkaidőben koplalnak, de meló után, ha betérnek a Dobó téren felállított sátorba, ott sem esznek egy árva katonát sem. A későbbiekben társaikkal kiegészülve felváltva ülnek majd a megyei közgyűlés szocialista elnökének irodája előtt is, majd ha ez sem lenne elég, akkor hol egyikük, hol másikuk hagy fel időlegesen a munkavégzéssel. Legalábbis így tájékoztatta a sajtót az egyik orvos, civilben a Hun Fokos Szövetség elnöke, aki pedig korábban már a makói gázmezőt is segített rövid úton visszajuttatni a Szent Korona birtokába.

Publicisztika

A fejlődés utolér

Miközben a politika csúcsain háború dúl az ellenzéki és a még ellenzékibb és a kormánypárt között, sőt a kormánypárt és a kormánypárt között is, megnyugtató, hogy alsóbb szinteken az ügyintézés zavartalanul folyik, és a fejlődés hiánytalanul kiköveteli magának azt, ami jár neki.

Belpol

Belpol

Botrány a kiskunhalasi városházán - Erre varrjunk gombot!

"Se pénz, se telek: jó irányba mennek a dolgok!" - ironizált a múlt hétfőn Kiskunhalas polgármestere, amikor a Halasi Városgazda Zrt. ügye került a városi képviselő-testület elé. Arról kellett dönteni, hogy az ügyészségnél tett feljelentés után hogyan lehetne rendet tenni az egy éve alakított "városi csúcstársaságnál".

Belpol

Lesz-e ökopárt Magyarországon? - Biciklikkel az Audik ellen

Csoda vagy rengeteg pénz - politológusok és kampányszakemberek szerint ez a két útja annak, hogy egy új párt bejusson a parlamentbe. Egy most formálódó, az ökológiai szempontokat és a társadalmi igazságosságot zászlajára tűző társaság egy harmadik utat választott: az elszántságot. Varró Szilvia

Kényszerpályán az SZDSZ

Belpol

Bomlóban a rácalmási egység?

Lesz-e megegyezés a Megegyezésről? Megszavazzák-e az adótörvényeket és a költségvetést? Kiegyeznek-e Gyurcsánnyal, esetleg visszatérnének-e egy Gyurcsány nélküli szocialista kormányba? Vállalják-e az előre hozott választások kikényszerítésének ódiumát? Megnéztük, milyen stratégiát követ a volt koalíciós partnerével háborúba bonyolódó SZDSZ.

Belpol

"Párját ritkító felelőtlenség"

Bauer Tamás a politikai osztályról és az MSZP-SZDSZ-konfliktusról

Az SZDSZ-ből tavaly kilépett közgazdász, volt parlamenti képviselő a múlt hétfői Népszabadságban nyílt levélben helytelenítette, ahogyan volt pártja Gyurcsány Ferenc dolgozatára reagált. De hogyan és miért jutottak idáig a tíz évet együtt kormányzó erők, és mi az értelme az SZDSZ mostani keménykedésének?

Belpol

Salátatörvény a közrend védelmében - Kellő erély híján

Terjedelmes javaslattal rukkolt elő a parlamenti szezon kezdetére az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM), amely a büntető törvénykönyv, a szabálysértési jogszabályok és a polgári perrendtartásról szóló törvény szigorításával készül az ősszel várható zavargásokra. A jogvédők élesen bírálják a "kampányszerű jogalkotást", és túlzónak tartják a tervezett korlátozásokat. M. L. F.

Külpol

Külpol

Robert Kagan könyve a világhatalmi turbulenciákról - Csúcstalálkozó a spájzban: oroszok, kínaiak, indiaiak...

Érdemes nagyon figyelni rá. Nem csak azért, mert ő napjaink egyik legtöbbet idézett, legeredetibb (és legellentmondásosabb) geopolitikai gondolkodója, akinek a kétezres évek elején megjelent Of Paradise and Power című könyvét Javier Solana, az EU külpolitikai főképviselője kötelező olvasmányul adta ki munkatársainak. De azért is, mert Robert Kagan John McCain tanácsadója. Szlankó Bálint

Külpol

A grúziai válság és az európai energiapolitika - Ki tölt a csőre?

