Csupa ellentmondás (Természetfotók a Mammutban)

  • - legát -
  • 2004. október 28.

Lokál

A "Fókuszban a környezetvédelem: a víz" címû pályázatra érkezett több mint ötszáz fotó közül választotta ki a zsûri azt a néhányat, amit október végéig lehet megtekinteni a budai bevásárlóközpont üveghídján. Már amikor.

Lehet, a tûzoltók másképp gondolják, de a víz és a bevásárlóközpont kapcsolat hallatán elsõként az jutott eszünkbe, hogy a Westend City Center bejáratánál - a "kanadai nép ajándékaként" - a Niagara kicsinyített mását csodálhatják meg az erre rászorulók. Kétségtelen, hogy az ilyen objektum a vásári mutatvány, az öncélú pazarlás kategóriájába sorolható, a környezetvédelemhez legfeljebb annyi a köze, hogy beleszemetelni szigorúan tilos.

A pláza vize téma azonban egy rövid idõre kibõvült. Az egyik gyógyszergyár "Víz" témájú környezet-védelmi fotópályázatának nyertes munkáit a Mammutokat összekötõ üveghídon tekinthetik meg az arra járók. "A képek erõsebbek a szavaknál, többet ki tudnak fejezni, és alkalmasabbak arra, hogy ráébresszenek a környezetvédelem iránti felelõsségünkre." A kiállítás megnyitóján ekképpen indokolta a cég képviselõje pályázatuk "okát", mi pedig miért kételkednénk szavaiban? Annál is inkább, mert a díjnyertes képek valóban elgondolkodtatóak, megdöbbentõek, de ezzel együtt szemkápráztatóak. Valóban erõsebbek a szavaknál. A döglött halon csónakázó sirály (Völgyi Attila: A sziget), a villámcsapás (Máté Bence: Viharban), a lángborította víztükör (Somogyi Márk: Tûzsárkány) és a fõdíjas munka, László János Barbie-tó címû felvétele - amely odafentrõl mutat be egy hétköznapi vízszennyezést - hatásos mûvészi eszközökkel rajzolja meg, amit egyébként is tudunk, még ha igyekszünk is nem gondolni rá.

Mégis hiába a nagy forgalom és a "széles közönség", a kiállítás helyszínének kiválasztása nem volt igazán szerencsés. A Mammutban ezek a színes képek óhatatlanul csupán dekorációnak tûnnek, arról nem is beszélve, hogy ha odakint napfényes idõ van, a "becsillogás" miatt csak bonyolult fejjáték árán élvezhetõk a felvételek.

- legát -

Figyelmébe ajánljuk