Épp abba a fővárosi iskolába nem jutott a támogatásból, ahova sok roma jár

  • narancs.hu
  • 2020. január 28.

Lokál

Adminisztrációs hiba, vagy súlyos szerződésszegés történt?

A ferencvárosi önkormányzat tavaly nyáron három iskola számára 39 millió forintos támogatást ajánlott fel okostantermek kialakítására. Egy-egy ilyen digitális tanterem táblagépekből, egy tanári számítógépből és egy nagyméretű digitális táblából áll, és nemcsak megkönnyíti a tanítást, de segíti az értékelést, fejleszti a digitális írást és olvasást is - vagyis az integráció kiváló eszköze lehet.

A sors fura fintora miatt azonban pont az az iskola nem juthat hozzá ezekhez az eszközökhöz, amelyiknek a legnagyobb szüksége lenne rá. Az előzetes tervezetben három kedvezményezett intézetet jelöltek meg: a Szent-Györgyi Albert, a Kosztolányi és a József Attila iskolákat. A kivitelező UPC időre el is készült, ám végül a József Attila helyett a Leövey Klára kapta meg a digitális eszközöket.

Az ügy már csak azért is kényes, mert a József Attila az az iskola, ahova a legtöbb roma tanuló jár a kerületben. Az iskola ráadásul ott van azon intézmények között, akik tavaly februárban tíz év bírósági eljárás után jogerősen pert nyertek az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen: az ítélet szerint közel 30 iskolában szegregáltan oktatják a gyerekeket, van olyan iskola, amelyik maga is szegregátumként működik. Az ítélet szerint fél éven belül deszegrációs terveket kell kidolgozni az intézményekben, valamint 50 millió forint bírság megfizetésére is kötelezték a minisztériumot. Hogy a József Attila fokozottan érintett a szegregációban, azt az is mutatja, hogy az első fokú ítéletben még arra kötelezték a fenntartót, hogy fokozatosan zárja be az iskolát.

A 444 nyomozása szerint az iskolák névsora a UPC-nek, mint kivitelezőnek elküldött árajánlatkérőben változhatott meg, addig ugyanis a dokumentumokban még szerepelt a József Attila neve. Dr. Tolnai Marianna tankerületi igazgató még decemberben írt levelet Baranyi Krisztina polgármesternek, amiben adminisztrációs hibára hivatkozva azt kérte, módosítsák a szerződést. A kerületi jegyző, Dombóvári Csaba vizsgálata viszont arra a következtetésre jutott, hogy nem adminisztrációs hiba, hanem súlyos szerződésszegés történt. Baranyi Krisztina azt nyilatkozta, hogy elfogadhatatlannak tartja a történteket, ezért az ügyet kivizsgálják, az önkormányzat pedig visszakéri a szabálytalanul felhasznált pénzt.

Via 444

Neked ajánljuk