Az augusztusi "ötnapos háború" súlyos geopolitikai és energiabiztonsági következményekkel jár, s ezek leginkább Európát érintik majd. A grúziai háborúval kialakult új helyzet nem kedvez az unió egyik legfontosabb energetikai tervének, az Oroszországot elkerülő Nabucco-gázvezeték megépítésének. De nem muszáj okvetlenül megrémülnünk. Sz. Bíró Zoltán

Külpol

Moldova és az emberkereskedelem - Térképen túli terület

Kicsi, izolált, látnivalókban szűkölködik, stratégiailag jelentéktelen. Románia keleti szomszédja, az egykori szovjet tagköztársaság a legszegényebb kelet-európai állam. Elmaradottsága és melankóliája a messzi tájakon is érezteti a hatását, de ez már a virágzó emberkereskedelemnek tudható be. Grúz típusú befagyott konfliktusai miatt nem igazán képes Moszkvától eltávolodni.

Trafik

Trafik

csontzene - A kottamásoló tragikomédiája

Thomas Bernhard tollára méltó téma lenne egy régi kottamásoló szenvedéseinek megörökítése. Hogy mit gyötrődtek és fennhéjáztak ezek a többnyire zeneileg képzett, ám önállóan egy gavotte megalkotására sem képes, lúdtolljukhoz láncolt nyomoroncok, arról csak a nagy osztrák tudna igazán ízesen mesélni.

Trafik

chili & vanilia - Bagel vagy bialy

New York a világ kulináris közepe: trendek, újítások és konyhai csúcsteljesítmények városa. Nem sok olyan hely akad a világon, ahol ilyen sokszínűen és természetesen jelennek meg a mindennapokban is a legrégibb gasztronómiai hagyományok.

Trafik

kertész lesek - Moyo

Azt már tudjuk, hogy sem a hőre lágyuló étlapnak, sem a belvárosi kertész lesnek nem kedvez a mostani időjárás. De miután az utóbbi hetekben az önmarcangolást tettük védjegyünkké, hiszen a Nagy- és Hungária körutakon meg a Bajcsy-Zsilinszky úton a legfülledtebb pillanatokban éltük át a minden értelmet nélkülöző "pokoli fogyasztást", biztosan megértik, miért akartunk csendes és egyúttal nyugalmas vízen suhanni.

