Egy füst alatt (A kéményseprő)

  • Bogár Zsolt
  • 2002. január 17.

Lokál

"Márpedig ennek a kéménynek olyan a huzata, hogy a karomat leviszi" - erősködik a házinéni. Miki kéményseprő egy pillanatra megdermed. "De nem füsttömör. Megfelelő műszaki megoldással füsttömörré kell tenni!" A házinéni elképed. ´ csak egy sima igazolást akart, hogy a Gázművek visszakapcsolja a gázt. A hátralékot már kifizette, csak ez a papír hiányzik. Most meg kiderül, hogy béleltetni kell. Elsietünk, mint a végrehajtók. Nem hagyjuk magunkat megvesztegetni. A szoba-konyhában továbbra se lehet főzni. Még öt cím van; csupa lakossági hívás.

"Márpedig ennek a kéménynek olyan a huzata, hogy a karomat leviszi" - erősködik a házinéni. Miki kéményseprő egy pillanatra megdermed. "De nem füsttömör. Megfelelő műszaki megoldással füsttömörré kell tenni!" A házinéni elképed. ´ csak egy sima igazolást akart, hogy a Gázművek visszakapcsolja a gázt. A hátralékot már kifizette, csak ez a papír hiányzik. Most meg kiderül, hogy béleltetni kell. Elsietünk, mint a végrehajtók. Nem hagyjuk magunkat megvesztegetni. A szoba-konyhában továbbra se lehet főzni. Még öt cím van; csupa lakossági hívás.Hárman megyünk. Miki vállán viszi a golyót. Egy hosszú, feltekert kötélen csüng, mozdulatlan ül meg a szíve fölött, mint egy jól nevelt papagáj. Kezében kistáska: benne tükör, lapát, kis partvis és a "csimpelling", amivel rövidebb füstcsöveket takarítanak. Sanyi hozza a stóckefét, ami pont úgy néz ki, mint az overallján lévő sárga-fekete emblémán. A kéményseprő a hulahoppkarika alakúra hajtott fémsodronnyal a "feltelést" (koromlerakódást) pucolja ki a kéményből.

A kirendeltségen csak két bicikli van, ezért a járatba gyalog indultunk. Hidegben jobb ez így, a hetedik kerületben különben sincsenek nagy távolságok. Amikor belépünk egy lakásba, a golyó és a stóckefe a gangon marad.

Szabadság

Mikinek már az apja is kéményseprő volt, de nem ezért választotta a szakmát. Nincs főnök, szabadon szervezheti a napját, és ideális a munkaidő. Fél hét felé kezd a központban, és legkésőbb kettőkor már végez is. A hetvenes évek végén otthagyta a vállalatot, és elment maszekhoz kéményvakolónak. "Kezdetben többet kerestem, de egy idő után már nem volt hétvége, nem számított a család, miközben a főnök csak panaszkodott, mennyi nehézsége van. Kevés pénzzel jelentett be, és a nyugdíj előtt már nem volt mindegy. Visszajöttem."

A kéményseprők évente egyszer minden házban megjelennek. Kötelező a huzatellenőrzés: legolyózzák a kéményeket, és megnézik, nincs-e szabálytalan bekötés. A lakók számára rutinellenőrzés, legtöbben nem is gondolnák, hogy tényleg történik valami. Csak a tanúsítványt látják, és rajta az aláírást. Néhányan viszont valóban büszkék arra, micsoda huzata van a kéményüknek, mintha a gyerekük bizonyítványát dicsérnék. Négyévente megmérik az összes kémény füstnyomását. Leltárt tartanak a város fölött. "A >>Bethlenben

Akció

Miközben Sanyi begyújt a kéménylyukba, Mikivel felmászunk a padlásra megkeresni a kéményt. Karnyújtásnyira magasodik a terézvárosi templom, mögötte az Andrássy úti házak. Lóugrásban végig lehetne menni Budapesten. Miki szerint külön szemétlerakót lehetne megtölteni, annyi sitt nyomja a belvárosi házak födémét. A padlásokat egy ideje mindenhol zárják, de így is néha hajléktalanokon gázol át. Szinte minden mozdulata előtt felhívja a figyelmet: amit most tesz, szabálytalan. Összetákolt létrára nem szabadna felmászni, ahol nincs biztonságos tetőjárda, nem kéne dolgoznia és így tovább. Noha nyugdíj előtt áll, a rövid létráról elrugaszkodva úgy húzódzkodik fel a tetőablakon át, mint egy artista. A következő pillanatban már a kémény tetején áll, és tapossa a füstöt, miközben egy padlástéri ablakocskából igyekszem szemmel tartani. "Látja? Ez se füsttömör. Két járaton is ömlik a füst a talpam alól. Pedig a kémény újnak néz ki. De ne dőljön be ennek. Sok már az első évben szétfagy. Kispórolják belőle az anyagot."

A kéményellenőrzés nem tart sokáig, sokkal macerásabb bejutni az épületbe vagy előkeríteni a padláskulcsot. A szomszédot napközben megtalálni szinte lehetetlen, pedig fontos lenne megtudni, rákötött-e már valaki a kérdéses kéményre.

A lakó a munka végeztével nem hálátlan. A kéményseprés borravalós állás, még ha Miki nem is akar beszélni róla. ("Már így is annyit dumáltam, mint máskor egy év alatt.") És akkor még nem esett szó arról, hogy sokan kettő után arra is vállalkoznak, aminek a hiányára előzőleg szakvéleményben mutattak rá.

Dél felé kész vagyunk a körzettel, de Mikinek még hátravan az adminisztráció. Azt mondja, már öreg, neki tovább tart. A fiatalok is elpiszmognak vele húsz percet.

A műszaknak vége, mégse piszkosak. Mesélem, hogy tavasszal kéményseprők is kimentek a munka törvénykönyve módosítása elleni tüntetésre. Fehér egyenruhában vonultak fel. Miki értetlenkedik: "Csak egy gúnyánk van, másfél évente kapunk váltást. A fehér biztos csak brahiból volt." Mint ahogy az is, hogy oldalukon "csimpelling" helyett vécékefe lógott.

Bogár Zsolt

Ranglétra a háztetőre

A pálya a szabadabb munkahelyi légkör és a viszonylag kedvező munkaidő ellenére sem túl vonzó a fiatalok számára. A szakmát jelenleg egy helyen, a budapesti Szabóky Adolf Műszaki Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolában tanítják, ahol a szakmunkás tagozat tizenegyedikesei választhatják az alapképzés részeként a kéményseprő és tüzeléstechnikai karbantartó szakirányt. Nappali tagozaton ezen a szakon pillanatnyilag csak egy diák tanul.

Az iskola 2 + 2 éves. Az első két évben közismereti tárgyakat tanulnak a hallgatók, amit a szakirányú képzés követ. A gyakorlati oktatásnak a zuglói kirendeltség ad helyet. A kezdő kéményseprő a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprő Kft. központi vagy tizenkilenc kihelyezett telephelye egyikén állhat munkába. Az alapfizetés ekkor hatvanezer forint, amit teljesítmény utáni prémium egészít ki. Tapasztaltabb kollégák nyolcvan-kilencvenezer forint között visznek haza. Az ambiciózus dolgozók az évek múlásával csoport-, illetve kirendeltségvezetők lehetnek.

Figyelmébe ajánljuk