Videó: két biztonsági őr veri a férfit a kettes metrón

  • Urfi Péter
  • 2017. január 27.

Lokál

A többi utas a megtámadott ember segítségére sietett, hiába fenyegetőztek az őrök. A BKV is reagált.

Jobban jársz, ha leszállsz - mondja az egyik biztonsági őr, aztán a társával együtt ütni kezdi az utast. A történteket az olvasónk által beküldött videófelvétel, illetve két szemtanú elmondása alapján tudjuk rekonstruálni.

Egyikük, akit most nevezzünk Andrásnak, hazafelé tartott a kettes metrón január 25-én, szerda délután. A telefonján olvasott valamit, és nem is nagyon nézett fel, amikor a kéregető elhaladt előtte. Mint mondja, a fiatal férfi odament az utasokhoz, néha motyogott valamit maga elé, de ha nem érkezett reakció, gyorsan továbbállt. Nem volt erőszakos, de még zavaró sem, állítja András, aki csak akkor nézett fel a telefonjából, amikor érzékelte, hogy a két biztonsági őr gyorsított léptekkel közeledik. Az egyikük a kéregető srácot kérdés nélkül felkente a falra, és erőből gyomorszájon vágta. Később erre az ütésre utalhatott, amikor a videón azt mondta:

"ezt az úriember azért kapta, mert a múltkor nagyon nagy szája volt".

A BKK üzletszabályzata szerint a járművein tilos kéregetni. Ez természetesen nem jogosít fel senkit arra, hogy erőszakot alkalmazzon. A biztonsági őr ráadásul közfeladatot ellátó személy, akire a mezei állampolgárnál szigorúbb szabályok vonatkoznak.

András először lefagyott, annyira megdöbbentette, ami történik, de aztán felállt, és számon kérte a biztonsági őröket. Nagyjából ezen a ponton kezdődik a videó, amit egy másik férfi készített, őt nevezzük Gáspárnak. "Ezt tudtam tenni" - mondja a telefonban Gáspár, akinek ugyanaz volt a célja a videózással, mint Andrásnak a vitatkozással: megakadályozni a további verést. Mindketten elmondták, hogy nem csak ők, hanem mások is próbáltak segíteni, ki halkabban, ki hangosabban tiltakozott az erőszakos fellépés ellen, mások fényképezni kezdtek. Ezt nyilván érzékelték a biztonsági őrök is, mert egyikük odaszól, hogy aki fényképezni mer, annak összetöri a telefonját. A videón hallatszik az is, hogy a falhoz szorított fiatalember kéri a többieket, hívjanak rendőrt.

András úgy gondolja, hogy ha nem emelik fel a szavukat, akkor a biztonsági őrök még durvábban lépnek fel. Ha pedig sikerül lerángatniuk a fiatalembert, és elhurcolni valami félreeső helyre, akkor "ki tudja, mi történt volna". Mint a videón látható, ez végül nem sikerült nekik - ezután kezdték el rugdosni és ütni a semmilyen ellenállást nem tanúsító, ülő fiatalembert.

A biztonsági őrök a Pillangó utcai megállónál kiszálltak, jeleztek a vezetőnek, hogy várja meg őket, de végül nem tértek vissza. A videó azzal ér véget, hogy lesietnek a lépcsőn. Az egyikük azonban később visszajött, és a szokásosnál hosszabb ideig várakozó metró ajtajából megvetően beszólt Andrásnak: "most boldog vagy?". András azt felelte: "nem, egyáltalán nem vagyok boldog, hogy Magyarországon, 2017-ben ilyen megtörténhet". Az ajtók záródtak, András pedig elkérte három szemtanú telefonszámát, akik vállalták, hogy tanúskodnak, ha feljelentést tesz. Ami feltett szándéka.

Állítólag már ki is rúgták őket

Csütörtök délután kérdéseket küldünk a BKV-nak, illetve a vele szerződésben álló, az őröket foglalkoztató biztonsági cégnek. Levelünkhöz csatoltuk a fenti videót.

A T.O.M. Controll 2001 Zrt. cikkünk megjelenéséig nem reagált, a BKV sajtóosztálya viszont igen. Azt írták: "Az intézkedő személy- és vagyonőrök magatartása összeegyeztethetetlen a BKV alapelveivel. Fellépésük során súlyosan megsértették a vonatkozó jogszabályi és szakmai előírásokat, utasításokat. Tudomásunk szerint az érintett alkalmazottak munkaviszonya az eset után azonnal megszüntetésre került."

Mindazonáltal a BKV nem tervez feljelentést tenni, mivel nem a saját alkalmazottjairól van szó, és nem tervezi az alvállalkozójával kötött szerződés felbontását sem.

Kérdésünkre közölték, hogy a BKV-val szerződött alvállalkozók személy- és vagyonőri alkalmazottjaira a tavalyi év során "mindössze 3 panasz érkezett", és nincs tudomásuk "olyan esetről, amely tettlegességig fajult volna". Ha ez igaz, akkor az idei év jóval durvábbnak ígérkezik, hiszen a fenti már a negyedik videó szilveszter óta, amelyen őrök vagy ellenőrök verekednek össze utasokkal.

Frissítés, szombat: a rendőrség elfogta a két biztonsági őrt. Részletek itt.

Frissítés, vasárnap: a BKV közleményben magyarázza el, miért nem tett feljelentést. Részletek itt.

Figyelmébe ajánljuk