Trafik

kulthírek

ISZKA AZ OSCARÉRT Magyarország az Iszka utazását nevezi a legjobb idegen nyelvű film 2009-es Oscar-díjáért folyó versenybe Bollók Csaba műve a 2007-es Magyar Filmszemlén elnyert legjobb szerzői film díja óta számos nemzetközi fesztiválon szerepelt sikerrel A DELTA EURÓPÁÉRT A Cannes-ban Fipresci-díjat nyert Delta képviseli Magyarországot az idei Európai Filmdíjért zajló versenyben, melynek 44-es mezőnyét nemrég hozta nyilvánosságra az Európai Filmakadémia Mundruczó Kornél műve jelenleg a Torontói Filmfesztiválon szerepel, s a napokban mutatják be a hazai mozik HEART KONTRA PALIN A Heart együttes tagjai tiltakoznak, amiért Sarah Palin színrelépésekor az ő 1977-es slágerüket, a Barracudát játszották be a republikánus pártkonvención (a zeneválasztás oka: az alelnökjelölt beceneve Sarah Barracuda volt a középiskolás kosárcsapatban) Ann és Nancy Wilson, a Heart két énekese azt kéri, tekintsenek el a szám további használatától, mert úgysem járulnának hozzá A McCain-kampánystáb azonban beszerezte a szükséges engedélyeket, és jogdíjat is fizet - a dal egyik társszerzője, Roger Fisher gitáros erre kijelentette: a jogdíjbevételt a demokrata párti Obama-kampány támogatására fordítja majd ALTER SZÍNHÁZAK DEBRECENBEN Tizennegyedszer rendezik meg az Alternatív Színházi Szemlét, de ezúttal első ízben Debrecenben: a szeptember 12-16 közötti fesztivál versenyprogramját Árvai György válogatta, de ezenkívül számos társrendezvény (koncert, utcaszínházi előadás, szakmai fórum) egészíti ki a műsort Részletek az aszszeu honlapon GYÁSZ 83 éves korában elhunyt Németh G Béla irodalomtörténész, a 19-20 századi magyar irodalom - többek között Péterfy Jenő, József Attila, Babits, Pilinszky - és a német romantika egyik legjelentősebb kutatója, művelődés- és kritikatörténeti tanulmányok szerzője (Nekrológunk a 40 oldalon) ÁLL AZ OBELISZK Az etiópiai Aksumban ünnepélyesen felavatták azt az 1700 éves obeliszket, melyet 1937-ben Mussolini megszálló csapatai raboltak el, s Olaszország három évvel ezelőtt adott vissza A 24 méter magas, 160 tonna súlyú gránitoszlop kb ezer éve, valószínűleg földrengés következtében ledőlt, s öt darabban feküdt a földön, amikor az olaszok rátették a kezüket Hajóval Nápolyba szállították, majd acélrúd merevítéssel összeállították, s Róma centrumában, a fasiszta kormány gyarmatügyi minisztériumának épülete előtt helyezték el, ahová idővel az ENSZ élelmezési szervezete, a FAO költözött Az 1947-es békeszerződés értelmében vissza kellett volna szolgáltatni, de erről csak 2004-ben tudott megállapodni a két ország Ezután három darabba vágták az obeliszket, és Antonov 124-es orosz repülőgépekkel Etiópiába szállították őket (csak egyetlen másik típus bírta volna még el a hatalmas darabokat, az amerikai Lockheed C-5 Galaxy azonban éppen Irakban szolgált) Az obeliszk szét- és összeszerelésének munkálatát Giorgio Croci, a római La Sapienza egyetem restaurátor szakértője irányította, akit most hatalmas tisztelet övez Etiópiában Az Aksumi Királyság a Kr e 5 és a Kr u 10 sz között a mai Etiópia, Eritrea, Szomália, Szudán és Jemen területére terjedt ki Az etióp fővárostól, Addisz-Abebától 570 km-re északra fekvő Aksum 1980 óta az UNESCO világörökségének része, a 10 millió dollárba került helyreállítási projektet is a szervezet felügyelte Itt, mint a képen látszik, több (kb száz) kisebb-nagyobb hasonló sztélé áll MARX, LENIN, PAUER Mint arról korábban hírt adtunk (Narancs, június 26), fiatal művészek a Modern Marx Ideiglenes Múzeumává alakították át a nyári hónapokra Chemnitz (a DDR-ben: Karl-Marx-Stadt) monumentális Marx-emlékművét: lépcsőrendszerrel vették körbe, s ezáltal korábban nem ismert nézőpontokat kínáltak fel a kíváncsi szemek számára Az augusztus végéig tartó projekt slusszpoénjával Pauer Gyula szolgált, aki most három dimenzióban is megvalósíthatta 1971-es koncept alkotását: a szovjet Lev Korbel bronzszobrának elkészültéről tudósító, képünkön látható korabeli fotón a mostani esti felvételhez hasonló módon maszkkal takarta le Marx torzonborz haját és szakállát, s így előhívta mögüle Lenin arcát Művét legutóbb 2005-ös retrospektív kiállításán lehetett látni a Műcsarnokban (és folyamatosan, oda-vissza változó formájában a pauergyulahu honlapon) A chemnitzi Pszeudo emlékmű - Two in One egyúttal látványos felütése Pauer Gyula Pseudo in Berlin című kiállításának, mely szeptember 26-án nyílik az ottani Collegium Hungaricum Moholy-Nagy Galériájában, s szintén lesz köztéri kiterjedése is VELENCE NYERTESEI A különleges filmnyelvet és hang-kép használatot elismerő oklevelet nyert Vacsora című amerikai-magyar rövidfilmjével a 65 Velencei Filmfesztiválon a Kaliforniában élő Karchi (ejtsd: Karcsi) Perlmann De persze nem ez, hanem az Arany Oroszlán átadása volt a díjkiosztó gálaest legnagyobb érdeklődéssel várt momentuma: ezt pedig az amerikai Darren Aronofsky vehette át The Wrestler című alkotásáért, melynek címszerepében az 51 éves Mickey Rourke nyújtott nagyot öregedő birkózóként Mégsem ő kapta a legjobb alakítás díját, hanem az olasz Silvio Orlando (Pupi Avati: Il papa di Giovanna), a legjobb színésznő díját pedig a francia Dominique Blanc (Patrick Mario Bernard, Pierre Trividic: L'autre) A legjobb rendező Ezüst Oroszlánját az orosz ifj Alekszej German nyerte Bumazsnij szoldat (Papírkatona) című filmjéért, a zsűri különdíját pedig Haile Gerima az etióp-francia-német produkcióban készült Teza elismeréseként Életművéért a német Werner Schroeter és az olasz Ermanno Olmi kapott díjat . .

