Étteremkritikával és józan értékeléssel búcsúzunk a héten bezáró Pajtástól

  • narancs.hu
  • 2017. június 26.

Lokál

Tényleg sírnunk kéne a Pajtásért?

Ma reggel posztolták a Facebookon, hogy bezár a Gyorskocsi utcában található retroétterem, a Pajtás.

„Kedves Vendégeink!

Szomorú bejegyzést kell most megírnom. A nagy múltú Pajtás étterem 06. 30-án nyit ki utoljára. Vezetői döntés, amit mi is ma tudtunk meg! 
Köszönjük, hogy kitartottak mellettünk és szerették a főztünket, illetve magát a helyet!

Mi nagyon szerettünk itt lenni, és a helyet magát, a vendégeket, ill. a hangulatot!”

false

 

Fotó: Facebook

A Narancs épp tíz éve látogatta meg a Pajtást, és ha már ott jártunk, kritikát is írtunk róla. Parancsoljanak, íme:

Hát igen. A „retrofeeling” – annak ellenére, hogy semmitmondó és kimondottan rossz hangzású – mágikus kifejezés, igaz, inkább a külsőségekre vonatkozik, ami persze nem csoda, hiszen az érintett korszak (hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek) kínálatának emlékétől nem a nyál fut össze, hanem a bicska nyílik ki. (Emlékszünk jól az életlen alumíniumkésekre, amivel még a resztelt májat is csak cafatolni lehetett.) Mindezzel csupán azt bizonygatjuk, hogy a nosztalgiának is vannak határai.

Persze a kivétel erősíti a szabályt. A Vízivárosban, mindjárt a Gyorskocsi utcában álló Pajtás önkiszolgáló étterem ritka madár, hiszen szó szerint „úgy maradt”. Nem tudhatjuk, hogy hanyagságból vagy szándékosan. Noha az előbbire gyanakszunk, abban is biztosak lehetünk, hogy a közelmúltban – ugyanúgy, ahogy a közeli Bambi presszó esetében – megkezdődött az „úgy maradás” aprópénzre váltása. Nem is azért, hogy Fábry Sándor itt tartotta könyvbemutatóját, inkább a pesti éjszakában hallott beszólás – „a jó fejek a Pajtásba járnak kajálni” – miatt.

Hétköznap délben érkezünk, a létesítmény elsősorban a méreteivel nyűgöz le. Egy SZOT-üdülőnek és egy nagyüzem étkezdéjének elegye lett volna ilyen harminc évvel ezelőtt, bár ott valamivel homogénebb közönséggel találkozhattunk. A telt házat itt a nyugdíjasok és környékbeli irodai alkalmazottak biztosítják, ők lennének a jó fejek? Természetesen sehol egy művezető, de géplakatos vagy épület-karbantartó külsejű személyt sem sikerül azonosítanunk. A szagok viszont ismerősek a múltból. Újra gyermeknek érezzük magunkat, és bár számos „mai” fogás is választható, a régi időkre emlékeztetők mellett döntünk: csontleves húsgombóccal, sertéspörkölt nokedlival, meleg kolbász, vagdalt, cékla, uborka. Mindez zsömlékkel és ásványvizekkel együtt 2162 forintba került, ami elfogadható árnak tűnik. Sőt, a csontleves több mint elfogadható, kimondottan ízletes. A gombócokra sem lehet panaszunk, bár a hús/liszt mérleg inkább utóbbi javára billen. A kolbász tisztességesen elkészített „Fradi”, a vagdalt a régi kocsmai kirándulásokat idézi, csak langyosabb kiszerelésben. Mielőtt azonban megállapítanánk, hogy hiába esszük ugyanazt, mint negyedszázada, a mai ízek sokkal „szívélyesebbek”, a sertéspörkölttel a régi emlékeket is sikerül megidézni. Száraz nokedli és smirglihatású hús, erősen elsózva. Korábban talán több volt benne a mócsing, de ennek ellenére teljesen korhű, valóban a hetvenes évek kvintesszenciája, számunkra a megtestesült „forever young”. Utólag sajnáljuk, hogy a lekváros piskótatekercset nem próbáltuk ki. Talán még az úttörők 12 pontja is eszünkbe jutott volna.

Figyelmébe ajánljuk