Zene

Zene

film - Szerelem magyarázat nélkül

Ott az oklevél az elején, de hasra esni nem kell: nem titok, mindenkinek kiállítják ezt a papírt, aki úgy dönti a kamerát, ahogy az a Dogmában írva vagyon. Lars von Trier aláírása mindenesetre becses trófea (a papír alján baloldalt), bár ma már inkább az autogramgyűjtőknek az, mintsem a mozistáknak: így múlik el a világ dicsősége.

Zene

utcai performansz - Te szemét!

Egy feketébe, illetve Bodnár Enikő pillepalack-kollekcióiba öltözött tánckommandó (Dózsa Ákos, Szász Dániel, Góbi Rita, Gőz István, Vadas Zsófia Tamara), egy érző kukainstalláció, egy élő szemetesként is funkcionáló bulvár szatír (Kövesdi László), valamint nagy mennyiségű, művészien elrendezett szemét. Nagyjából enynyi Szabó Réka társulata, a Tünet Együttes új, utcaszínházi produkciójának a szereplőgárdája.

Zene

Film - Kedvessy módra - Peter Hedges: Dan és a szerelem

Kedves fiú ez a Dan (hát még az őt alakító Steve Carell), csak olyan szomorkás néki a hangulata néha, amióta a szeretett asszony - hátrahagyván három leánygyermeket és a nagymosást - meghalt. Olyan jó apa ez a Dan, csupa szeretet és jellem, csak ne óvná annyira a lányokat még a széltől is, meg a széltoló udvarlóktól. Olyan szellemes srác ez a Dan, csoda-e, hogy szinte percek alatt magába bolondítja a franciásan hebrencs Marie-t (Juliette Binoche), aki szintén egy velejéig kedves teremtés; milyen kár, hogy éppen Dan öccsével kavar! - kg -

Zene

tárgy - Führerbeer

"Mussolini nem megy, nincs olyan respektje, de Hitler az más, és a Mein Kampf is mindig elfogy, alighogy kihozzák." Remek dolog bolhapiacra járni, már csak a szöveggyűjtés végett is: minden asztal külön tanszék, ez itt például a történelmi-sörös, de a közelben van a filmtörténeti és a zoknis is. "Én aztán nem tehetek róla, uram, ha ezt viszik.

Zene

dvd - Keserű perec - Jieho Lee: Lélegzet

Nem is olyan régen (2005 végén) ment a pesti mozikban Paul Haggis filmje, az Ütközések. 24 óra története Los Angelesben - láttunk már ilyet, de az mégis más, ott az elnök élete a tét, itt a békés faji egymás mellett élés. Van az Ütközésekben egy rasszista rendőr, aki a végén csak kiment egy nőt az égő kocsiból - így igazolván, hogy semmi nem fekete és fehér (kivéve tán a bőrszínt). Jieho Lee - megőrizvén mondott mű metodikai műgondját - a Lélegzetben továbbgondolja, egyben leegyszerűsíti, tökéletesen monokrómmá nemesíti e matériát. Tudniillik minden olyan fekete nála. -ts-

Zene

kiállítás - SONJA KRASNER GYÛJTEMÉNYE

olyan ismert kortárs nőművészek munkáit tartalmazza, mint "Kiki Smith, Adriana Varej‰o, Karen Kilimnik, Margherita Manzelli, Elizabeth Peyton, Jenny Saville, Monique Prieto, Ellen Gallagher, Cecily Brown, Dana Schutz". Sonja Krasner fiktív személy, egy azonos nevű blog és egy kiállítás címe: a fent említett alkotók pedig egyfajta referenciaként szolgálnak Barabás Zsófi, Moizer Zsuzsa és Soós Nóra számára, továbbá annak deklarálásaként, hogy ők maguk is a nemzetközi művészeti szcénához tartoznak.

Zene

film - Trópusi vihar

A moziból nézvést a vietnami háború kétségkívül az amerikai történelem egyik legkínosabb fejezete; eleddig szinte kizárólag véresen komolyan vett drámákban jelent meg a vásznon. Ám most ugrik a majom Mekongba! Ben Stiller szerint nevetni kéne - ha nem is a dzsungelben kínlódó katonákon, hanem a dzsungelben kínlódó, dzsungelban kínlódó katonákat játszó színészeken.

Zene

Színház - Szomorú győzelem - Kressman Taylor: Címzett ismeretlen

A levél nem kifejezetten drámai műfaj, mégis számos színpadi siker született már "levélalapú" színművekből - alighanem a reakció késleltetése, a dialógus közvetettsége a titok nyitja. És persze az, hogy a levelezés témája rendszerint valamilyen drámai élethelyzet, szerelmi kataklizma, családi titokhalmaz, egzisztenciális fordulat, történelmi forrpont. Csáki Judit

Zene

lemez - The Trousers: Planetary Process

Nincs azzal semmi baj, ha egy hazai zenekar tudatosan, programszerűen építi fel a karrierjét. A Trousers esetében a feladat nyilvánvaló: hasznosítsuk újra a hatvanas-hetvenes évek dögös garázsrockzenéit, a Rolling Stonest, a Stoogest és a többieket.

Zene

Kiállítás - A polgári ízlés háza - Re:Friss 2004-2007

Az utóbbi időben a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány némely megmozdulása vitákat váltott ki a kortárs képzőművészettel foglalkozók körében: a 2004-es megalakulást követő, a kurátorstáb távozását előidéző "összezördüléstől" kezdve a forprofit szervezetnek nyújtott, erősen megkérdőjelezhető állami támogatáson át a télre tervezett jótékonysági aukció pénzügyi konstrukciójában elbújtatott, valójában közpénzből finanszírozott piacélénkítésig. Mindez jó reklám a Kogartnak - divatosan szólva sikerül tematizálnia e vékony területet érintő közbeszédet -, miközben eltereli a figyelmet arról, hogy alakulófélben lévő "nemzeti gyűjteményének" alapja valójában milyen típusú és karakterű műalkotásokból állna össze. Dékei Kriszta

Zene

hely - A FőVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR ZUGLÓI FIÓKKÖNYVTÁRA

A Thököly út és a Róna utca kereszteződésénél - ott, ahol a 7-es megáll -, a Bosnyák utca 1/a-ban, az első emeleten van egy gangról nyíló kiskönyvtár. Az ide tévedt látogatót egy decens Jókai-idézet fogadja a könyvek és a csillagos ég csodáiról, ami rögtön egy 70-es évekbeli önképzőkör fülledt "izgalmait" vetíti elő.

Zene

Könyv - Tíz könnyű darab - Giorgio Agamben: A profán dicsérete

A szerző néhány szórványos utalástól eltekintve jószerével ismeretlen a hazai kulturális életben. Ez persze egyfajta fáziskésést, illetve új ízek iránti közönyt jelez, hiszen az olasz filozófus, esztéta és jogász nemzetközileg elismert, egyéni hangú szakíró. Homo sacer című tetralógiája, melyből egyelőre három kötet látott napvilágot, a kortárs politika- és társadalomfilozófiai diskurzus sűrűn hivatkozott, vitagerjesztő vállalkozása. (A hazai szellemi közeg bizarr módon akkor figyelt fel a szerzőre, amikor az amerikai külpolitika iránti tiltakozásból lemondta egy New York-i egyetemen tartandó előadását.) Nemes Z. Márió

Zene

Könyv - Az Enyészpont ünnepélye - Borbély Szilárd: Árnyképrajzoló

Az irodalom mitikus feladata az, hogy legyőzze a halált, legyen szó Orfeuszról vagy Seherezádéról. A Borbély Szilárd könyvét nyitó írások címei (Árnyképrajzoló; Enyészpont) azonban - miközben a látásra, a fényre utalnak - megidézik egyúttal a halált is. "Onnan néz, ahonnan a látás összezáródik"- szól a nyitómondat. Vári György

Zene

Könyv - Mindenkinek és senkinek - Kisebbségi magyar közösségek a 20. században

Nagyszabású, csöppet sem veszélytelen munkába fogtak az MTA Kisebbségkutató Intézetének munkatársai, amikor a 20. századi kisebbségi magyar közösségek történetét összefoglaló kötet megírására vállalkoztak. Az eredmény kétségtelenül impozáns: a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági, drávaszögi, muravidéki és burgenlandi kisebbségek formálódását, sorsát nyomon követő mű közel hetven fejezetben taglalja a magyar ajkú közösségek társadalom-, politika-, gazdaság- és művelődéstörténetét. Egy kellemes tördelésű, enciklopédikus jellegű könyv született, gazdag illusztrációs anyaggal (több mint ezer fotóval, számos térképpel, táblázattal, statisztikával) tűzdelve. M. László Ferenc

Film

Film

"Azonnal énekelni kezdünk" - Jéroöme Casalonga - Zamballarana

Újra gondtalanul ragyogott a napocska Nyíregyháza felett, ahogy az egy kedélyes világzenei fesztiválhoz - és annak napraforgós jelképéhez - dukál. A szervezők vitája során a múlt évre Happy Arttá fajult a Vidor Fesztivál, de ez régen volt, el is felejtettük már. Szóval, a hálás napsütésben teljes vértezetében sütkérezhetett az ingyenes rendezvény: benépesültek a kávézók, a belvárost ellepték az utcazenészek és mutatványosok, no és egy csomó kiváló zenekart ismerhetett meg, aki a Kossuth téri nagyszínpadnál múlatta az idejét vagy bánatát. Hogy ne mondjak többet, szeptember 2-án a korzikai Zamballaranát. Marton László Távolodó

Film

"Te nem akarod, hogy felemeljelek?" - Dwayne Johnson/The Rock színész, birkózó

Az arénából verekedte magát a mozikig. A szikla, A nép bajnoka és Brahma bika művésznevekre hallgató, szamoai származású, 36 éves, filmenként tizenötmilliót kereső hétszeres világbajnok birkózó A múmia visszatér, A Skorpiókirály, a Csak lazán, a Doom, az Emelt fővel, A Káosz Birodalma után momentán a ZseniKém - Az ügynök haláli című vígjátékban ökörködik a hazai mozikban. Cannes-ban beszéltünk vele. Kriston László

Könyv

Könyv

Németh G. Béla (1925-2008)

"Hallottad? A Némethgének legfeljebb egy fél éve van hátra!" - az értesülést a nyolcvanas évek közepén a pesti bölcsészkar valamelyik folyosóján osztotta meg velem egyik évfolyamtársam.

Könyv

Harry Kemelman: A rabbi hétfőn elutazott

David Small, a kisvárosi korántsem csoda-, hanem konzervatív rabbi újabb kalandja majdnem a korábban megismert sémát követi: a Boston környéki Barnard's Crossing nevű kisváros zsidó hitközségében támadt súlyos, majdnem szakadással fenyegető konfliktus megoldása egybeesik a gyilkosság elkövetőjének leleplezésével. Kemelman ezúttal nagyobb dimenziókat adott a cselekménynek, a mikrokozmoszból kilökte rabbiját a nagyvilágba, elrepítette egyenesen Izraelbe, azon belül is Jeruzsálem ősi városába.

Lokál

Lokál

Buziverés - "Ilyen nincs! Nem hiszem el!"

Főleg férfiak által látogatott budapesti fürdő, hétköznap kora délután. Kellemesen hullámzó alapzaj, álmosító meleg, mindent feledve, boldogan horpasztok a gyógyvízben. Egyszerre borzalmas ordítozás tör be az agyba, ijedten keresem az ide-oda verődő hangok forrását. Felkászálódva két behemót törzsvendéget látok, akik próbálnak valakit kihajtani a másik medencéből. "Köcsög buzi, rohadt állat, takarodjál, bazmeg!" - a felháborodástól remegő férfiak nyaka a kidagadó erekkel olyan, mint egy vízrajzi térkép. Linder Bálint

Lokál

Baba a bankban - Dá-dá, didi!

Sírt a másfél hetes kisbabája, ezért megszoptatta a bankban. A szabályzat szerint itt tilos szoptatni - tolta le az ügyintéző. A bank most a Narancson keresztül kér bocsánatot. Varró Szilvia

Lélek
Tudomány

Tudomány

Pánikbetegség - Huszonhárom neve volt

A pánikbetegség feladja a leckét orvosnak, betegnek egyaránt: megtévesztően utánoz más betegségeket. Így hát nem könnyű fölismerni. Magyarországon a nők 7, a férfiak 2 százaléka szenved tőle. Farkas Csaba

Tudomány

cyberhírek

Megelőzés A multinacionális cégek 35 százaléka óvatosságból megvásárolja a céget gyalázó doménneveket - derült ki egy kutatásból. Az XYsucks.com címet többek között a Coca-Cola, a Wal-Mart és a Toys R Us is bejegyeztette a saját cégnevére. Madárvédelem Állatvédő szervezetek szerint csak Amerikában évi ötmillió madár pusztul el úgy, hogy éjjel nekirepül a mobil- vagy más kommunikációs hálózatok átjátszótornyainak. Zombihadsereg A megfertőzött, majd külső irányítás alá vont számítógépek - a bothálózatokat alkotó zombigépek - száma az elmúlt három hónapban megnégyszereződött, állítja az internetes bűnözést vizsgáló Shadowserver Foundation. Felmelegedés Már csak 21 gleccser maradt a Pireneusokban, és ezek is eltűnnek még 2050 előtt az éghajlat felmelegedése következtében - állítják spanyol kutatók.

Gasztro